Gjermund Eggen er død

Tok siste farvel med vennen

Ole Ellefsæter vant stafettgull sammen med Gjermund Eggen i 1966. Fredag tok han et siste farvel med sin gode venn.

<strong>KOMPISER:</strong> Bildet viser skikompisene Ole Ellefsæter og Gjermund Eggen etter Monolittrennet i Frognerparken i 1967. Etter rennet fikk skiløper og plate-artist Ole Ellefsæter overrakt sølvplate for sin slager "Huldreslåtten" . Gjermund Eggen vant rennet. Eggen holder i premien, en reise-TV, og bar Morgenbladets gullmedalje på jakka. Foto: NTB/Scanpix
KOMPISER: Bildet viser skikompisene Ole Ellefsæter og Gjermund Eggen etter Monolittrennet i Frognerparken i 1967. Etter rennet fikk skiløper og plate-artist Ole Ellefsæter overrakt sølvplate for sin slager "Huldreslåtten" . Gjermund Eggen vant rennet. Eggen holder i premien, en reise-TV, og bar Morgenbladets gullmedalje på jakka. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Min største opplevelse sammen med Gjermund var VM i Holmenkollen i 1966. Vi vant stafettgull sammen. Å få være med på den folkefesten der, ga minner for livet, sier Ole Ellefsæther (80) til Dagbladet.

Skilegenden og tre ganger VM-gullvinner fra Holmenkollen i 1966, Gjermund Eggen, døde på sjukehuset i Elverum i dag.

Fredag ble Ellefsæter med en annen skilegende og lagkompis, Odd Martinsen, for å ta farvel med Eggen på sykehuset.

- God samtale

- Det var godt. Han kjente oss igjen, og vi fikk en god samtale, sier Ellefsæter som bare har godord å si om vennen gjennom mange år.

- Jeg kjente Gjermund gjennom hele hans karriere. Han var verdens beste skiløper i sin tid. Og så var han et fint menneske.

Ellefsæter forteller at Gjermund Eggen og hans kone Anne tok initiativet til å lage en veteranklubb for løpere og støtteapparat fra 60-tallet. Fra 1978 møttes de hvert år helga før Sankt Hans.

- Vi skal ha vårt siste møte nå til sommeren. For det begynner å tynnes i rekkene, sier Ellefsæter.

- Den største popstjerna

Skihistoriker og forfatter Thor Gotaas kjente Gjermund Eggen godt.

- Han var den største popstjerna i norsk langrenn. Karene ville bli som ham, og damene syntes han var kjekk og pen. Så var han en lun, fin og trivelig type, slik du må være for å bli folkehelt i Norge, sier Gotaas.

Han traff Eggen sist gang i mars, på Kobberhaughytta i Nordmarka, i forbindelse med innspilling av et tv-program som kommer til høsten.

- Petter Nortug var også der, så den gamle og den nye femmilskongen fikk pratet litt sammen, sier Gotaas.

Eggen var gift med Anne, har tre barn og sju barnebarn.

Ifølge lokalavisa var han pensjonert skogsarbeider og sauebonde. Eggen gikk folkeskole og han var disponent på Eggen skifabrikk, salgssjef i Statens Trelastbruk og Drevsjø trelast.

I flere år var han leder i Hedmark Venstre og han har sittet i Engerdal kommunestyre for Venstre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer