MEDALJEKANDIDAT: Norges Henrik Christiansen med medaljen etter at han tok sølv på 400 m fri under EM i svømming i Tollcross International Swimming Centre i Glasgow fredag.
Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
MEDALJEKANDIDAT: Norges Henrik Christiansen med medaljen etter at han tok sølv på 400 m fri under EM i svømming i Tollcross International Swimming Centre i Glasgow fredag. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpixVis mer

Langbane-EM i Glasgow

Tok sølv i «treningsøvelsen» sin: - Jeg forstår ikke hvordan

Medaljehåpet Henrik Christiansen imponerte med andreplass allerede på EMs første dag. Svømmeekspert Gard Kvale er overrasket over at han presterer så godt i en øvelse som ikke er favoritten.

Fredag startet langbane-EM i Glasgow. Norge deltar med seks svømmere i mesterskapet, tre jenter og tre gutter. I forkant tilbrakte landslaget ei uke på Mallorca i Spania for å forberede seg til mesterskapet. Der meldte landslagssjefen Petter Løvberg om topp stemning til tross for sykdomsproblem.

I forkant av mesterskapet var landslagssjefen klar på hvem som er det største medaljehåpet.

- Det er bare én som har størst sjanser til å ta seg til finalerunden. Resten er typiske semifinalister, sa Løvberg til Dagbladet.

Allerede innfridd

Løvberg mener Henrik Christiansen er det største medaljehåpet og svømmeren har allerede innfridd. Christiansen overrasket med å ta sølv på 400 meter og havnet på femteplass på 1500 meter, som vanligvis er hans sterkeste øvelse. Tirsdag skal han i aksjon på 800 meter.

- Han holder internasjonal verdensklasse i alle øvelsene. Det er ikke tvil om at Henrik vil være med og kjempe i toppen, sa Løvberg og legger til:

- Dersom Henrik tar personlig rekord, er det gode grunner til å tro at han vil bli med i medaljekampen. Han er så god.

Christiansen nådde ikke helt opp til sin personlige rekord på 400 meter, men det holdt til sølv.

Svømmeekspert Gard Kvale er imponert over Christiansen og det at han tok sølv i en øvelse som regnes som «treningsøvelsen» hans.

- 400 meter er i utgangspunktet en B-preget øvelse for han, da 1500 meter er hovedøvelsen. Likevel pleier han å få til den distansen så utrolig bra. Jeg forstår ikke hvordan. Ofte så starter ikke mesterskapene skikkelig før han har gjort den distansen, sier Kvale.

- Det er bare Henrik som kan kjempe om medalje, konkluderer han.

- Formel 1

På EMs første dag var resten av Norges utøvere sjanseløse til finale. Likevel tok Markus Lie ny personlig rekord på 100 meter rygg og Emilie Nyenget Løvberg avanserte til semifinalen på 200 meter butterfly, men endte til slutt på 14. plass.

- Jeg har troa på at Niksa Stojkovski og Lie kommer til å ta personlige rekorder. Det er det viktigste. Vi blir ikke misfornøyde dersom det ikke blir medalje, det som betyr noe er forbedring, sa Løvberg før mesterskapet.

Stojkovski konkurrerer i 50 meter fri, 100 meter fri og 50 meter butterfly, mens Lie konkurrerer i 100 meter fri, 200 meter fri, 50 meter rygg, 100 meter rygg og 100 meter butterfly.

- 100 meter fri kan sammenliknes med formel 1, det er ekstremt mange som svømmer den distansen. Jeg regner med at Lie klarer å nærme seg en semifinale, men det må håp til for at han skal klare finale på 100 meter fri og 200 meter fri, sier Kvale og legger til:

- I 50 meter fri er det sinnssykt tett. Dersom Niksa klarer å komme seg inn blant topp 16, så må han ha en god dose flaks med seg. Kommer han seg innenfor, så er det sinnssykt kult og ikke minst fortjent. Er det noen som tar dette seriøst, så er det han, sier Kvale.

Mandag var Stojkovski nærme å tangere sin bestenotering på 50 meter butterfly. Han ble nummer 31 totalt og kvalifiserte seg derfor ikke til semifinalen.

Jentenes medaljehåp

På jentesida er det Susann Bjørnsen som blir regnet som det største medaljehåpet. 25-åringen holder norsk rekord på 100 meter fri på langbane, 50 meter fri på kortbane og 50 meter fri på langbane.

- Susann tok medalje i kortbane-NM og gjorde en veldig god turnering der. Hun er den som er nærmest en finale på jentesida, opplyser Løvberg.

Stina Kajsa Colleou er også en av Norges utøvere i EM. Hun klarte akkurat ikke å avansere fra kvalifiseringen på 200 meter bryst. Hun er ført opp som førstereserve, som betyr at hun stepper inn dersom én av de 16 kvalifiserte må stå over semifinalen mandag kveld.

Steg på veien

Gard Kvale satte selv norsk og personlig rekord på 200 meter i sommer-OL i 2008. Denne rekorden står fortsatt. Unggutten Truls Wigdel er gutten som er nærmest rekorden, men uheldigvis er Wigdel syk og står over EM.

- Det var utrolig synd. Jeg hadde troen på at han tok rekorden i år, men på en annen side så står kanskje rekorden min en stund til, sier Kvale spøkefullt.

Nå er Kvale også ekspertkommentator i NRK. Han forteller at et EM som dette er et viktig steg på veien.

- Dette er det største mesterskapet i år. Det kan bli sett på som et steg nærmere OL, men samtidig må man ta sesong for sesong. Likevel er det utrolig viktig å prestere på slike internasjonale stevner, for da bygger utøveren seg en kjempebase som er viktig i tida fram mot OL i 2020.

For det er det som er hovedfokuset, mener Kvale.

- OL er den aller største drømmen for alle utøvere, sier han.