Didrik Tønseth vil satse friidrett etter langrennskarrieren

Tønseth forundret over Gjert: - Jeg fatter det ikke

Didrik Tønseth, Henrik Ingebrigtsen og Sondre Nordstad Moen deler en felles forhistorie. Gjert Ingebrigtsen mener hans egenskaper i smørebua ødela for sønnen. Tønseth mener Ingebrigtsen-familien trekker fram feil prestasjoner.

LIKE: Didrik Tønseth, Henrik Ingebrigtsen og Sondre Nordstad Moen var alle blant Norges desidert beste langrennsløpere i deres kull. Samtidig delte de alle et stort løpstalent. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
LIKE: Didrik Tønseth, Henrik Ingebrigtsen og Sondre Nordstad Moen var alle blant Norges desidert beste langrennsløpere i deres kull. Samtidig delte de alle et stort løpstalent. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Didrik Tønseth (28), Henrik Ingebrigtsen (28) og Sondre Nordstad Moen (28) kjempet alle i norgeseliten i både langrenn og løping som juniorer - mot hverandre i samme aldersklasse.

Ingebrigtsen og Nordstad Moen er som kjent blant Norges desidert beste friidrettsutøvere i dag, mens Tønseth er det samme i langrenn.

Tønseth, som åpnet med seier i den nasjonale åpningen på Beitostølen forrige helg, vil gjerne sette i gang en løpesatsing etter langrennskarrieren

- Jeg synes det er så artig med løping at jeg har lyst til å prøve å satse litt på det, den dagen jeg gir meg med langrenn, opplyser Tønseth til Dagbladet.

- Planen er at den dagen jeg legger opp som langrennsløper, tar jeg meg et år med løping for å sette rekorder på alle distanser: 3000 meter, 5000 meter, 10 000 meter, halvmaraton. Alt egentlig. Da blir jeg ferdig med det. Det kommer vel til å skje etter Ski-VM på hjemmebane i Trondheim, røper 28-åringen fra Byåsen.

Trioen Tønseth, Ingebrigtsen og Nordstad Moen har flere likhetstrekk og like talenter.

Tilbake i 2016 snakket Gjert Ingebrigtsen svært varmt om sønnen Henrik Ingebrigtsen langrennstalent overfor Dagbladet - og har fulgt det opp flere ganger siden.

ROS OG SELVKRITIKK: Gjert Ingebrigtsen roser Henrik Ingebrigtsens langrennstalent og mener hans egenskaper som smører ødela for sønnen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ROS OG SELVKRITIKK: Gjert Ingebrigtsen roser Henrik Ingebrigtsens langrennstalent og mener hans egenskaper som smører ødela for sønnen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Under junior-NM i Stokke i Vestfold 23. februar 2008, ble Henrik Ingebrigtsen juniornorgesmester i langrenn. Ingebrigtsen triumferte hele 55 sekunder foran Lars Anders Hoel på 2. plass i 17-årsklassen.

Samme dag vant Finn-Hågen Krogh 18-årsklassen med blant annet Tomas Northug på 4. plass, bare 5,7 sekunder bak Krogh. Heidi Weng ble nr. 2 i 17-årsklassen for jentene 26,2 sekunder bak Kari Øyre Slind. Maiken Caspersen Falla havnet på 3. plass i klassen over.

Etter det la Henrik Ingebrigtsen skiene på hylla - og verden fikk aldri vite hvor god friidrettsstjerna kunne ha blitt som langrennsløper.

Forundret

Til Dagbladet sier Didrik Tønseth, som onsdag uttatt til EM i terrengløp i Portugal 8. desember, at han forstår lite av hvorfor Gjert flere ganger har trukket fram denne NM-triumfen, i visshet om at Henrik denne dagen dro fordel av et tidlig startnummer under spesielle forhold.

- Det er en ting jeg ikke forstår - at Gjert og Henrik ikke skryter av da Henrik vant Hovedlandsrennet to år før i Alta i stedet for gullet på Stokke under spesielle forhold. Seieren i Alta har aldri blitt nevnt. Jeg fatter det ikke. Det er en ekstremt god prestasjon, sier Tønseth til Dagbladet.

SUPERSLAG: Didrik Tønseth har vist glimrende takter både med løpesko og ski under beina de siste månedene - her etter seieren på Beitostølen forrige helg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUPERSLAG: Didrik Tønseth har vist glimrende takter både med løpesko og ski under beina de siste månedene - her etter seieren på Beitostølen forrige helg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det NM-gullet de snakker om stadig vekk, var veldig mye på grunn av forholdene. Da hadde Ole Henrik Kabbe vunnet. Han ble 14 og jeg nr. 15. Men seieren i Hovelandsrennet i 7,5 kilometer fristil i Alta derimot, er en meget stor prestasjon, mener trønderen.

Da triumferte Henrik Ingebrigtsen foran nåværende maratoner i Norge, Sondre Nordstad Moen.

- Den dagen var Henrik den beste langrennsløperen i vårt årskull i Norge, men det skryter de veldig lite av, sier Tønseth, som ble nr. 7 i samme renn.

Gjerts svar

Konfrontert med budskapet til Tønseth, svarer Gjert:

- Klart jeg husker det (seieren i Hovedlandsrennet i Alta). Henrik var en ekstremt god langrennsløper i mange år. Han var bedre når det var hardt og forutsigbart underlag. Når det var løsere underlag, ble teknikken for dårlig, forteller Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Da var vi ikke gode nok til å smøre ski. Da surra faren med skiene. Han var ikke god nok smører, sier Gjert og sikter til seg selv.

VIL VEKK: Gjert Ingebrigtsen har stor suksess som trener, men hver gang han har forviklet seg inn i mixed zone i VM, har han lett febrilsk etter veien ut umiddelbart. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås. Vis mer

Didrik Tønseth er løpstalentet som nådde verdenstoppen i langrenn - og som nå er uttatt også til EM i terrengløp.

Henrik Ingebrigtsen er langrennstalentet som nådde verdenstoppen i løping.

- Det forstår jeg ikke

Det samme gjelder Sondre Nordstad Moen, som kjempet med Tønseth og Ingebrigtsen om å være Norges beste langrennsløper i deres aldersklasse i mange år.

- Dere tre minner en del om hverandre, hvor samtlige har stort talent i både løping og langrenn?

- Det kan du kanskje si. Som førsteårsjunior la Sondre opp som langrennsløper, men Henrik fortsatte litt til. Han var imidlertid bedre til å springe da enn å gå på ski. Men som 15-åring var Henrik best i landet også som langrennsløper, forteller Tønseth.

VANT: Didrik Tønseth vant duellen mot klubbkompis Johannes Høsflot Klæbo - og gjorde som Therese Johaug. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Men det skryter de veldig av. Det forstår jeg ikke, gjentar trønderen.

- Hva tror du er årsaken til det?

- Det virker som de tror at NM er mye større enn Hovedlandsrennet, fordi NM høres så flott ut, men Hovedlandsrennet er like stort. Og der vant Henrik fordi han var best - ikke på grunn av forholdene.

- Hvor god langrennsløper var Sondre Nordstad Moen?

- Sondre var veldig god på ski. Han kunne ha kommet på landslaget. Han vant alle renn med 20 sekunder en periode. Som 16-åring slo jeg ham for første gang. Så begynte han med løping, forteller Tønseth.

Prisaktuell

I likhet med Therese Johaug er Didrik Tønseth høyaktuell for å få utmerkelsen Ekebergs Ærespris.

- Hvis det er aktuelt, er det selvfølgelig stas. Egebergs ærespris er en spesiell pris, siden det er den høyeste utmerkelsen du kan få innenfor idretten. Den henger veldig høyt. I moderne tid er det vanskeligere å hevde seg i flere idretter, forteller Tønseth.

- Etter at rulleskiene kom, springer langrennsløperne mindre. Langrennsløpere sprang mye mer før. Det ser man også på tidene. Therese Johaug og jeg er vel mer unntakene blant langrennsløperne.

Han trekker fram Sjur Røthe som herrelandslagets nest beste løper, etter ham selv.

- Sjur er vel nest beste løper på laget. Han har et mål om å komme seg under 30 minutter på 10 000 meter. Sjur er på hugget på løpingen nå. Han og Simen Hegstad Krüger er dyktige løpere, forteller Tønseth.

Håper flere velger friidrett

Selv om han vant NM-gull i terrengløp i fjor og sølv i år bak Henrik Ingebrigtsen, har det skjedd uten at han har fokusert veldig på å lykkes med løpesko på beina.

- Jeg fokuserer egentlig ingenting på løpingen. Før NM i terrengløp gikk jeg på rulleski fem dager i forkant. Jeg følger langrennsplanen og brukte NM som en hardøkt i planen. Jeg føler at teknikken faller meg ganske naturlig, forteller trønderen.

Byåsen-gutten håper at flere av de største norske utholdenhetstalentene kan velge friidrett og løping i åra som kommer.

- Det som er interessant er at de fleste idrettsbarn i Norge prøver seg på langrenn. Alle som viser seg at de har et stort utholdenhetstalent, blir stort sett langrennsløpere. Der er norsk langrenn privilegert og får sopet inn de største utholdenhetstalentene, hvor mange av de kunne ha hevdet seg bra i friidrett, sier Tønseth.

- Men nå som norske friidrettsutøvere viser at det er mulig, tror jeg at de får se at mange store utholdenhetstalent starter med friidrett og får prøvd ut sitt potensial. der Det er kult. Ingebrigtsen og co. inspirerer mange.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer