Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tom Lund mener LSK er tidenes angrepslag i norsk fotball

I kveld feirer Lillestrøm 1000 kamper i norsk toppserie.

HISTORISK GODE: Tom Lund mener Lillestrøm er så gode foran mål i år, at de tåler å bli sammenlignet med hvem som helst i norsk fotballhistorie. Her setter Anthony Ujah inn en scoring mot Haugesund. Lillestrøm vant tilslutt kampen 5-0. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HISTORISK GODE: Tom Lund mener Lillestrøm er så gode foran mål i år, at de tåler å bli sammenlignet med hvem som helst i norsk fotballhistorie. Her setter Anthony Ujah inn en scoring mot Haugesund. Lillestrøm vant tilslutt kampen 5-0. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Lillestrøm er den klubben som har vært lengst på øverste nivå i Norge. Klubben fra stasjonsbyen rykket opp i 1974, og har siden vært en foregangsklubb i norsk fotball.

I kveld runder klubben 1000 spilte kamper i den øverste divisjonen, som den femte i Norge. De fire andre, Viking, Rosenborg, Brann og Viking er fra de fire største byene, mens Lillestrøm ikke har det samme naturlige publikums- og sponsorgrunnlaget. LSKs 1000 toppkampern blir feiet når Molde besøker Åråsen i kveld.

Ifølge den største klubblegenden av dem alle, kan årets utgave være et nytt mesterlag. Tom Lund vant serien to ganger som spiller (1976 og 77) og én gang som trener (1986). Nå tror han Ujah, Nosa, Bergmann Sigurdarson og de andre ungguttene kan føre arven videre.

- Jeg mener LSK har sjansen til å ta gullet i år. Hvis jeg hadde vært LSK-lede, ville jeg ikke vært bekymret for å si at vi går for gull, sier Tom Lund til lokalavisa Romerikes Blad.

Lund: - Snakk om gull «Tommy» regnes for å være blant de beste spillerne vi har sett i Norge. Han har blitt spesielt imponert av Lillestrøms offensive spill de første seks kampene.

- Jeg mener det er realistisk å si at vi går for gull. Det LSK har prestert på den siste tredjedelen av banen denne sesongen, er noe av det beste jeg har sett av et norsk lag - noensinne. Jeg tror ikke engang Rosenborg på sitt beste var bedre på akkurat det i sin glansperiode, sier Lund.

Lillestrøm står med 19 mål på seks kamper, noe som gir et snitt på 3,17 mål per kamp.

Til sammenligning: Rosenborgs 97-årgang, som kanskje er tidenes klubblag i norsk fotball, scoret utrolige 87 mål på 26 kamper - et snitt på 3,35 mål per kamp. Samme år var Rosenborg i kvartfinalen i Champions League, der Juventus med Zinedine Zidane ble for sterke.

LSK-trener Henning Berg har bitt seg merke i ordene fra LSK-legenden.

- Vi setter selvsagt veldig stor pris på at Tommy mener det om oss, det er fantastisk hyggelig å høre. Tommy er fotballsmart og har blikk både for detaljene og helheten, så slikt skal man ta til seg. Vi er alle stolte over at han har så stor tro på oss, sier Henning Berg til LSKs hjemmeside.

870 strake kamper Petter Myhre er oppvokst på Strømmen, der han har spilt for Lillestrøms lokale rival og vært trener. I tillegg har han vært trener i Lillestrøms erkerival Vålerenga. På en dag som denne, skryter han av klubben han har konkurrert med gjennom mange år.

- Det som er enda mer imponerende enn 1000 kamper, er den lange sammenhengende rekka de har hatt. De fleste klubber får noen sesonger det butter i mot, der de må ned og hente seg inn. Rosenborg har gjort det, Vålerenga, Stabæk og Molde har gjort det. Det å aldri havne under streken er en fantastisk prestasjon, sier TV2-ekspert Petter Myhre til Dagbladet.

Lillestrøm har spilt 870 strake kamper i toppen av norsk fotball siden opprykket og har vært en foregangsklubb i flere perioder. Først ved at de gikk foran i profesjonaliseringen av fotballen, og i det siste ved at de gikk foran ved å kutte utgiftene. Det siste har de fått for lite skryt for, mener Myhre.

LEGENDE: Utenfor Åråsen står det en statue av Tom Lund, Lillestrøms beste og viktigste spiller gjennom tidene. Her poserer han med Gullballen i 1981. Foto: Ole Chr. Thomassen/Dagbladet
LEGENDE: Utenfor Åråsen står det en statue av Tom Lund, Lillestrøms beste og viktigste spiller gjennom tidene. Her poserer han med Gullballen i 1981. Foto: Ole Chr. Thomassen/Dagbladet Vis mer

- Er det offensive spillet til dagens LSK-utgave på linje med det beste i norsk fotball?

- Lillestrøm har framtstått mye mer offensivt og positivt enn det jeg forventet før sesongen. Vi visste at spissdioen var blant de beste i Tippeligaen, utfordringen har vært å ha en midtbanefirer som har bidratt offensivt.

- De har vært gode framover, men flere lag har vært gode tidligere - og Rosenborg har vært ekstremt gode. Å sammenligne om de har væørt bedre eller dårligere, blir ren synsing, men sånn er det i fotball, sier Myhre.

- LSK på riktig vei - Er det en sunn klubb som nå feirer 1000 kamper på toppnivå?

- Lillestrøm er på riktig vei, de har et lønnsnivå i stil med inntektene og har endelig skjønt at det å drive talentutvikling er en viktig del av å drive klub. De er bedre rustet for framtida nå enn de var for en del år siden, sier Myhre.

Petter Myhre innser at han ikke er den mest populære mannen i Lillestrøm. Han har vært med på rivalisering med storebroren på Romerike både som spiller og trener i Strømmen og ikke minst som trener i Vålerenga.

- Jeg er ikke veldig populær i Lillestrøm, samtidig har jeg hele tiden hatt gode venner i klubben. Det har vært sterk rivalisering med glimt å øye. Som romeriking synes jeg det er veldig viktig at vi har et flaggskip. Det er viktig for regionen og talentutviklingen at Lillestrøm er i toppen, sier Myhre.

PS! Hvis du ikke kommer deg på kamp i kveld, kan du følge hele 16. mai-runden i vårt fotballstudio.

PÅ SOKKEL: Tom Lund. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
PÅ SOKKEL: Tom Lund. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media