TOK MAPPER: Dokumenter på Tarik Elyounoussi (t.v), nåværende FFK-spiller, ble beslaglagt under politiaksjonen i går. Også papirer fra Ardian Gashis tid i klubben, nå er hani Helsingborg, ble tatt med. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
TOK MAPPER: Dokumenter på Tarik Elyounoussi (t.v), nåværende FFK-spiller, ble beslaglagt under politiaksjonen i går. Også papirer fra Ardian Gashis tid i klubben, nå er hani Helsingborg, ble tatt med. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Tok med seg mapper på ni FFK-spillere

Politiet beslagla spillerdokumenter hos Fredrikstad.

• Ny speiderfaktura: Morgan Andersen skrev under millionavtale 

SARPSBORG/FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet): I går ble Morgan Andersen, Bjørn Jensen og Raio Piiroja siktet for skattesvik. Politiet beslagla også dokumenter om flere Fredrikstad-spillere.

Bare uker etter at Stabæk og Vålerenga fikk besøk av politiet, var det Fredrikstads tur til å få kontorene sine ransaket.

Fredrikstad Fotballklubb blir beskyldt for å ha overført en million kroner årlig til tidligere FFK-spiller Raio Piirojas estiske agentselskap Sport & Net Grupp, penger som seinere skal ha blitt utbetalt som lønn utenfor kemnerens rekkevidde.

I tillegg ble Fredrikstads tidligere sportssjef Morgan Andersen og tidligere klubbleder Bjørn Jensen pågrepet og tatt inn til avhør. De to ble løslatt i 17-tida etter å ha sittet i avhør i flere timer.

Risikerer fengsel Politiet vil ikke bekrefte at det er de to som er pågrepet, men Dagbladet vet at begge er siktet for skattesvik etter likningslovens paragraf 12, en overtredelse som kan bli straffet med opptil to års ubetinget fengsel.

Piiroja og Fredrikstad Fotballklubb er også siktet for skattesvik.

Dagbladet har lest siktelsen, og vet at politiet blant annet beslagla en mappe som omhandler Piirojas ansettelseskontrakt, en personalmappe på spilleren, kontrakten med hans estiske agentselskap, og dokumentasjon som inneholder detaljer om salget av midtstopperen til den nederlandske klubben Vitesse i sommer.

Beslagla dokumenter Politiet tok også med seg dokumenter angående flere tidligere og nåværende FFK-spillere.

BESLAG: Her henter Skatt Øst ut dokumenter og data under politiaksjonen i Fredrikstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BESLAG: Her henter Skatt Øst ut dokumenter og data under politiaksjonen i Fredrikstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det er ingen indikasjoner på at noen av de andre spillerne er mistenkte i saken, men styreleder Svein Johannessen sier at klubben ikke har oversikt over kontrakter som har blitt inngått under tidligere styrer.

- Nei, det er ikke noen oversikt over det. Siden jeg kom inn i klubben for to år siden har vi måttet se framover, ellers hadde vi ikke klart å oppnå det vi har gjort, sier han til Dagbladet.

Dagbladet vet at mapper på følgende spillere ble beslaglagt av politiet i tillegg til Piirojas:

Tarik Elyounoussi, Ardian Gashi, Kasey Wehrman, Hans Erik Ramberg, Agbar Barsom, Gardar Johansson, Jan Tore Ophaug og Patrik Gerrbrand.

- Sover godt Styreleder Johannessen sier videre til Dagbladet at klubben ikke har noe å frykte når det gjelder kontrakter som er inngått under hans tid i klubben.

- Jeg går god for egne kontrakter, og sover veldig godt om natta. Det styret som sitter nå har ingenting å bekymre seg for, sier han.

Politiadvokat Kåre Solvoll sa i går ettermiddag at politiet hadde et kort møte i etterkant av ransakingen for å gå gjennom beslagene.

- Hva har dere konkret lett etter?

SIKTET: Morgan Andersen er en av dem som er siktet i skattesaken. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
SIKTET: Morgan Andersen er en av dem som er siktet i skattesaken. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet Vis mer

- Dette knytter seg til skatteunndragelsen. Det er penger som skal være tilkommet spilleren uten at de er beskattet — den bestemmelsen kalles skattesvik. Vi er ute etter alt som kan være av interesse, både elektroniske og tekniske spor. Ønsket er at det kommer en mail hvor det står at «vi gjør det slik uten at det blir betalt skatt». Det hadde vært et fint bevis, sier politiadvokaten spøkefullt.

Politiet ønsker også at Piiroja tar turen til Norge fra Nederland i nær framtid for å la seg avhøre.

- Han får en innkalling til avhør, og så får vi vite om han er villig til det. Så vil vi ordne det praktiske med ham. Må vi, så reiser vi til ham. Det ser vi an om blir nødvendig. Det kan bli aktuelt, sier Solvoll.

• Piiroja som siktelsen: - Jeg har ventet på at noe skal skje