Tok Polens andre seier i Tour de Frances historie

Sjefen gråt etter triumfen.

RÅSTERK: Rafal Majka vant etter å ha holdt unna for Vincenzo Nibali opp det avgjørende fjellet til Risoul på Tour de Frances 14. etappe. Foto: EPA/YOAN VALAT
RÅSTERK: Rafal Majka vant etter å ha holdt unna for Vincenzo Nibali opp det avgjørende fjellet til Risoul på Tour de Frances 14. etappe. Foto: EPA/YOAN VALAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RISOUL/OSLO (procycling.no): Den 14. etappen i Tour de France hadde løypa til å bli et spektakulært show.

Det fantes knapt én flat kilometer på den 177 kilometer lange etappen.

Målstreken var i Risoul, skistedet 1855 meter over havet.

På de første kilometerne av stigningen var det to kamper i folkeavet opp Risoul.

Kampen om etappen og kampen om sammendraget.

I bruddet viste fredagens andremann Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) seg sterkest. Polakken sa takk for følget med 8,4 kilometer igjen og forsøkte å holde unna for Nibali og de andre i feltet.

Det klarte polakken.

- Han viste et fantastisk mot. Han er ekstremt talentfull og viste hvor god han er i dag. Vi er i ekstase etter denne seieren, forteller Majkas lagkamerat Michael Rogers i målområdet etter målgang.

Med fire kilometer igjen var Vincenzo Nibali i den gule trøya lei av å vente. Italieneren åpnet lett ei stor luke til de andre favorittene. Péraud (Ag2r) var den eneste som maktet å følge.

- Jeg følte beina var bra og tenkte jeg måtte ta tid på de andre sammenlagtfavorittene, spesielt Valverde, sier Nibali til procycling.no like etter målgang.

Halsende bak fulgte andre- til femtemann sammenlagt. Det var tydelig en kamp om å bli best av resten, Nibali virket uslåelig.

Med to kilometer igjen var det krise for andremann Alejandro Valverde. 34-åringen sprakk.

Den spanske kapteinen ble tvunget til å slippe Thibaut Pinot (fjerdemann), Romain Bardet (tredjemann), Tejay Van Garderen (femtemann) og Fränk Schleck (17.-mann).

Det var en gigantisk nedtur for Valverde som har prikket toppformen for å havne på podiet i årets Tour de France.

Majka klatret fantastisk og krysset målstreken alene. 24-åringen vant Polens andre etappeseier i Tour de France gjennom tidene.

- Jeg skjønte jeg måtte angripe tidlig i det siste fjellet for å utnytte klatrestyrken min. Jeg måtte virkelig kjempe for den, og det er fantastisk å vinne, smiler Majka i seiersintervjuet.

Triumfen rørte deres styrtrike lagsjef Oleg Tinkov til tårer i målområdet.

Årets Tour de France har vært en berg- og dalbane for det russiske laget.

De mistet Alberto Contador etter at kapteinen krasjet på mandagens etappe. Lørdag fikk de endelig noe å juble for.

- Denne seieren var for Alberto. Jeg lovet laget å vinne om jeg klarte å gå i brudd, og det klarte jeg, utdypet vinneren til TV 2.

Bak ham fulgte Nibali på andreplass og Péraud på tredjeplass.

Valverde var dagens taper av de beste sammenlagtrytterne. Sjanseløs trillet han i mål 1'24 bak Majka.

Det holdt likevel til å forsvare andreplassen sammenlagt.

Med lørdagens seier i Alpene viste Majka hvorfor han ble sjettemann i årets Giro d'Italia. Klatreren ønsket opprinnelig ikke å sykle årets tour, men måtte til pers da Roman Kreuziger ble suspendert av det russiske laget grunnet mistanke om doping.

Det angrer han nok ikke på lørdag ettermiddag.

- Jeg føler formen min blir bedre og bedre etter hver etappe i dette rittet. Jeg kjenner meg bra med tanke på etappene som kommer, forklarer Majka.

Alexander Kristoff trillet over målstreken trygt innenfor tidsgrensa med grupettoen. Nordmannen får en ny mulighet på etappeseier søndag. Den 15. etappen er en spurtetappe.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Kort oppsummert
Den 14. etappen var profilmessig én av de tøffeste i årets Tour de France. 177 kilometer lang med førstekategorien Col du Lautaret, utenforkategoristigningen Col d'Izoard og målgang opp førstekategorien Risoul bød den opp til fest.

Tidlig kom et 17-mannsbrudd av gårde. Der var blant annet fredagens andremann Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Joaquim Rodríguez (Katjusja) i klatretrøya, Mikel Nieve og Geraint Thomas (Team Sky) og Peter Sagan.

Slovaken økte ledelsen i kampen om den grønne trøya da han var først på mellomspurten etter 40 kilometer.

Bruddet fikk ikke mer enn fem minutter opp det første fjellet, Col du Lautaret. Rodríguez tok ti klatrepoeng på toppen, uten at bruddkameratene presset ham.

I utforkjøringen og helt ned til foten av Col d'Izoard 65 kilometer fra målstreken kjørte Team NetApp-Endura hardt. Det tyske laget jaktet snaut tre minutter bak bruddet da rytterne begynte å klatre utenforkategoristigningen.

Den 14. etappen:

1. Rafal Majka 5'08'27
2. Vincenzo Nibali + 24
3. Jean-Cristophé Peraud + 26
4. Thibaut Pinot + 50
5. Romain Bardet + 50
6. Tejay Van Garderen + 54
7. Fränk Schleck + 1'01
8. Laurens Ten Dam + 1'07
9. Leopold König + 1'20
10. Alejandro Valverde + 1'24

Foran i bruddet satte Thomas fart. Det ga umiddelbart resultater da flere forsvant ut bruddets bakdør opp Col d'Izoard.

Over toppen virket Thomas' lagkamerat Nieve, Rodríguez, Majka og Steven Kruijswijk (Belkin) sterkest i bruddet. Spanjolen i klatretrøya tok 25 nye klatrepoeng og var nå den virtuelle lederen i konkurransen da Nibali ikke plukket noen poeng på de to første fjellene.

Feltet fulgte snaut tre minutter bak over toppen med 44,5 kilometer igjen.

Ned fra Col d'Izoard sprengte Ag2rs kapteinsduo Romain Bardet og Jean-Cristophé Peraud hovedfeltet. De ønsket å sette press på deres franske konkurrent og fjerdemann sammenlagt Thibaut Pinot (FDJ.fr).

Men 24-åringen berget seg med og var del av det første feltet på 12-15 mann. 20 sekunder bak jaget Tejay Van Garderens (BMC) lagkamerater for å bringe deres kaptein tilbake til de andre sammenlagtfavorittene. De lyktes, og Jurgen Van Den Broeck var også én av de som dro nytte av BMCs kjør. Åttendemann sammenlagt kom også opp igjen.

20 kilometer fra målstreken og drøyt sju kilometer før klatringen startet, var de elleve som var igjen i bruddet 1'35 foran feltet.

Ved foten av Risoul var avstanden kun ett minutt. Det var Ag2r som kjørte tøft i feltet.

I bruddet viste fredagens andremann Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) seg sterkest. Polakken sa takk for følget med 8,4 kilometer igjen og forsøkte å holde unna for Nibali og de andre i feltet.

Rodríguez forsøkte å ta opp jakten, men han virket sjanseløs. Samtidig kjørte Ag2r sterkt i feltet og var bare 47 sekunder bak Majka med 6,8 kilometer igjen. Spanjolen i klatretrøya var 18 sekunder bak polakken.

Nibali angrep med fire kilometer igjen. Kun Péraud (Ag2r) klarte å følge den gule trøya. Bak dem jaktet en selektiv gruppe hvor andre- til femtemann sammenlagt satt.

De andre sammenlagtfavorittene kom aldri i kapp med duoen.

Sammenlagt etter 14 etapper:

1. Vincenzo Nibali 61'52'54
2. Alejandro Valverde + 4'37
3. Romain Bardet + 4'50
4. Thibaut Pinot + 5'06
5. Tejay Van Garderen + 5'49
6. Jean-Cristophé Péraud + 6'08
7. Bauke Mollema + 8'33
8. Leopold König + 9'32
9. Laurens Ten Dam + 10'01
10. Pierre Rolland + 10'48

Helt fremst var det likevel Majka som var sterkest. Polakken holdt unna og jublet for Polens andre etappeseier i Tour de France-historien.

Nibali ble andremann 24 sekunder bak polakken. Péraud krysset målstreken to sekunder etter den gule trøya.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer