Tok uvanlig valg etter brorens utspill

Anna Jøsendal var den store overraskelsen i EM-troppen. Hun forteller om den overraskende telefonen fra landslagssjefen, at hun kunne endt opp som skiskytter og det uvanlige valget hun tok som ung spiller.

FIKK NORGE-DEBUTEN: Anna Langås Jøsendal debuterte for Norge mot New Zealand. Foto: Heiko Junge / NTB
FIKK NORGE-DEBUTEN: Anna Langås Jøsendal debuterte for Norge mot New Zealand. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Da landslagssjef Martin Sjögren (45) 7. juni offentliggjorde EM-troppen til sommerens mesterskap i England, var Anna Jøsendal (21) den store overraskelsen.

Rosenborg-spilleren har gått gradene på aldersbestemte landslag, og i helga fikk hun debuten på A-landslaget til Norge.

- Det er skikkelig stort. Det er veldig kjekt å være her, sier Jøsendal til Dagbladet, i forbindelse med den pågående landslagssamlingen i Oslo.

Alle de store mediehusene i Norge er på plass på presserommet på Ullevaal stadion, og en etter en kommer landslagsspillerne inn for å stille seg foran kameralinser og båndopptakere. Flere vil ha en prat med Jøsendal, som framstår selvsikker, selv om landslagssituasjonen er litt ny.

21-åringen kom gjennom det trange nåløyet og er en av 23 kvinner som skal forsvare Norges ære i EM. Da var det bare å avbestille den planlagte ferien til Spania i samme periode.

I LANDSLAGSVARMEN: Anna Langås Jøsendal (nummer to fra venstre) under en løpeøkt. Foto: Heiko Junge / NTB
I LANDSLAGSVARMEN: Anna Langås Jøsendal (nummer to fra venstre) under en løpeøkt. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Jeg ble jo veldig overrasket da Martin (Sjögren) ringte dagen før. Da var det enten eller om jeg skulle bli tatt ut, eller kanskje være med i en reservetropp. Det var utrolig stort da han sa det, sier Jøsendal.

- Hvor var du da du fikk telefonen?

- Jeg var på besøk hos to venninner. De sa «du må ta den!».

Jøsendal var også i landslagstroppen i august i fjor, men da ble det ikke spilletid på 21-åringen. Den gangen uttalte Sjögren at landslagsledelsen hadde fulgt kantspilleren over lang tid.

- Hun har vært en del borte på grunn av skader, men har nå vært skadefri en god stund. Hun har internasjonale kvaliteter, blant annet stor gjennombruddskraft fra kanten, så det blir veldig spennende å se henne med oss, sa Sjögren om Jøsendal.

Lyskeproblemer

Jøsendal dro til Trondheim og RBK i januar, etter å ha vært fire sesonger i Avaldsnes - hvor hun blant annet var med på å vinne cupgull i sin første sesong. Hun kom til Avaldsnes i 2017 etter å ha spilt aldersbestemt fotball i barndomsklubben Odda FK.

I RBK har hun imponert den siste tiden, og står blant annet med fire scoringer for laget som er nummer to i Toppserien etter 15 spilte kamper.

Fotballkarrieren har likevel ikke vært en dans på roser. Skader satte henne på sidelinja i større perioder i 2019 og 2020. Det er en vond lyske som har gitt stortalentet problemer av og på i over to år.

Skadetrøbbel har ført til mye frustrasjon og en mental utfordring når hun har vært langt nede.

- Det var tøffe perioder da jeg fikk nye smeller med lysken, iallfall når du ikke helt finner ut hva som er galt, eller hva du kan gjøre for å få det bort, sier Jøsendal og fortsetter:

- Men heldigvis kom jeg til Rosenborg og har funnet en oppskrift på det, så jeg har ikke kjent noe siden det, sier Jøsendal.

Nå håper kantspilleren at hun er kvitt de irriterende problemene for alltid.

ALDERSBESTEMTE LANDSLAG: Anna Jøsendal (t.h.) som 17-åring med trener Martin Sjögren etter en trening i Apeldoorn i 2017. Foto: Berit Roald / NTB
ALDERSBESTEMTE LANDSLAG: Anna Jøsendal (t.h.) som 17-åring med trener Martin Sjögren etter en trening i Apeldoorn i 2017. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Allsidig

I RBK spiller Jøsendal på kanten, mens i EM-troppen står hun oppført som forsvarsspiller. Hun er trolig tiltenkt en vingbackrolle for Norge, som hun også har spilt på aldersbestemte landslag tidligere.

- Jeg er en offensiv spiller som har mye trøkk. Jeg liker å slå innlegg, sier Jøsendal om sin egen spillestil.

Hurtigtoget har ikke store forhåpninger i sitt første store mesterskap, men er klar for å bidra dersom Sjögren trenger henne.

- Det er først og fremst for å lære, og så vil jeg være med og bidra med ting også. Hvis jeg ikke får spilletid, så skal jeg iallfall gjøre at laget blir enda bedre - være med og heie og gi ros og slike ting.

I FORM: I RBK har Anna Jøsendal vist god form for et lag som kjemper helt i toppen. Foto: Geir Olsen / NTB
I FORM: I RBK har Anna Jøsendal vist god form for et lag som kjemper helt i toppen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Jøsendal kunne ikke fått en bedre motstand som back på første trening denne uka, med superstjernene Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg på motsatt banehalvdel under spilleøkta.

- Det er skikkelig stort. På første trening så spilte jeg venstreback mot Ada og Caroline på siden min. Da merket jeg «oh shit, nå må jeg bare gjøre alt jeg kan».

- Hvordan gikk det?

- De er jo verdensklassespillere, så jeg følte det gikk helt ok, sier hun med latter i stemmen.

Norge spiller treningskamper mot New Zealand lørdag og Danmark onsdag. Den første gruppespillkampen i EM er mot Nord-Irland 7. juli.

I BAKGRUNNEN: Anna Langås Jøsendal (nummer tre fra venstre) på landslagstrening. Foto: Heiko Junge / NTB
I BAKGRUNNEN: Anna Langås Jøsendal (nummer tre fra venstre) på landslagstrening. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Byttet fot

Da Jøsendal var ung, var det høyrefoten hennes som var «godfoten». Nå er det venstrefoten som gjelder - og det er takket være et utspill fra storebroren hennes.

- Det var en periode da jeg var ganske ung. Broren min spilte fotball, og han er litt eldre. Han sa sånn: «Det er venstrefot som er bra», sier Jøsendal til Dagbladet og fortsetter:

- Da begynte jeg å trene med begge føttene, og plutselig begynte jeg å like venstre bedre enn høyre. Det var jo ganske tidlig i karrieren.

Det er ikke mange kvinnelige spillere i Norge som har en god venstrefot, som er en ettertraktet egenskap i fotballen generelt. Selv om Jøsendal har en god skuddfot, er det ikke venstreslegga hun scorer flest mål med.

- Jeg har faktisk scoret flere mål med høyre enn med venstre i Toppserien, tror jeg. Høyrefoten er ok, men den kunne vært bedre, sier hun med et smil.

Jøsendal har også snakket om det uvanlige valget i podkasten til Haugesunds Avis, som har navnet Frelst.

I GODT DRIV: Anna Langås Jøsendal (t.h.) i duell med Sandvikens keeper Sandra Stavenes som Avaldsnes-spiller. Foto: Marit Hommedal / NTB
I GODT DRIV: Anna Langås Jøsendal (t.h.) i duell med Sandvikens keeper Sandra Stavenes som Avaldsnes-spiller. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Barnetalent

Jøsendal var et multitalent som ung, og drev blant annet med orientering, turn, friidrett og skiskyting i Odda. Sistnevnte holdt hun på med en stund. Til slutt ble det full satsing på fotballen.

- Det var fotball som var det kjekkeste, som jeg kunne holde på med hele året. Jeg trivdes med det andre, men jeg brenner for fotballen og det var det som var kjekkest på trening, sier Jøsendal.

- Tror du at du kunne drevet med en annen sport på et høyt nivå?

- Det er litt vanskelig å si, for jeg ga meg ganske tidlig med det meste. Jeg var litt sånn barnetalent, jeg var god i det meste i tidlig alder. Heldigvis valgte jeg fotballen, sier Jøsendal.

- Hvis det ikke hadde blitt fotball, hva ville du da satset på tror du?

- Kanskje skiskyting, svarer hun med latter i stemmen.

Nå er hun langt unna ski, staver og gevær. Fotballen har allerede tatt henne langt i ung alder, men drømmen stopper ikke her.

- Drømmen er å spille for en av de beste klubbene i Europa. Jeg har sett på Champions League-finaler, og så har jeg tenkt: «shit, jeg ønsker å spille» der. Det er drømmen, avslutter en smørblid Jøsendal.

I så måte er EM et perfekt utstillingsvindu.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer