Tok internt oppgjør

Etter fire kamper uten seier måtte det en intern alvorsprat til før RBK-gutta innså at trepoengere i Tippeligaen ikke lenger kommer av seg sjøl.

TRONDHEIM (Dagbladet): Nå skal kriginga komme før finspillet. Og derfor ble Odd blåst rett av banen i går.

- Vi har tatt en prat om dette. Det er utrolig viktig å vinne krigen før man begynner å spille fotball. Hos oss er det blitt for mye spill før vi har kriget. Vi har glemt å vise muskler, sier Erik Hoftun.

Men i går gikk kapteinen til de grader foran i duellarbeidet. Sjeldent aggressiv fra start og helt opplagt ute etter å vise medspillerne at det må hardt arbeid til for å vinne fotballkamper i en Tippeliga jevnere og bedre enn noen gang.

KAMPFAKTA

Tippeligaen

Rosenborg- Odd Grenland 2- 0 (1- 0). Mål: 1- 0 Frode Johnsen (32), 2- 0 Ørjan Berg (47). Dommer: Brage Sandmoen, Kjelsås. Gule kort: Anders Rambekk, Odd Grenland. Tilskuere: 15402.

- Det har vært sånn at hver enkelt spiller ikke har vært tøff nok med seg sjøl. Slik har det vært over hele fjøla, og sånn sett har det vært en kollektiv svikt, sier Hoftun til Dagbladet.

Det var synlig at mye sto på spill for Rosenborg i går.

Trygge bakover

Det første nølende kvarteret resulterte nervøsiteten i manglende presisjon. Men Hoftuns krigerhumør smittet, RBK kjempet seg opp på banen med godt, gammaldags hardt arbeid. Og da gikk det ikke lenge før laget nærmet seg sitt eget maksnivå - det vil si en klasse for seg her i Norge. Odd uten Erik Holtan, Morten Knutsen og Olivier Occean ble ingen målestokk.

- Jo, det løsnet for oss i dag, sier Ørjan Berg, som satte inn 2- 0 med sitt første seriemål for sesongen.

Det løsnet for Ørjan Berg også. Først og fremst fordi Rosenborg endelig framsto trygge bakover på banen igjen. Det ga Berg kreativt spillerom til å bruke blikket sitt framover på banen.

- Vi har jobbet litt med dette de siste dagene, sier Erik Hoftun.

Han innrømmer at rollefordelingen mellom ham og stopperkollega Vidar Riseth har vært uklar i det siste.

- Vi bestemte oss for å gå «back to basic». Jeg skal gå foran og bryte, mens Vidar skal stå bak og løpe opp. Det viser seg å fungere best for oss, sier Hoftun.

Glad trener

For trener Ola By Rise har det vært ei tøff tid. Som definitivt hadde vært tøffere - i alle fall utad - om avisene ikke hadde vært i streik.

- Jeg sa før kampen at nå er det slutt på avisstreiken, og da måtte vi bare ut av tapsrekka. Ellers hadde vi blitt spist levende, sier Ola By Rise med et bredt glis.

Han er enig med Hoftun i at det kan være en utfordring for Rosenborg-familien å holde øynene åpne for virkeligheten.

- Det er lett å begynne å tro at ting går av seg sjøl.

Nettopp derfor var han gladest i går. Fordi spillerne viste arbeidsmoral en gullkandidat verdig.

Aldri tvilt

- Det er som Erik sier. De må vinne krigen før de får lov til å spille fotball. Det gjorde de også i dag. De viste tæl som skal til for å være med og kjempe om seriegullet, sier han.

Og selv om det ikke så ut til å trenges i går, fastholder By Rise at RBK-stallen må fornyes i løpet av sommeren.

- Det må nye fjes inn i garderoben. Jeg synes det er like greit å flagge det nå. Ellers risikerer vi å sovne, sier By Rise.

Som etter gårsdagens kamp kan sove godt i visshet om at RBK er tilbake.

- Har du aldri tvilt?

- Ikke mer enn ett sekund av gangen.

JUBELLAG IGJEN: Rosenborg-spillerne Vidar Riseth (fra høyre), Erik Hoftun, Øyvind Storflor og Frode Johnsen var glade etter triumfen mot Odd. - Det er utrolig viktig å vinne krigen før man begynner å spille fotball. Hos oss er det blitt for mye spill før vi har kriget, sier Hoftun.