FIKK HAKESLEPP: Liu Xiang etter å ha tatt verdensrekorden på 50 meter rygg. Foto: AP Photo/Lee Jin-man
FIKK HAKESLEPP: Liu Xiang etter å ha tatt verdensrekorden på 50 meter rygg. Foto: AP Photo/Lee Jin-manVis mer

Liu Xiang tok verdensrekord på 50 meter rygg

Tok verdensrekord i en øvelse hun svømmer «for moro skyld»

Liu Xiang fra Kina sto for Asialekenes første verdensrekord i svømming da hun tirsdag vant 50 meter rygg med 26,98 i en øvelse hun svømmer bare for moro skyld.

- Det viktigste for meg er 50 meter fri, så jeg hadde ingen forventninger i denne øvelsen, sa hun etter å ha blitt første kvinne under 27 sekunder. Hun slo den ni år gamle rekorden til Zhao Jing, satt med en av de heldekkende draktene som siden er blitt forbudt.

- Min eksamen kommer fredag. Feire gjør jeg bare om jeg lykkes da, sa Liu.

Hun greide å stjele rampelyset fra kinesiske Sun Yang og den japanske tenåringen Rikako Ikee, som har dominert i bassenget. Sun tok sin tredje tittel på 400 meter fri. Han har tidligere vunnet 200 og 800, og fortsatt gjenstår 1500.

Ikee vant kvinnenes 100 meter butterfly tirsdag og er oppe i fire gull i lekene i Indonesia.

I svømming leder Kina 11-10 over Japan i antall gull, men totalt har kineserne 30 gull i Asialekene etter tre konkurransedager. Japan er nest best med 12.

NBA-spillerne Zhou Qi og Ding Yanyuhang hjalp Kina til 82-80 over Filippinene i basketball tirsdag, i en kamp der Cleveland Cavaliers-guard Jordan Clarkson og hans filippinske lagkamerater solgte seg dyrt.

16-årige Chen Yile fra Kina vant mangekampen i turn. Hun lot seg ikke bringe ut av fatning da arrangøren spilte feil musikk for henne i frittstående.

Det var drama også utenfor konkurransearenaene tirsdag. Billettfordelingen har skapt store problemer, og hundrevis av mennesker raste etter å ha ventet timevis i kø uten å slippe inn i svømmehallen.

Det ble også avviklet demonstrasjoner mot den dårlige luftkvaliteten i hovedskaden, og i Palembang, som er arrangerer en del av øvelsene i lekene, raste en stor skogbrann ikke langt fra arenaene, som ble påvirket av røykutviklingen.