Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tommy advarer mot heksejakt

TROMSØ (Dagbladet): - TIL kommer ikke opp av gjørma ved å kappe hoder, mener Tommy Svensson. I dag reiser han hjem til Sverige etter sin tøffeste trenerjobb noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gigant i norsk fotball ligger nede, men i går ga trenervikar Svensson sine råd om hvordan klubben kan gjenreises: «Back to basics». Gjenskape den særegne TIL-kulturen. Unikt samhold, treningskultur og et sterkt kollektiv.Rydde opp i spillergruppa. Dyrke lojale spillere som vil «blø» for klubben. Både sportslige og ikke minst menneskelige kvaliteter må tillegges vekt.Ta bedre vare på talentene i nord. Det må ikke skje igjen at de største talentene i Troms og Finnmark reiser forbi Tromsø og ned til Bodø.Ydmykhet. TIL har forutsetninger for å rykke rett opp igjen. Men det er ingen selvfølge.

- Jeg håper TIL lytter til Tommy. Virkemidlene må ikke bli kortsiktige, sier lagkaptein Svein Morten Johansen.

I en tynn tråd

I går var det ikke et eneste smil å se på Alfheim. Det var tidenes blåmandag etter 16 år og 380 kamper i toppserien.

Flere vet at jobbene henger i en tynn tråd. Antall årsverk vil bli dramatisk redusert. Det antydes et budsjett for neste år som må kuttes fra 30 millioner kroner til 15.

- Vi må helt klart bruke ostehøvelen et par ganger. Nedrykket kan få konsekvenser for både enkeltspillere, ledelse og administrasjon, sier sportssjef Tore Rismo.

- Vil du stille din egen jobb til disposisjon?

- Har ingen anelse. Hensynet til klubben er overordnet alle personlige hensyn.

Hvem blir trener?

På dagens styremøte skal det lages en plan for de nærmeste par ukene. På møtet kan Terje Skarsfjords trenerframtid også bli avgjort. Han tok permisjon da TIL-skuta alt var gått på grunn. Mange tviler på at «Skars» kommer tilbake. Han har ikke tillit fra alle spillerne.

Ivar Morten Normark kan være en aktuell arvtaker. Etter å ha avsluttet karrieren i Bodø/Glimt har narvikingen gjort trenersuksess med Gevir, Alta og Aalesund.

U21-sjef og eks-TIL-spiss Per Høgmo kan være en mann TIL-ledelsen kontakter. Han har sterke røtter i Nord-Norge.

Høgmos gamle spisspartner i TIL, Trond Johansen , er en annen kandidat. Han har gjort underverker med Tromsø-klubben Skarp, som med en vanvittig sluttspurt nesten rykket opp i 1. divisjon. Johansens sønn, Jonas (16), er et supertalent som denne uka trener med Ajax. Han er en type som framtidas TIL kan bygges rundt.

Et annet hett navn: Rett over Tromsø-brua trener Truls Jenssen Tromsdalen, som TIL møter i «byderby» neste år.

Mange mener at også andre i TIL-ledelsen bør gå.

- Ikke syndebukker

Tommy Svensson synes det er en dårlig idé å gjøre formann Gunnar Wilhelmsen og sportssjef Tore Rismo til syndebukker:

- TIL skal tenke seg godt om før de sparker disse folkene ut døra. De har lært ei lekse, gjort feil, men tar nå ansvar og sjølkritikk. Det vil gjøre vondt verre å kappe hodet av folkene som besitter den kunnskapen og erfaringen TIL sårt trenger, mener Svensson.

SÅNN HELT TIL SLUTT: - Det var aldri aktuelt for meg å bli i Tromsø. Avgjørelsen var uavhengig av om klubben reddet plassen eller ikke, sier Tommy Svensson om klubben han trente med stor suksess i 1988-90.
Hele Norges coronakart