Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Helsemyndighetene må gi fotballen dispensasjon

Tommestokken virker ikke, Høie

Helsemyndighetenes kategoriske regel om maksimalt 200 personer på et arrangement er meningsløs. Noen ganger er det faktisk størrelsen det kommer an på.

ADVARTE FOLKET: Bent Høie demonstrerte hvor lang én meter er under onsdagens pressekonferanse. 17. juni 2020. Video: NTB Scanpix Vis mer

FREDAG KVELD VAR det minst 800 mennesker som så Tottenham-Manchester United på Kontraskjæret i Oslo. Ingen av dem brøt helsemyndighetenes regelverk om maks 200 personer innenfor et gitt område.

Det var ikke et arrangement.

Det var uteservering.

FOTBALLKAMPER I ELITESERIEN har ikke uteservering. Men de er arrangementer. Derfor kan klubbene bare slippe inn 200 personer på kamp. Selv om det er mye bedre plass på Lerkendal enn på Kontraskjæret kan Rosenborg bare slippe inn 200 tilskuere når Bodø/Glimt kommer torsdag kveld.

Selv om det er veldig mye mer plass inne på Intility Arena enn det er på VIF-puben Øst, et skjenkested som er en del av næringslokalene på Intility Arena, kan det være flere folk på Øst enn det er inne på arenaen når Vålerenga spiler.

Hvorfor det, Bent Høie?

Hvorfor er det sånn?

Hadde det ikke vært bedre at smitteverntiltakene var til å fatte og begripe for folk flest?

Hadde det ikke vært bedre at grensa gikk ved et absolutt tall, og ikke var elleve bokstaver satt sammen til et ord man kan omgå om kreativiteten skjenkebevillingen er i orden?

ORDET ARRANGEMENT ER de facto det som nå styrer hvor mange mennesker som i disse coronatider kan være i nærheten av hverandre, uavhengig av areal, ute og inne. Bading på Sørenga i Oslo er eksempelvis ikke et arrangement.

Derfor bedriver tusenvis av mennesker risikosport på et offentlig bad når sola skinner, uten at det offentlige gjør noe som helst.

Når ingenting arrangeres er det fritt fram.

Da kan vi være så mange vi vil på samme sted til samme tid.

BADING, KOS, GRILLING og omsetting av illegale substanser på Tjuvholmen i Oslo er heller ikke et arrangement. Det er i tillegg ikke lov ifølge Oslo kommune, der det med salg av illegale substanser er forbudt ifølge norsk lov. På Tjuvholmen er det til og med skiltet at bading er forbudt alle andre steder enn det området som er tilrettelagt for bading i forlengelsen av Astrup Fearnley Museet.

Likevel ser Tjuvholmen mest ut som en tom kaviartube der all rogna er klemt ut i det som på offisielt kommunespråk heter offentlig trafikkareal.

Uten at det offentlige løfter en finger.

KAPTEIN SABELTANN BLE sablet ned av Bent Høie fordi 800 mennesker med tommestokk-avstand i fire kvadranter atskilt med pleksiglass ikke er innafor smittevernreglene. Da ble boka slått i bordet, regelverket om hva som holder smitte-R-en under 1,0. Da Bruno Fernandes utliknet til 1-1 mot Tottenham kastet 800 supportere seg om halsen på hverandre i glede.

Der ble ølglassene slått i bordet.

Hvor er logikken i det, Bent Høie - hvorfor bruker helsemyndighetene ord når dere helt åpenbart ikke evner å bruke hodet?

Er det lettere å bli smittet på Mjøndalen-Sarpsborg enn på en av badeplassene i indre Oslofjord?

KAN 800 MENNESKER se Tottenham-Manchester United på Kontraskjæret kan selvfølgelig 800 mennesker se Vålerenga-Stabæk på Intility Arena. Det er faktisk veldig mye bedre at 800 mennesker ser Vålerenga-Stabæk, enn at det samme antallet drikker øl og ser kamper på storskjerm.

VIDEO: Fotball Media Vis mer

Men det kan de ikke, på grunn av et ord.

Kampene i Eliteserien er satt i tvangstrøye av ordet «arrangement».

I Eliteserien sluser du 200 personer inn på en tribune og lar de tre andre tribunene stå tomme.

Premier League-fotball på Kontraskjæret, der alle står oppå hverandre, er helt ok fordi det er en fest.

HVA STÅR VI igjen med da, når fotballen blør penger og uteserveringer med storskjerm kan tjene gryn som hakka møkk? Dumskap, Høie. Meningsløs og uforståelig byråkratisk dumskap.

Da evner ikke myndighetene å se at toppfotball også er en næring som omsetter for tre milliarder kroner i året.

Da glemmer Team Erna at toppfotball - når vi har fordøyd de siste resultatene, lest tabellen og alternativt gremmet eller gledet oss - også handler om arbeidsplasser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!