GULLGUTT: Johannes Høsflot Klæbo vant sin femte strake verdenscupseier søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GULLGUTT: Johannes Høsflot Klæbo vant sin femte strake verdenscupseier søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

30 km fellesstart skibytte, Lillehammer.

Tok sin femte strake verdenscupseier: - For et skifenomen

Klæbo vant igjen.

Johannes Høsflot Klæbo tok sin femte strake verdenscupseier søndag.

- Han er helt utrolig, for et skifenomen. Norge har framtidenes skikonge, skrøt NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

Søndagens seier betyr at unggutten har vunnet samtlige renn han har stilt opp i denne sesongen.

- Umuligtass

Klæbo hang med i tetgruppen hele veien, og viste styrke underveis med å hente verdenscuppoeng i innlagte spurter. Hver gang løperne gikk inn i den lengste bakken ble det holdt høy fart, men de klarte ikke å riste av seg 21-åringen.

Martin Johnsrud Sundby la inn en langspurt da de gikk opp langbakken for siste gang, og fikk en luke på seks sekunder på toppen. Da han kom inn på oppløpet, hadde imidlertid Klæbo kuttet forspranget, og derfra og inn var unggutten suveren.

- Jeg måtte prøve å riste av meg så mange som mulig, men vi har en umuligtass av en fyr fra Trøndelag som gjør som han vil, sa Johnsrud Sundby til NRK etter løpet. Selv hadde han ikke følt seg i toppform under løpet.

- Jeg hadde ingenting å gå med fra start til mål. Det var blytungt hele veien. Jeg var helt død i kroppen.

Det ble firedobbelt norsk i Lillehammer. Hans Christer Holund ble nummer tre, 6,8 sekunder bak Klæbo. Simen Hegstad Krüger tok 4. plassen.

- Ser ut som en million

Både Ivo Niskanen, Maurice Manificat, Hans Christer Holund og andre sterke distanseløpere prøvde å tynne ut tetfeltet underveis.

De var alle klar over at de kom til å være sjanseløs mot Klæbo i en avslutning, men likevel klarte de ikke å kvitte seg med nordmannen.

- Han ser ut som en million. Skulle han henge med her, blir jeg mektig imponert, sa Fredrik Aukland i NRK. Og henge med gjorde han.

Dagen etter at han vant sprinten i Lillehammer, vant Klæbo igjen. Hovedpersonen selv er også litt overrasket over hvor bra han har gjort det i det siste.

- Det er utrolig det som har skjedd. Det har gått veldig på skinner. Nå gleder jeg meg til å komme hjem og få senket skuldrene litt, sa Klæbo til NRK, og innrømmer at også han var sliten underveis.

- Jeg tok bakke for bakke, og jobbet med hodet mitt i 30 kilometer.