Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges tropp til Ski Tour 2020

Tønseth vraket til Ski Tour

Didrik Tønseth får ikke gå skitouren på hjemmebane. Vraket er også profiler som Niklas Dyrhaug, Sindre Bjørnestad Skar, Jan Thomas Jenssen og Håvard Solås Taugbøl.

VRAKET TIL SKITOUREN: Didrik Tønseth får ikke gå skitouren på hjemmebane. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VRAKET TIL SKITOUREN: Didrik Tønseth får ikke gå skitouren på hjemmebane. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Pål Golberg, Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund var allerede tatt ut til nyvinningen Ski Tour 2020 før de siste brikkene falt på plass i dag.

I dag tok landslagsledelsen ut de siste fire herrene som får gå den norsk svenske skitouren.

Det sto mellom profiler som Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Finn Hågen Krogh, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget, Sindre Bjørnestad Skar, Håvard Solås Taugbøl, Niklas Dyrhaug og Jan Thomas Jenssen.

Valget falt til slutt på Sundby, Valnes, Krogh og Løwstrøm Nyenget i tillegg til de som hadde fått klarsignal på forhånd.

Det betyr at Tønseth, Dyrhaug, Bjørnestad Skar, Taugbøl og Jenssen ble vraket.

Dyrhaug sa til Dagbladet etter NM at han antok at plassen i skitouren glapp, men Tønseth hadde grunn til å håpe på en plass i troppen.

Men Byåsen-gutten får altså svi for turen til EM i terrengløp i Lisboa før jul, som har ødelagt mye av sesongen for Tønseth.

FORMSVIKT: Didrik Tønseth har denne sesongen slitt med sykdom og dårlig form, nå angrer han på at han trosset trener Eirik Myhr Nossum og deltok i EM i terrengløp. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Alt av form ble liggende igjen i Portugal. Før jul og rett etter jul var jeg en av de dårligste langrennsløperne i verdenscupsirkuset, sa Didrik Tønseth til Dagbladet etter NM.

- Jeg ble syk, fikk magevirus etter Kuusamo og før EM, men tok en sjanse og fikk betalt med renter etter det.

- Jeg angrer på at jeg dro, erkjenner langrennsesset overfor Dagbladet (se video).

- Men jeg tror at jeg hadde angret enda mer om jeg ikke dro. Det var en gambling som jeg må betale for.

Kvinneuttaket

På kvinnesiden var uttaket mindre dramatisk:

Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug, Julie Myhre, Anna Svendsen, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng og Ingvild Flugstad Østberg er de utplukkede.

Pål Golberg, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Finn Hågen Krogh, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby og Erik Valnes er altså herretroppen.

Frida Karlsson er for øvrig tatt ut i den svenske troppen, men det er allerede bestemt at hun skal bryte etter rennene i Östersund, for å tone ned belastningen.

Åre, Östersund, Storlien-Meråker og Trondheim er stedene hvor den nye norsk-svenske skitouren arrangeres fra 15. til 23. februar.

Nyvinning

Under Ski Tour 2020 møter verdens beste langrennsløpere en helt ny utfordring.

Det skjer i fristilssprinten i Åre 18. februar. Der går verdenseliten inn i ei løype som skiller seg ut fra alt annet de har møtt i verdenscupsirkuset tidligere.

Sprinten i Åre foregår nemlig rundt den alpinbakken hvor VM i alpint ble arrangert forrige vinter. Åre-sprinten avsluttes med en helt ekstraordinær bakkespurt på rundt 300 meter i en uvanlig høy stigningsprosent opp alpinbakken.

Det betyr at vi kan få en helt annen resultatliste i sprint enn normalen.

Bjørgens spådom

Plutselig kan eksempelvis motbakkedronning Therese Johaug kjempe helt i toppen i en sprint.

- Muligheten er der, men det blir nok tøft for Therese å klare pallen også i den sprinten, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

- Sprinterne klarer veldig fint å håndtere melkesyre. Therese er en løper som også blir sur i lårene når hun først får melkesyre. Hennes styrke er at hun klarer å holde melkesyra unna lengre enn de andre på lengre distanser.

- Denne sprintløypa ville vel vært perfekt for deg i perioden 2003-2005?

- Ja, da jeg padla så mye, ja? Det stemmer nok det. Haha, sier tidenes mestvinnende vinterolympier og ler.

- Helt annen type sprint

I likhet med Bjørgen tror også den svenske langrennslegenden Anders Södergren at Stina Nilsson og co. vil bli for sterke for Johaug, selv i en bakkespurt opp alpinbakken i Åre.

- Det blir en helt annen type sprint. Men jeg tror fortsatt at de beste sprinterne, som også har bra kapasitet, vil prege toppresultatene. Samtidig tror jeg at vi får se noen kapasitetsløpere som normalt ikke hevder seg sprint, vil kjempe i toppen i denne spesielle sprinten, forteller Södergren til Dagbladet.

VEKTSJOKK: Andrew Musgrave fikk hakeslepp da han gikk på vekta etter Tour de Ski. Langrennsprofilen gikk plutselig opp 10 kilo - uten å forstå hvordan det kan ha skjedd. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Men du har nok rett i at Therese vil hevde seg bedre i denne typen sprint enn i en vanlig sprint.

- Annerledes

Sprintløypa blir så tøff at selv verdensmester på VM-femmila i Seefeld, Hans Christer Holund, har forhåpninger om å få til et sterkt resultat der.

Holund anses som en av langrennssportens aller seigeste utøvere, men den tøffe motbakken gir ham en unik mulighet til å gjennomføre tidenes beste sprintrenn.

- Det er en spennende sprint, som gjør at jeg har forhåpninger om å gjøre det en god del bedre enn en vanlig sprint. Det er noe helt annerledes, men det er fremdeles litt for kort for meg, forteller Holund.

Positiv Iversen og Krogh

Finn Hågen Krogh og Emil Iversen tror begge at denne spesielle sprinten kan passe dem bra, ettersom duoen er en kombinasjon av både eksplosiv og utholdende.

- Den sprinten kan passe meg. Det blir spennende med kniving hele veien. Når det er så bratt, vil farten gå veldig ned og høyt melkesyrenivå. Det er et artig konsept, som kan bli bra show om det blir folk rundt løypa, sier Krogh til Dagbladet.

Iversen, som er kjent for sine suverene fartsressurser i lett terreng, håper motbakken er lang nok.

- Jeg har ikke sett så mye på den sprinten ennå. Men jo tyngre en sprint er, jo bedre er det for meg. Hvis motbakkespurten er langt nok, er det bra for meg, for da blir utholdenheten viktigere, forteller Iversen til Dagbladet.

Åre, Östersund, Storlien-Meråker og Trondheim er stedene hvor touren arrangeres.