Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pita Taufatofua:

Tok verden med storm i Rio. Nå skal han til vinter-OL

- Vi har ofret alt for å være her, sier Pita Taufatofua fra Tonga.

SNAKKIS: Kun ikledd nasjonalkledet Ta'ovala, og innsmurt i kokosolje fra topp til tå, ble Taufatofua en snakkis verden rundt. Foto: NTB Scanpix
SNAKKIS: Kun ikledd nasjonalkledet Ta'ovala, og innsmurt i kokosolje fra topp til tå, ble Taufatofua en snakkis verden rundt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under åpningsseremonien til sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016, fikk Pita Taufatofua massiv oppmerksomhet i sosiale medier. Svenske Expressen hevdet til og med at den glinsende taekwondoutøveren fra Tonga satte Kygo i skyggen.

Kun ikledd nasjonalkledet Ta'ovala, og innsmurt i kokosolje fra topp til tå, ble Taufatofua en snakkis verden rundt. Den gang forklarte han at oljen hadde en dypere betydning.

- Oljen er en viktig del av hvordan vi innfødte behandler huden vår. Atleter smører seg inn med den som en hyllest til menneskekroppen, og som et symbol på landet vi kommer fra og våre forfedre, skrev Pita Taufatofua på Facebook, ifølge Huffington Post.

Nå - nesten to år seinere - er 34-åringen klar for nye utfordringer. På siste forsøk, og med hjelp av Det internasjonale skiforbundets (FIS) kvote for utøvere som kommer fra svakere skinasjoner, klarte han nemlig å kvalifisere seg til lekene i Pyeongchang.

Denne gangen skal han utfordre Klæbo og co. i langrenn. At han skal klare å kjempe om de øverste plasseringene er derimot lite sannsynlig. Han endte nemlig som nummer 153 under sprinten i fjorårets ski-VM i Lahti.

FØRSTE GANG: Pita Taufatofua forteller at det er første gang Tonga sender en skiløper til OL. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE GANG: Pita Taufatofua forteller at det er første gang Tonga sender en skiløper til OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Siste sjanse

Etter sju mislykkede forsøk på å kvalifisere seg, gikk det endelig i et skirenn på Island lørdag. Tydelig fornøyd forteller han om prestasjonen i et intervju med Olympic Channel.

- Dette var min siste sjanse, og vi klarte det, sier han.

Han forteller at det er første gang Tonga sender en skiløper til OL, og at han på reisen har måttet slanke seg 15 kilo for å oppnå det store målet.

- Jeg har hatt en dårlig følelse hvert eneste renn fram til dette. Da jeg krysset mållinja føltes kroppen veldig fin. Dette er et mirakel, sier han.

- Ofret alt

Etter Rio-OL bestemte han seg for å finne den vanskeligste sporten som det er mulig å konkurrere i. Grunnen til at valget falt på langrenn, forklarer han at er på grunn av at sporten er fysisk krevende, og at kulden er veldig utfordrende.

Suksessen har også kostet for mannen fra Tonga.

- Vi har ofret alt for å være her. Finansielt er jeg i den verste posisjonen det er mulig å være, men så er dette også den beste følelsen det er mulig å ha, sier han.

Taufatofua er imidlertid født i Australia, men ønsket å representere sin far land som idrettsutøver. Den vesle øystaten har noe over 100 000 innbyggere og er ikke større enn 748 kvadratkilometer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!