DÅRLIG DAG: Brødrene Tomas og Petter Northug kom sist i sprintfinalen i NM i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DÅRLIG DAG: Brødrene Tomas og Petter Northug kom sist i sprintfinalen i NM i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Tomas Northug falt i siste sving, mens Petter ikke var i nærheten

Her går Northug-brødrene i mål på sprinten.

Vi fulgte NM-sprinten for kvinner og menn her!

OSLO/RØROS (Dagbladet): Det er sjelden en NM-sprint får like mye forhåndsomtale som årets, men fordi bredden blant gutta er så stor var dagens sprint svært viktig for de fem som har håp om å starte VM-sprinten i Falun.

Petter Northug ville normalt sett forberedt seg til VM i høyden på denne tida, men valgte å dra til Røros for å forsøke å skaffe seg et godt resultat i dag.

Det gikk ikke spesielt bra. 29-åringen slet både i prolog, kvartfinale og semifinale, og i finalen var han aldri nær medaljeplassene.

Falt i siste sving Det var imidlertid lillebror Tomas. Sprinteren lå best an før siste sving i finalen, men da Sondre Turvoll Fossli gikk i bakken, fulgte Tomas Northug etter.

Det førte til at dagens store, positive overraskelse Timo André Bakken fikk en enkel jobb på oppløpet. Sonde Turvoll Fossli var kjappere på beina enn Tomas Northug, og tok sølv. Bakfra kom Emil Iversen i stor fart og sikret seg dermed bronse.

Tomas Northug ga helt opp etter fallet, og ville kommet sist i mål i finalen, om det ikke hadde vært at storebror Petter slapp ham foran mens de ruslet over mållinja.

Krever ikke plassen Gullvinner Bakken ville imidlertid ikke kreve noen plass på sprintlaget til VM etter triumfen.

- Petter er egentlig verdens beste, men Tomas tar kanskje den plassen. Vi får vi se hvem som tar den siste plassen, sier han til NRK.

Sølvvinner Sondre Turvoll Fossli err krystallklar på at han har gjort nok til å fortjene plass på Falun-laget.

- Fire renn har vært regnet som uttaksrenn denne sesongen, og jeg har vært i finale i alle sammen. Jeg har i hvert fall gjort så godt jeg har kunnet, sier han til NRK.

Timo André Bakken var best hele dagen i dag. Han var overlegen i den første semifinalen, og vant enkelt foran Tomas Northug. Både Pål Golberg og Ola Vigen Hattestad ble slått ut der.

I den andre semifinalen var Eirik Brandsdal og Emil Iversen best, men for andre gang i dag tok Petter Northug seg videre på tid.

Også i kvartfinalen hadde superstjernen trøbbel. Northug ble fragått av gullvinner Tim André Bakken og Pål Golberg, men kom seg foran Ola Vigen Hattestad i mål.

Massefall Det betydde at Strindheim-løperen var avhengig av å gå videre som «lucky loser», og det gikk såvidt. Også den olympiske sprintmesteren Hattestad tok seg videre som «lucky loser», men måtte ha hjelp av en juryavgjørelse for å ta seg videre.

I de fire andre kvartfinalene innfridde imidlertid de fleste favorittene. Både Sondre Turvoll Fossli, Finn Hågen Krogh, Tomas Northug, Emil Iversen og Eirik Brandsdal tok seg greit videre.

I den fjerde kvartfinalen gikk fire løpere, blant andre Eldar Rønning, i bakken, som gjorde at Håvard Solås Taugbøl og Hallvard Løfald tok seg videre til semifinalen.

Ingen av dem gikk videre til finalen.

• Landslagsledelsen får nå en tøff jobb med å ta ut sprintlaget til VM i Falun.

NORGESMESTER: Her går Timo André Bakken i mål til NM-gull. Foto: Thomas Rasmus Skaug
NORGESMESTER: Her går Timo André Bakken i mål til NM-gull. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer