Tommelen opp for Thor

Åsulv Ravnåsen (90) sparer ikke på kroppsspråket når han ser barnebarnet i Tour De France. Han er Thor Hushovds ivrigste supporter på hjemmebane.

HEREFOSS (Dagbladet): Thor Hushovds bestefar fikk slag for en tid tilbake, men 90-åringen er en skikkelig spreking. Han følger med på hver eneste meter som barnebarnet sykler under Tour de France, og kommuniserer med et kroppspråk som er beundringsverdig.

I går fikk Dagbladet se etappen sammen med bestefar Åsulv, kona Helga og sønnen Kristen. Og den som var ivrigst var 90-åringen. Med tre fingre signaliserte han at barnebarnet skulle ta sin tredje seier.

-  Er du stolt av barnebarnet ditt, spør Dagbladet

-  Ja, svarer Ravnåsen kontant og skyter tommelen til værs.

Med signert trøye, caps og flagg har han benket seg foran TV-en hjemme på Herefoss. Det er klart for spurtduell. Ravnåsen har ett mål for øyet - å se gullgutten gå over målstreken som førstemann på dagens etappe. Onkel Kristen og bestemor Helga tar av når gutta nærmer seg mål.

Ullsokker og mat

-  Kom igjen Thor. Dette greier du, roper onkelen. Bestemor Helga har tatt ståplass. Stemningen i stua stiger betraktelig.

-  Neeei, sukker bestefar. Han må bare godta at barnebarnet blir slått på målstreken av Robert McEwen som tar sin andre etappeseier.

Likevel har ikke det noe å si. På Herefoss er Thor den store helten uansett resultat. Det var her sykkelesset kjørte noen av treningsøktene sine da han var yngre. Det husker bestemor Helga godt.

-  Han brukte å være kald på beina. Jeg hadde derfor alltid varme ullsokker til han. Også litt mat da. Han var glad i hjemmelaget jordbærsyltetøy. Du skjønner jeg likte å muntre han opp da han trente så hardt, forteller Helga Ravnåsen.

Egen sykkel

Hun har også sin egen sykkel som hun triller fram fra garasjen.

-  Det er nok fem år siden jeg brukte den. Men da Thor var liten syklet vi sammen. Og når vi ikke gjorde det satt jeg og Åsulv i veikanten med kaffekoppen for å heie ham fram. Da trådde han på litt ekstra, gliser 83-åringen.

Både far og mormor, som Thor Hushovd kaller sine besteforeldre for, er tydelig imponert av det barnebarnet har presterert internasjonalt i sykkelsporten.

-  Thor er sterk. Det han gjorde på søndag var stort for oss. I dag var han ikke dårligere. Vi kan jo ikke vente oss seier hver dag, sier bestemoren.

Hun vet at barnebarnet har forsaket mye opp gjennom tida for å nå så langt.

Overraskelse

-  Sykling er en krevende jobb. Jeg er stolt av ham, sier bestemor Helga som også legger til at de 15 andre barnebarna betyr mye for henne. Men i går skulle hun likt å gitt Thor en skikkelig godklem.

Onkel Kristen spøker med Dagbladet.

-  Jeg har sagt til Thor at han må trene godt for å få den samme kroppen som meg, humrer Kristen og forteller at han snakker jevnlig med onkelbarnet på telefon.

Når Hushovd har gjort unna årets Tour de France, OL og VM kan han vente seg en stor overraskelse hjemme hos besteforeldrene.

-  Men det kan du ikke skrive om. Det er en hemmelighet, blunker Helga Ravnåsen.

SPENNING PÅ HJEMMEBANE: Bestefar Åsulv, mormor Helga Ravnåsen og Onkel Kristen er elleville når de følger Thor Hushovd i spurtduellen. - Thor er sterk. Det han gjorde på søndag var stort for oss. I dag var han ikke dårligere. Vi kan jo ikke vente oss seier hver dag, sier bestemoren.