Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Tom A. Schanke gnir seg sikkert i henda

Men det lover Schanke at han ikke gjør.

OL-FIASKO: Olaf Tufte var veldig langt unna å komme seg til en OL-finale hvor han i så fall skulle ha forsvart gullene fra Athen og Beijing.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OL-FIASKO: Olaf Tufte var veldig langt unna å komme seg til en OL-finale hvor han i så fall skulle ha forsvart gullene fra Athen og Beijing.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

LONDON (Dagbladet): Idrettshistoriker Tom A. Schanke sa i Dagbladet like før OL at han mente Olaf Tufte ikke burde stille i OL. Hans teori var at Tuftes svake resultatene de siste årene skyldes at roerens kropp og helse har sagt stopp etter over 20 år med knallhard rovdrift på kroppen.

Han fryktet at London-OL ville ende i en lei fiasko, etter OL-gullene i Aten (2004) og Beijing (2008).

Tufte lot seg provosere av idrettshistorikerens spådom, og svarte i samme avisartikkel at noen burde teipe igjen munnen til Tom A. Schanke.

Med Tuftes sisteplass i det første semifinaleheatet i dag — hele 17,2 sekunder bak vinneren Mahe Drysdale — fikk Schanke på mange måter rett i sin spådom.

I møtet med norsk presse etter den triste semifinale-exiten, hvor han skulle forklare fiaskoen, innledet Tufte på eget initiativ med å trekke fram Tom A. Schanke.

- Nå sitter sikkert Tom A. Schanke og gnir seg i henda, sa Olaf Tufte.

Og utdypet overfor Dagbladet:

- Tom A. Schanke har aldri vært nummer noe-som-helst i OL, så jeg driter i hva han mener om mine sjanser i OL. Forståsegpåere vil helt sikkert mene noe annet, men for meg har det aldri vært tvil om å satse mot London, sier Olaf Tufte til Dagbladet.

Fryktet Rønningen-reprise Disse lekene er Tuftes femte OL. Han er en av bare 11 nordmenn med så mange OL-deltakelser, og bare Harald Stenvaag (skyting) og Magnus Konow (seiling) har flere med sine seks.

Schankes poeng er at Tufte burde gitt seg i tide. Ved å delta i London fryktet han at Tufte ville lede samme skjebne som bryteren Jon Rønningen, da han i Atlanta-OL i 1996 gjorde et forsøk på å vinne et tredje strake OL-gull.

Det endte i fiasko.

SPÅDDE NEDTUREN: Idrettshistoriker Tom A. Schanke meldte OL-fiasko for Olaf Tufte allerede i dagene før London-lekene. Foto: Privat
SPÅDDE NEDTUREN: Idrettshistoriker Tom A. Schanke meldte OL-fiasko for Olaf Tufte allerede i dagene før London-lekene. Foto: Privat Vis mer

Som med Tufte i dag.

Innertier Tom A. Schanke fulgte Tuftes semifinaleløp på TV i dag. Men han understreker at han slett ikke satt og gned seg i hendene da Tufte gled i mål som sistemann.

- Som idrettshistoriker konstaterer jeg at jeg traff en innertier når det gjaldt analysen av Tuftes muligheter i OL, men nei, nei, jeg er slett ikke glad for det. Det kan du hilse til Olaf og si, sier han til Dagbladet.

- Men det var nødt til å gå sånn. Tufte har drevet rovdrift på kroppen sin i over 20 år. Om han fortsatt kunne presset gull ut av den kroppen, så måtte den vært sendt til fysiologisk analyse, for det er rett og slett ikke mulig.

- Olaf vil ikke snakke om framtida nå, men har ikke utelukket at det kan bli videre satsing fram mot Rio-OL i 2016?

- I så fall er det bare å ønske han lykke til videre de fire neste årene. Jeg håper bare han gir seg i tide før kroppen hans tar skade av det for resten av livet. Husk at vi snakker om en mann som kaller andre som trener knallhardt for kyllinger, sier Tom A. Schanke til Dagbladet.

- Blant de største Idrettshistorikeren er snart ferdig med sitt nye og oppdaterte idrettsleksikon, og legger ikke skjul på hvor Olaf Tufte uansett befinner seg i det norske stjernegalleriet.

- Selv om det ble fiasko her er Olaf Tufte uansett en av våre største idrettshelter gjennom alle tider, uansett idrett. Det kan ingen ta fra han, sier Tom A. Schanke til Dagbladet.

Faksimile: Dagbladet 22. juli
Faksimile: Dagbladet 22. juli Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media