STOR NORSK DAG: Didrik Tønseth vant minitouren på Lillehammer foran Sjur Røthe, mens Emil Iversens 3. plass gjør at han overtok den gule trøya og verdenscupsammenledelsen - på en dag han vurderte å bryte og gi opp..
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
STOR NORSK DAG: Didrik Tønseth vant minitouren på Lillehammer foran Sjur Røthe, mens Emil Iversens 3. plass gjør at han overtok den gule trøya og verdenscupsammenledelsen - på en dag han vurderte å bryte og gi opp.. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Var oppgitt over løypemannskapet

Tønseth og Røthe vant med handikap: - Det kokte i topplokket

Én ting er å sette hele verdenseliten på plass og vinne. Én annen er å gjøre det når alle rivalene har bedre forhold enn deg. Få skjønner hvordan Didrik Tønseth og Sjur Røthes bragd egentlig var mulig.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Didrik Tønseth, Sjur Røthe og Emil Iversen sørget for trippelt norsk i minitouren på Lillehammer.

Det fikk rivalene til å sukke.

- Trippelt norsk er som normalt, dessverre, sier Calle Halfvarsson til Dagbladet.

- Det er rått det de gjør i front, for det var mye vanskeligere å gå i tet. Det merket jeg selv i vår gruppe, sier svensken.

For Tønseth og Røthe vant med et slags handikap. Det snødde bare mer og mer på Birkebeiner Skistadion og glien var klart dårligst for tetduoen.

Overrasket konkurrentene

MAKTDEMONSTRASJON: Sjur Røthe (t.v.) og Didrik Tønseth måtte ta på seg jobben som brøytemannskap. Likevel klarte de å holde unna for forfølgerne med overlegen margin. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
MAKTDEMONSTRASJON: Sjur Røthe (t.v.) og Didrik Tønseth måtte ta på seg jobben som brøytemannskap. Likevel klarte de å holde unna for forfølgerne med overlegen margin. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Iversen bommet i tillegg på skiene og klabbet seg ut av seierskampen, før han fikk fart på skiene igjen sammen med hovedfeltet.

I tet fortsatte imidlertid Tønseth og Røthe og sto for en prestasjon som overrasket flere av konkurrentene, deriblant norske Hans Christer Holund.

- Dere kaprer første- og andreplassen med et slags handikap i dag?

- Nå skal ikke jeg snakke opp prestasjonen vår noe mer, men det er temmelig rått å gå ifra i front som et lokomotiv som må brøyte løypa. Jeg snakket med Hans Christer Holund i gruppe to, som ikke skjønner hvordan det er mulig at vi klarte å gå ifra i front, fordi det var så stor fordel å ligge bak i gruppa, forteller Sjur Røthe til Dagbladet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Har alle odds imot oss

Overfor Dagbladet innrømmer Didrik Tønseth at han tenkte snøværet ville ødelegge deres mulighet for å komme alene inn til mål.

- Sjur og jeg hadde alle odds imot oss i dag. Jeg tenkte at «dette kommer ikke til å gå» da det begynte å snø. Jeg fryktet at de ville skli oss inn. Jeg merket da jeg la bak Sjur at det var mye bedre. Å ligge som nr. 3 og 4 som i gruppa bak vil da være enda større fordel, sier Tønseth til Dagbladet.

TRIUMF: Didrik Tønseth har i mange år holdt seg i skyggen av de største profilene på den norske langrennslandslaget. God form gjør at trønderen våger å se frem mot VM i februar med ambisjoner. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer Vis mer

- Hvordan er det å vinne under disse omstendighetene?

- Det er stort. Det er enda bedre det. Det er vanvittig rått, sier trønderen.

- Det kokte i topplokket

Røthe innrømmer at sinnet steg underveis i løpet da sporet ikke var oppgått av løypemannskapet.

- Jeg skal innrømme at det kokte i topplokket underveis. Jeg måtte kaste lua for at det ikke skulle koke over da jeg så at det ikke var oppgått spor foran oss, sier Sjur Røthe til Dagbladet.

- Samtidig var det såpass stor fordel å gå utenfor sporet at vi ble stående der hele tiden. Det var egentlig en kamp om å unngå skøytetak, altså at takene sklir ut. På oppløpet burde jeg ha tenkt at løypemannskapet har gått tur-retur i hele dagen, men det tenkte jeg ikke i kampens hete.

- Burde arrangøren gjort en bedre jobb med å gå opp sporene?

- Det er vanskelig å si. Nå var det såpass mye bedre ski utenfor sporet at det ikke er sikkert at det hadde hjulpet så mye. Men det hadde ikke gjort noe om de hadde samlet sammen flere løpere til å gå opp i løypa.

Tysk sjokkseier

I tillegg til at det ble kåret en sammenlagtvinner av minitouren, ble det også delt ut en verdenscupseier for raskeste etappetid på jaktstarten. Den gikk til den tyske 1997-modellen Janosch Brugger, som dro nytte av å komme bakfra og få bedre gli enn tetgruppa.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

- Uten å snakke stygt om noen, er det vel en grunn til at Janosch Brugger får sin første verdenscupseier i dag fra startnummer 45. De med høyt startnummer har de beste tidene i dag. Det er en stor fordel å jakte bakfra i samme løp, sier Røthe til Dagbladet.

- Hvordan klarte dere det da?

- Vi jobbet knallhardt og så aldri på hverandre. Vi hadde en plan om å hjelpe hverandre så godt vi kunne fram til den siste bakken. Så fikk vi gjøre opp mellom oss der om plan A gikk. Det fungerte bra.

- Har dere så rå kapasitet nå at dere kan gå ifra på fellesstarter, for eksempel i VM?

- Det kan være en mulighet på for eksempel en femmil, men det er langt fram i tid og vi vet at det er svært vanskelig å gå ifra. Da må ha en evne som Johan Olsson i Val di Fiemme. Da skal vi grave godt.

- Eller som Simen Hegstad Krüger på tremila i Pyeongchang?

- Ja, eller Krüger. Han gikk ikke så lenge i front som Olsson, men stakk før den siste bakken. Det må bli melodien til Didrik og meg også, sier Røthe til Dagbladet.

Iversen: - Det største som har skjedd i min idrettskarriere

Han tar nå gladelig på seg favorittstempelet før drømmedistansen 30 kilometer fristil på Beitostølen, sammen med blant andre Tønseth. Ettersom Emil Iversen står over den distansen, kan de spise seg enda nærmere gul trøye.

Emil Iversen overtok nemlig den gule ledertrøya i dag, for første gang i karrieren.

- Det er det største som har skjedd i min idrettskarriere. Det føles veldig bra, sier Iversen til Dagbladet.

Underveis i jaktstarten var det imidlertid så tungt at verdenscuplederen vurderte å bryte, rett og slett fordi skiene klabbet så mye at det føltes håpløst ut å fullføre.

Vurderte å bryte og skrike

Likevel ble han nr. 3 totalt i minitouren.

- I dag hadde jeg en taktisk grov bommert med skiene. Jeg hadde altfor mye klister og burde vært med å kjempe om seieren. Det klabbet som bare juling i den første langbakken. Da var det bare å innså nederlaget. Det var ikke min dag, forteller Emil Iversen til Dagbladet.

- Da tenkte jeg: Enten kan jeg bryte, eller så kan jeg skrike eller så kan jeg prøve å gjøre det beste ute av det. Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarer å mobilisere og vise hva jeg er laget av i feltet. Jeg fikk mye ut av dagen, med tanke på at det ikke gikk an å gå på skiene til å begynne med.

- Det var nesten ikke noe vits å gå på skiene da det klabbet sånn. Men det hjalp da jeg kom i felt og det ble mer bløtt bak de andre.

Herjet i spurten: - Skjønte det nesten ikke selv

I spurten var Iversen helt suveren.

- Ja, det ble jo nesten luke og et lite sekund ned til nestemann. Jeg er veldig bra i spurt. Det er ingen hemmelighet. Jeg finner veier som de andre ikke finner. Plutselig var jeg langt foran. Jeg skjønte det nesten ikke selv, sier Emil Iversen til Dagbladet.

Meråker-gutten står over tremila på Beitostølen og risikerer dermed å miste den gule trøya der. Det er likevel ikke aktuelt å endre planen for å beholde ledertrøya.

- Nei, jeg går ikke tremila. Men jeg går stafetten der, varsler Iversen.