Tok NM-gull nummer 47 i comebacket

Kjersti Tysse Plätzer har hatt fem kappgangøkter i sommer.

SUVERENT COMEBACK:Kjersti Tysse Plätzer (Idrettslaget Norna-Salhus) vant kappgang 3000 meter for kvinner under NM i friidrett i Byrkjelo i Sogn og Fjordane fredag.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
SUVERENT COMEBACK:Kjersti Tysse Plätzer (Idrettslaget Norna-Salhus) vant kappgang 3000 meter for kvinner under NM i friidrett i Byrkjelo i Sogn og Fjordane fredag. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixVis mer

Kjersti Tysse Plätzer har jogget litt og fått med seg fem økter kappgang i løpet av sommeren. Likevel stilte hun i NM, og det ga suveren seier og NM-gull nummer 47.

Nå står tobarnsmoren fra Bergen med 50 NM-medaljer totalt, for ved siden av de 47 gullmedaljene er det også blitt to sølv og en bronse i NM. Den siste gangen hun stilte opp i et norsk mesterskap uten at det ble seier var i 1995.

- Dette var utrolig kjekt, men det var ja men hardt på de siste 1000 meterne. Jeg er jo ikke akkurat godt trent. Den siste uken har jeg gått tre kappgangøkter, og i juli ble det et par økter. Ellers har jeg jogget litt, men jeg trener altfor lite, sa Kjersti Tysse Plätzer til NTB etter gulltriumfen i Byrkjelo.

Hun la opp etter VM i Berlin i 2009. Drømmen var å gå inn til en VM-medalje under Brandenburger Tor. Slik gikk det ikke, for hun ble tvunget til å bryte 20 kilometeren etter å ha vært med i medaljekampen lenge.

Tøff start Det var Gloppens egen Merete Helgheim som tok teten på kvinnenes 3000 meter kappgang. Men hun fikk ikke gå i teten så veldig mange rundene.

Kjersti Tysse Plätzer la seg bak i starten, men hun forklarte selv at det ikke var planlagt.

- Nei, jeg la meg ikke bak, for jeg gikk det jeg kunne jeg, men åpningstempoet til Helgheim kunne jeg ikke følge. Da ville jeg blitt stokk stiv ganske fort.

- Derfor måtte jeg bare gi henne noen meter i starten, men jeg måtte passe på at luken framover ikke ble for stor, forklarte hun.

Etter et par runder var hun på høyden og forbi, og de siste 2000 meterne var det ingen tvil om hvor gullet skulle ende.

Overrasket - Jeg er overrasket over at jeg klarte å gå så fort. 14.00,41 er litt mer enn to minutter bak persen min på 12 minutter blank. Jeg hadde vel trodd det var mulig for meg å gå på 14.15 minutter, sa Tysse Plätzer. Hun fikk med seg to OL-sølv i sin aktive karriere. Både i Sydney i 200 og i Beijing i 2008 gikk hun inn til andreplasser på 20 kilometeren.

Men noe permanent comeback satser hun ikke på.

- Jeg ble med her fordi klubben spurte meg om å stille. Dessuten liker jeg meg her i Byrkjelo og fikk mitt vær, smile Kjersti Tysse Plätzer til NTB i det flotte solskinnet i på Byrkjelo stadion.

Gloppen-jenta Merete Helgheim gikk inn til 14.16,92, og hun brukte fredagens NM-løp på 3000 meter som oppvarming til motbakkeløpet Skåla Rett Opp i Stryn kommune lørdag.

På 5000 meter kappgang for menn gikk seieren til Joakim Sælen fra Viking i Stavanger med 22.46,08.

(NTB)