Tok oppgjør med Tobias på grillfest

VALLE HOVIN (Dagbladet): VIF-spillerne befant seg på en grillfest hjemme hos VIF-direktør Kjetil Siem 15. juni, da halve laget tok det endelige oppgjøret med Tobias Grahn.

I går var det latter og lek som preget Vålerenga-treninga.

Den 15. juni i år, så verden annerledes ut.

Dagbladet overvar lagets siste trening foran seriekampen mot Start, og Tobias Grahn ble jagd vekk fra treningsfeltet av en irritert Rekdal.

Fest hos Siem

Samme kveld tok Vålerenga-direktør Kjetil Siem initiativet til en grillfest hjemme hos seg selv på Lørenskog.

Direktøren skjønte at noe var galt med kjemien mellom Grahn og de andre spillerne. Under middagen tok David Hanssen, Pa Modou-Kah, Åsmund Bjørkan, Freddy dos Santos og Ronny Døhli seg en alvorsprat med Grahn. Det hjalp.

- Vi fikk snakket ut om en del ting. De andre spillerne hadde oppfattet det jeg hadde sagt om klubben i mediene som personlig kritikk mot dem selv. Da jeg forklarte dem hva jeg hadde ment med det jeg sa, så ble ting lettere. Det var veldig greit at vi fikk snakket om det, sier Grahn til Dagbladet.

  • Dagen etter spilte Tobias Grahn en kanonkamp mot Start, scoret to mål, og la opp til ett. Han var heller ikke sur da Rekdal byttet han ut i pausen.

- I egen verden

Freddy dos Santos var en av spillerne som var mest kritisk til Tobias Grahns oppførsel.

- Tobias levde i sin egen verden. Han er en spesiell person som hele tida skal synes og vil ha ting på sin måte. Og det var flere av oss som reagerte på at han hele tida hevet seg sjøl over resten av laget, sier dos Santos.

Han mener «oppgjøret» den junikvelden ble et vendepunkt for Grahns tid i Vålerenga.

- Han har i alle fall blitt mye bedre, og mer bevisst. Han trengte å høre hva vi mente, og han fikk luftet en del av sine tanker. Jeg tror hele laget har vært en læreprosess for Tobias, og det kan godt hende at han har hatt godt av litt motgang.

- Så takhøyden har økt?

- Takhøyden i Vålerenga har alltid vært bra. Men det hjelper ikke med takhøyde når en mann setter seg oppå taket.

- Sier alt

Grahn tviholder likevel på retten til å være seg sjøl. Og han føler at lagkameratene forstår han bedre nå enn tidligere.

- Jeg står for alt jeg har sagt i alle intervjuer. Jeg er ikke redd for å fortelle sannheten, si det jeg mener. Mange fotballspillere vil ikke si sannheten, og drar de samme klisjeene hele tida. - Men jeg vil ikke være sånn. Jeg vil si de samme tingene til alle, som jeg sier til mine foreldre, sier Grahn.

Selv om han vet det skaper trøbbel.

- Det blir litt spesielt i en spillergruppe. Noen tror det du sier om laget er kritikk mot dem selv, og da kan det skje at de vender seg mot meg. Men jo lenger man er i ei gruppe, jo større vil forståelsen bli.

Forbanna Rekdal

Men rett skal være rett. Tobias Grahn framstår som langt mindre eksentrisk i dag enn før sesongen. Ikke minst i måten å spille på. Trener Kjetil Rekdal har vært tålmodig, men bevisst kjørt svensken hardt på disiplin. At Grahn ble tatt av banen før slutt i mange kamper på rad handlet ikke om taktikk, men om å gjøre Grahn mer moden og bevisst på å tenke kollektiv.

- Den beste måten for meg å lykkes i Vålerenga på, er å arbeide steinhardt i nitti minutter for laget. Jeg har blitt bevisst på det. Selv om jeg har vært frustrert over at ting ikke har blitt gjort på «min måte». Nå spiller jeg ikke bare for meg selv.

- Helt ærlig. Har du blitt en bedre fotballspiller av å spille i Vålerenga?

- He, he. Nei! Jeg sier nei. For da blir Rekdal forbanna på meg, ler Tobias Grahn.

I SENTRUM: Tobias Grahn som vanlig i sentrum av begivenhetene på VIF-trening. Tidligere i sommer tok blant andre David Hansen (t.v.) Pa Modou-Kah og Freddy dos Santos (bak) et oppgjør med svensken.
GLAD GUTT: Tobias Grahn viser gjerne fram sin lekre Mercedes CLK 230 til Dagbladet. Han tør være seg sjøl. Og liker å framstå i mediene som den personen han er: En glad gutt.