Tolv norske på pallen i stafett! Northug fikk ikke spurte engang

Norges fjerdelag ydmyket Sverige.

SUVERENE I STAFETT: Hans Christer Holund, Martin Johnsrud SUndby, Niklas Dyrhaug og Petter Northug.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVERENE I STAFETT: Hans Christer Holund, Martin Johnsrud SUndby, Niklas Dyrhaug og Petter Northug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Herrestafetter har de siste årene ofte vært fire transportetapper før Petter Northug har vunnet spurten for Norge.

Derfor har det vært opp til konkurrentene å kvitte seg med Norge, slik at de slipper å spurte mot Northug. Nå er imidlertid norsk herrelangrenn så suverene at Northug ikke fikk lov til å spurte engang.

Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby sendte Northug ut med en uvant ledelse før ankeretappen. VM-kongen fra Falun kontrollerte inn norsk stafettseier. Norges tredjelag kapret andreplassen med Finn-Hågen Krogh som ankermann.

Tre norske lag og tolv norske løpere på pallen har aldri skjedd i verdenscupen før. Norge har flere ganger hatt dobbeltseier i stafett, men aldri tredobbelt.

- Det er litt skrekkblandet fryd at vi har tre norske lag først. Det er mye snakk om at vi dominerer, men vi er i veldig god form om dagen og stiller alltid toppmotivert for å slå utlendingene, sier Sundby til NRK.

En så sterk norsk dominans ville vært helt uvirkelig for noen år siden. Det er ikke lenge siden at Norge måtte leie inn skiskyttere for å ha gode nok skøytere på tredje etappe.

Russland var nærmest Norge på 4. plass. Sverige havnet helt nede på 11. plass, endog bak Norges fjerdelag.

Total norsk dominans fra start De norske lagene gikk tidlig i front på herrestafetten. Gjennom store deler av den første etappen lå Norges første-, andre-, og tredjelag helt i front.

Mot siste del av etappen rykket Niklas Dyrhaug. Trønderen fikk bare følge av Italia og de to norske lagene til veksling.

Faktisk var også Norges fjerdelag foran Sverige til veksling. Ydmykelsen var komplett allerede før det var i gang.

Tønseth falt Svenskene kjempet seg tilbake i tetkampen på den andre etappen, men kontakt med kvartetten i front fikk de aldri. De tre norske lagene og Italia gikk lenge samlet, før et øyeblikks dramatikk fant sted helt mot slutten av etappen.

Didrik Tønseth gikk i bakken på et svært kritisk tidspunkt. Det utnyttet Hans Christer Holund som satte høy fart i front og sendte Martin Johnsrud Sundby i tet.

- Jeg havnet på innerski. Plutselig gikk det galt. Det var synd, forklarer Tønseth til NRK.

Sundbys knockout Bare Norge 3 holdt følge, mens Italia og Norge 2 var henholdsvis 12 og 14 sekunder bak. Sundby satte høy fart fra start og økte til samtlige av konkurrentene.

Simen Andreas Sveen gjorde imidlertid et heroisk forsøk på å holde følge og imponerte lenge. Men på den andre runden sa Sundby takk og farvel og distanserte konkurrentene nok en gang.

Til veksling ledet Norges førstelag med 14 sekunder på Norges andrelag og 33 sekunder til Russland og Norges tredjelag. Sverige gikk på en smell mot slutten av etappen.

Northug hadde kontroll Dermed fikk Petter Northug et uvant utgangspunkt alene i front med Finn-Hågen Krogh, som også er spurtsterk, jaktende bak. Krogh vant tross alt sprintverdenscupen sammenlagt i fjor og er en av som kan utfordre Northug i en spurt.

Ankermennene gikk omtrent like fort hele den siste etappen. Dermed kunne Northug enkelt kontrollere inn stafettseier for førstelaget foran tredjelaget.

Anders Gløersen kjempet med Russland Andrey Larkov om tredjeplassen og vant duellen om 3. plassen på sisterunden. Sverige endte på 11. plass, bak Norges fjerdelag.

SUVEREN: Petter Northug og Norge lekte med konkurrentene.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVEREN: Petter Northug og Norge lekte med konkurrentene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer