Tom Watson (59) tapte The Open etter omspill

Cink tok sin første majortittel.

SLAGEN: Tom Watson hadde muligheten til å tangere Harry Vardons seks titler i British Open, men misbrukte muligheten på avslutningshullet og tapte i omspill mot Stewart Cink.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
SLAGEN: Tom Watson hadde muligheten til å tangere Harry Vardons seks titler i British Open, men misbrukte muligheten på avslutningshullet og tapte i omspill mot Stewart Cink.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon SuperVis mer

(Dagbladet.no): Tom Watson (59) hadde sin sjette The Open-seier halvveis ned i lomma på Ralph Lauren-buksa da han traff perfekt med utslaget på det 18. hullet av fjerde runde, som satt klistret midt i fairwayen på den krevende Turnberry-banen på Skottlands vestkyst.

59-åringen fra Kansas City vant sin åttende og siste majortittel tilbake i 1983, men har denne helgen bevist at alderen er ingen hindring for å levere golf i aller ypperste verdensklasse, men innspillet på avslutningshullet var dessverre for Watson av det ordinære slaget.

Ballen bet seg ikke fast i greenen etter landing og trillet ned skråningen på baksiden av hullet. Watson tok ikke sjansen på en chip, og valgte i stedet en sikrere løsning ved å ta i bruk putteren, men endte opp med en krevende tremetersputt på det påfølgende slaget.

Cinks første major
Da han ikke var i stand til å senke putten til par, forsvant også ledelsen på ett slag til nærmeste konkurrent Stewart Cink. Dermed måtte veteranen ut i omspill over fire hull mot den nesten 24 år yngre landsmannen Cink, som sto uten en majortittel i karrieren inntil i dag.

Han kan imidlertid krype til køys i kveld som irske Pádraig Harringtons etterfølger blant de inngraverte navnene på «The Claret Jug» da han sto distansen langt bedre enn Watson.

INGEN RUSTEN RINGREV: Tom Watson fyller 60 år i september, men det skulle ingen tro basert på amerikanerens fantastiske innsats i The Open, men det holdt dessverre ikke helt inn for 59-åringen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Adrian Dennis
INGEN RUSTEN RINGREV: Tom Watson fyller 60 år i september, men det skulle ingen tro basert på amerikanerens fantastiske innsats i The Open, men det holdt dessverre ikke helt inn for 59-åringen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Adrian Dennis Vis mer

- Det var utrolig. Det hele har vært en surrealistisk opplevelse for meg. Jeg har spilt en flott turnering på en flott bane og mot Tom Watson, sa Cink.

- Jeg vokste opp med å se på ham. Han har skrudd tiden tilbake, la Cink til.

Det var ord til liten trøst for en ytterst skuffet Watson, som hadde gjort det aller meste riktig gjennom fire dager på Turnberry.

- Det ville vært en helvetes god historie å kunne fortelle, ville det ikke? Det ville seg ikke, og det er skuffende. Det gjør vondt innvendig, slik det alltid har gjort når man ikke vinner. Det er ikke enkelt å svelge. Jeg var i en posisjon der jeg kunne vinne, men jeg maktet ikke å avgjøre det på det siste hullet, oppsummerer Watson, ifølge New York Times.

ENDELIG, CINK: Stewart Cink (t.v.) sto uten en majortriumf i karrieren, men i dag gjorde han slutt på tørken da han slo Tom Watson i omspill.FOTO: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
ENDELIG, CINK: Stewart Cink (t.v.) sto uten en majortriumf i karrieren, men i dag gjorde han slutt på tørken da han slo Tom Watson i omspill.FOTO: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

Likevel vil ikke 59-åringen svartmale situasjonen fullstendig.

- Dette er ikke noen begravelse, poengterer han.

Tok tidlig kommando

På det første omspillshullet hadde både Watson og Cink gode utspill, men på de påfølgende innspillene endte begge opp i hver sin bunker. Det var en situasjon Cink taklet best da han la bunkerslaget tett på flagget og senket par-putten.

Watson måtte derimot ta til takke med en bogey. Dermed var det fordel Cink med tre gjenstående hull, en fordel som virket ytterligere sementert da Watson bommet fra tee på det påfølgende par 3-hullet og endte langt til ute til høyre etterlatt med et blindt innspill mot flagget.

Cinks ball lå imidlertid trygt forvart på greenen med en overkommelig birdie-putt.

Med all sin rutine hadde imidlertid Watson en løsning også på å komme seg ut av den tilsynelatende umulige posisjonen da han sendte ballen over haugen som sperret for sikten og plasserte seg perfekt i forhold til flagget.

KUNNE KYSSE «THE CLARET JUG»: «The Claret Jug» er kanskje det mest prestisjetunge trofeet i golfsporten. I kveld kunne Stewart Cink slutte seg til dem som har fått lov til å kysse trofeet som triumfator i British Open.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
KUNNE KYSSE «THE CLARET JUG»: «The Claret Jug» er kanskje det mest prestisjetunge trofeet i golfsporten. I kveld kunne Stewart Cink slutte seg til dem som har fått lov til å kysse trofeet som triumfator i British Open.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

Derfra hentet han seg inn til par, et utfall også Cink endte opp med da han måtte bruke to forsøk med putteren for å få ballen i koppen.

Håpet sluknet i roughen
På det neste omspillshullet sluknet imidlertid Watsons seiershåp for godt da utspillet endte rett i den tjukkeste roughen som er å oppdrive på Turnberry.

Mens Cink forberedte seg på sitt andreslag fra like utenfor fairwayen, måtte Watson ha to muligheter på å kjempe seg ut av det høye ugresset han befant seg i.

Et innspill og tre slag med putteren seinere, var resultatet av par 5-hullet dobbelbogey, mens Cink på sin side endte opp med en sterk birdie.

Dermed gikk Cink til den endelige avgjørelsen med fire slags ledelse.

Ingen kollaps

Dermed måtte Watson håpe på en kollaps á la det franskmannen Jean Van de Velde sto for under The Open i 1999, men det var Cink som beholdt det kaldeste hodet av de to også på det siste hullet.

Der Cink leverte et perfekt utslag, fulgte en synlig sliten Watson opp med å sende utslaget inn blant publikum. Selv om han kunne ta en fri dropp, klarte han ikke tvinge andreslaget inn på greenen.

Det gjorde imidlertid Cink som paraderte inn til sin første majortittel med et av de mest presise innspillene under dagens runde og rundet av med en enkel birdie.

For Watsons del glapp muligheten til å bli tidenes eldste vinner av en Major-turnering. Dermed beholder Julius Boros rekorden. Han var 48 år da han vant PGA-mesterskapet i 1968. Harry Vardon blir dessuten stående som den eneste som har vunnet seks titler i The Open.

- Omspillet var bare et dårlig slag etter det andre, og Stewart gjorde det han måtte for å vinne, konkluderer Watson.