Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bråket rundt Magnus Moan:

- Tok oss på senga

Jørgen Graabak erkjenner at en Magnus Moan i knallform og godt humør ville betydd mye for kombinertgutta i OL. Slik ble det ikke.

TELLER NED: Jørgen Graabak tok to OL-gull i kombinert for fire år siden. Nå forbereder han et nytt mesterskap. 
 Foto: Bjørn Langsem
TELLER NED: Jørgen Graabak tok to OL-gull i kombinert for fire år siden. Nå forbereder han et nytt mesterskap. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den trønderske veteranen valgte i helga å si fra seg OL-plassen. Årsak: Uenighet med ledelsen om hvordan han skulle bruke de siste dagene fram mot mesterskapet i Sør-Korea.

- Det tok oss litt på senga alle mann. Situasjonen er spesiell, uten at jeg har hundre prosent innsikt i hva som skjedde, sier Graabak, dobbelt olympisk mester fra 2014.

26-åringen er tilbake i Trondheim etter en hektisk helg i Seefeld i Østerrike. Der fikk han plasseringene ti, åtte og fem i tre renn.

Sammenlagt i verdenscupen ligger han på tredjeplass. Japaneren Akito Watabe leder foran Jan Schmid. Men Graabak er fornøyd med tingenes tilstand. Aldri har han ligget så høyt oppe så langt inn i sesongen.

Graabak drar til OL sammen med Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber og Magnus Krog. Ingen Moan, altså, som i kraft av sine 34 år har vært en toneangivende skikkelse i miljøet.

DEN GANG DA: Jørgen Graabak og Magnus Moan tok henholdsvis gull og sølv i stor bakke med påfølgende 10 kilometer langrenn i Sotsji 2014. Det ble naturligvis markert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DEN GANG DA: Jørgen Graabak og Magnus Moan tok henholdsvis gull og sølv i stor bakke med påfølgende 10 kilometer langrenn i Sotsji 2014. Det ble naturligvis markert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Vi drar med et bra lag og kan ta medaljer. Jeg ønsker Magnus alt godt. Han har vært en fantastisk mann, påpeker Graabak.

- En Moan i god form og godt lune hadde vært flott å ha med. Jeg håper han finner fotfeste, sånn at han får til en bra avslutning på sesongen etter mesterskapet.

Graabak ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Lagfølelse

Kort fortalt ville storprofilen Moan bruke de siste dagene fram mot OL til å trene på egen hånd. Trenere og sportssjef krevde at han skulle være sammen med de andre, slik at lagfølelsen var på topp inn i mesterskapet.

Med til historien hører at Moan har vært kraftig forkjølet. Forberedelsene hadde uansett ikke vært maksimale. Graabak – derimot – har vært i form lenge.

Verre var det i oktober, da han ble slått ut av en virussykdom.

- Jeg er ganske fornøyd med måten vi håndterte det på. Jeg ble syk i høyden og tok signalene tidlig. I to uker lå jeg på sofaen.

Han fortsetter:

- Vi har sett hvordan virussykdom har slått ut på andre trøndere (Northug). Det kan sette deg ut i lang tid hvis du ikke er forsiktig.

Pushet hardt

Kombinertløperen sikter til erfaringene han gjorde etter Falun-VM i 2015. Den gang pushet han kroppen for hardt gjennom mesterskapet.

- Jeg ble satt ut i seks-sju måneder. Virus i kroppen – kombinert med høyt stressnivå – gjorde at det gikk altfor langt. Det gikk ikke bare utover idretten, men også allmenntilstanden.

Omsider klarte han å komme til hektene igjen.

- Jeg prøvde meg på et par turer i starten, men fikk bare tilbakeslag. Det var gåturer med staver, såkalt kjerringtrim. Jeg hadde en lang periode med opptrapping før jeg kom skikkelig i gang.

Alvorlig

NRK har tidligere skrevet at legene så på det som en ME-liknende tilstand, en kronisk utmattelsessykdom. I dag er det ingen tvil om at han er frisk som en fisk.

- Jeg har ingen etterdønninger. Jeg er riktignok sliten etter helga i Seefeld. Men jeg har vært gjennom en periode med hard trening. Jeg står over rennene i Hakuba til helga. Nå håper jeg å få en god uke med trening før avreise til OL i neste uke.

Graabak har to gull å forsvare fra Sotsji-OL.

- Jeg drar til OL for å ta medalje igjen, slår han fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!