PRESIDENTUTFORDRER?  Sørafrikanske Tokyo Sexwale kan dukke opp som en outsider som FIFA-president når Sepp Blatter omsider må tre til side. Sexwale vil ifølge den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer være en god presidentkandidat. Foto: Dan Balilty / AP / NTB Scanpix
PRESIDENTUTFORDRER? Sørafrikanske Tokyo Sexwale kan dukke opp som en outsider som FIFA-president når Sepp Blatter omsider må tre til side. Sexwale vil ifølge den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer være en god presidentkandidat. Foto: Dan Balilty / AP / NTB ScanpixVis mer

Tokyo Sexwale er Franz Beckenbauers favoritt som ny FIFA-president

Var fengslet sammen med Mandela.

Flere kandidater står klare til å ta over etter avtroppende FIFA-president Sepp Blatter.

Franz Beckenbauer sier Sør-Afrikas Tokyo Sexwale kan bli en seriøs utfordrer.

Michel Platini er fortsatt favoritt til å bli ny FIFA-president, men UEFA-sjefen kan få problemer etter at han har blitt trukket inn i den pågående skandalen for alvor.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Sørkoreanske Chung Moon-joon, Zico og Prins Ali Bin Al Hussein er også kandidater til å erstatte skandalebefengte Blatter etter den ekstraordinære FIFA-kongressen i februar neste år.

- Kjenner det politiske spillet Tyske Beckenbauer sier karismatiske Sexwale også kan bli en het kandidat.

- Som en av Nelson Mandelas fortrolige kjenner han det politiske spillet. Samtidig har han erfaring fra avviklingen av VM i Sør-Afrika i 2010. Kanskje er det bra om en FIFA-president kommer utenfra, sier Beckenbauer, ifølge Bild.

Beckenbauer satt tidligere i FIFAs eksekutive komité, og var sentral da Tyskland arrangerte VM i 2006. Han har også vunnet VM som både spiller og trener.

- Seriøs utfordrer Sexwale har tidligere blitt nevnt som en mulig kandidat, men sørafrikaneren er foreløpig usikker på om han vil stille.

- Dersom Tokyo Sexwale stiller, vil han bli en seriøs utfordrer til de andre kandidatene, sier Beckenbauer.

62-åringen var anti-apartheidaktivist og var fengslet i Sør-Afrika fra 1977 til 1990. Han sonet sammen med Mandela, og har også vært politiker i hjemlandet.

For tiden er han leder for kommisjonen som skal bedre relasjonene mellom fotballforbundene til Israel og Palestina.

(NTB)