Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nicole Cooke fyrte løs under høring:

Tok nådeløst oppgjør med det britiske sykkelforbundet

- En idrett drevet av menn - for menn.

VANT MED FEIL DRAKT: Nicole Cooke forsterker bildet andre kvinnelige utøvere har tegnet av British Cycling: Et forbund som ikke bryr seg om kvinnesykling. Da hun ble verdensmester i Varese vant hun iført fjorårets drakt. FOTO: (AP Photo/Alessandro Trovati)
VANT MED FEIL DRAKT: Nicole Cooke forsterker bildet andre kvinnelige utøvere har tegnet av British Cycling: Et forbund som ikke bryr seg om kvinnesykling. Da hun ble verdensmester i Varese vant hun iført fjorårets drakt. FOTO: (AP Photo/Alessandro Trovati) Vis mer

(procycling.no): Granskingen av British Cycling, i regi av det Britiske parlamentet, fortsetter med uforminsket styrke.

Tirsdag var tidligere OL- og verdensmester Nicole Cooke inne til høring hos komiteen for kultur, media og idrett.

Her tok hun et nådeløst og fordømmende oppgjør med for forbundet hun tjenestegjorde for under en tiårsperiode fram til 2012.

Den skriftlige redegjørelsen hadde to kjepphester. Den ene var at sykkelsporten var en idrett «drevet av menn, og for menn».

Det andre punktet var antidopingarbeidet innenfor sporten drives av «feil folk som kjemper feil krig, på feil måte og med bruk av feil verktøy».

Massivt trykk mot toppledelsen

Etter at britiske medier og parlamentet rettet søkelyset mot paraplyorganisasjonen for landets sykkelsatsing, har det rast flere skjeletter ut av skapet.

I desember måtte toppsjefene Dave Brailsford og Shane Sutton inn på teppet for å forklare hvorfor Simon Cope (landslagssjefen for damelaget) tok turen fra Storbritannia til Frankrike for å levere en pakke (med fram til da ukjent innhold) som et ledd i den medisinske behandlingen av Bradley Wiggins.

Cooke mener hendelsen viser toppsjefenes egentlige holdning når kommer til satsingen på kvinnesykling.

- Cope gjorde som ble fortalt. Shane Sutton hadde sanksjonert for Copes reise med den medisinske leveransen. Ingen andre i organisasjonen hadde funnet på å stille spørsmålet: «Har ikke Cope en annen jobb å styre»?

Videre fortalte hun at Cope ble med Wiggins videre på treningsleir, og «benyttet noen uker til å kjøre motopes foran ham som en del av treningen hans», snarere enn å løse sine oppgaver som landslagssjef for jentene.

Serverte løgn til Daily Mail

Da Daily Mail avslørte Copes kureroppdrag tidligere i høst forklarte Brailsford først at Cope reiste til Critérium du Dauphiné i 2011 for å møte OL-sølv-medaljør Emma Pooley.

Les også: Alvorlige anklager mot Sky-sjef

Avisen fikk siden vite at hun var flere hundre kilometer unna - i Spania.

På generell basis mener Cooke at forbundet har gjort svært lite for å fronte kvinnesykling.

Et eksempel hun omtaler stammer fra forberedelsene til VM i Varese i 2008. Det året ble Cooke både verdensmester og olympisk mester.

I forkant av landeveisrittet spurte hun om å få en skin suit (aerodynamisk drakt). Hun opplevde at satsingen var tonet ned fordi det ikke var «mannlige utøvere som kunne kjempe om VM-tittelen».

Brukte utdatert drakt

Cooke ville bruke drakten hun hadde fra året i forveien i stedet, og forteller at Emma Pooley ble nødt til å sy på de riktige sponsormerkene kvelden før rittet.

Da den store dagen kom, vant Cooke rittet og krysset målstreken først i en drakt som egentlig var fjorårsmodellen.

Under oppkjøringen til OL i Rio i fjor, brøt det ut full ordkrig mellom Jess Varnish og Shane Sutton.

Varnish kritiserte toppene i British Cycling offentlig for måten de la opp kvalifiseringen til lagsprint (Olympisk sprint).

- Du bør skaffe deg en baby i stedet

Den da 25 år gamle jenta ble ikke tatt ut til mesterskapet og fortalte siden av Sutton hadde sagt at hun var «for bred over hoftene, og at hun i alder av 25 år heller burde føde en baby».

Etter at flere kvinnelige utøvere sto fram med historier som knyttet seg til mobbing, sjåvinisme og stygg ordbruk valgte Sutton å trekke seg fra sin stilling i april, 2016.

Cooke sparker også i retning av det britiske antidopingbyrået. Hun forteller at hun ved to anledninger meldte ifra om mistenkelige forhold relatert til dopingbruk, men at ingenting skjedde:

- Som 19-åring var jeg den eneste briten på et lag i Italia. Der ble jeg oppmuntret av to personer i lagledelsen til å innta ulovlige midler, forteller hun.

Med egne ord skriver Cooke at UKAD (det britiske antidopingbyrået) holder i et «sjokoladesverd».

PS: Det britiske forbundet har også fått massive reaksjoner etter at hackergruppen Fancy Bears offentliggjorde at Bradley Wiggins benyttet seg medisinske fritak, angivelig for behandling av astma, foran både Giro d´Italia og Tour de France. Les mer om det her!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling