Tonje Larsen (35) vurderer sitt fjerde OL

Evighetsmaskinen utelukker ikke London i 2012.

VETERAN: Norge vant bronse i håndball-VM i Kina i fjor. Snart er det EM, og Tonje Larsen vurderer å satse mot OL også.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VETERAN: Norge vant bronse i håndball-VM i Kina i fjor. Snart er det EM, og Tonje Larsen vurderer å satse mot OL også. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Håndballpensjonisten Tonje Larsen (35) fosser videre. Hun er evighetsmaskinen som ikke utelukker nok et OL.

Torsdag ladet håndballjentene opp med besøk på hovedflyplassen i Bodø. F16-simulatoren var kanskje det som skulle til for å få full EM-fart på troppen.

Med landslagsdebut i 1992 begynner CV-en å bli svært lang. Ingen norsk spiller kan matche hennes resultater og merittliste.

I EM-troppen er to 19-åringer med. De kom til verden ikke lenge før Larsen spilte sin første landskamp (under Sven Tore Jacobsen) for over 18 år siden.

- Det sier vel litt om meg, og det er at jeg begynner å komme litt opp i åra, sier Larsen til NTB og bryter ut i latter.

Stjernegalleri
Larvik-kontrakten hennes løper til sommeren 2013. På veien dit mener mange at LHK vinner mesterligaen minst én gang. Troppen er spekket med stjerner,

- Laget er fantastisk, og hvis man ikke presterer bærer det ut på benken. Der finnes det spillere som kan komme inn. Det er utrolig artig å ha så mange gode spillere i klubben.

Men i november er det som vanlig landslaget det dreier seg om.

- Dette er jo en del av juleforberedelsene mine. Slik er det bare blitt. Denne helgen blir spennende. Vi skal teste ut en del ting før EM. Samtidig gjelder det å vinne. Vi går alltid for å vinne.

Larsen taper svært sjelden.

Amputert
Fjorårets VM er ikke noe hun husker med særlig glede. Thorir Hergeirsson debuterte som sjef i Kina. Larsen slet med vond i et kne og fikk bare spille i forsvar. I tillegg var duoen Gro Hammerseng og Katja Nyberg ute.

Dermed så Norge bare ut som en blek skygge av laget som i 2008 vant både OL og EM (Larsen sentral begge ganger) med utklassingssifre.

Det endte med bronse.

- Jeg føler meg bra og har ikke vondt kneet. Denne gangen håper jeg å få spille litt angrep også. Det blir litt kjedelig med bare forsvar. Jeg synes det ser bra ut for oss. Russland blir sterke. Det er de alltid i mesterskap, sier Tonje Larsen.

Hun ser for seg et EM der mange lag kan ta medaljene.

Fire igjen
Neste år går VM i Brasil. Vel et halvår etter venter London-OL. Larsens karriere var for noen sesonger siden i fare på grunn av vonde knær.

Nå vil hun ikke spå om hvor lenge hun spiller.

- Nei, jeg vil ikke utelukke noe. Jeg tar et mesterskap av gangen, men OL er helt spesielt på alle måter.

Hittil har hun deltatt tre ganger:

1996: 4. plass

2000: Bronse

2008: Gull

Hat trick
Norge har vunnet de tre siste EM-sluttspillene (fire totalt), men verdensmester Russland får favorittstempelet denne gangen.

For de norske jentene gjenstår fire testkamper. Island, Serbia og Danmark venter denne uka. Så avsluttes EM-oppkjøringen mot Nederland lørdag neste uke.

Norge har lenge fordel av hjemmebane (Lillehammer) i EM. Gruppespillet starter 7. desember. De tre beste derfra går til hovedrunden (samme sted).

Alt annet enn norsk plass i semifinalen i Herning 18. desember, vil være en fiasko.

(NTB)