SKADET I KVITFJELL Alpinist Matthias Lanzinger fra Østerrike skadet seg stygt i et fall og blir her fraktet ned til et ventende VIP-helikopter. 
Foto: Knut Falch/SCANPIX
SKADET I KVITFJELL Alpinist Matthias Lanzinger fra Østerrike skadet seg stygt i et fall og blir her fraktet ned til et ventende VIP-helikopter. Foto: Knut Falch/SCANPIXVis mer

Toppalpinist krever erstatning etter amputasjon

Vedtak i Norsk pasientskadeerstatning.

||| Den østerrikske alpinisten Matthias Lanzinger, som ble hardt skadet i et worldcup-renn i Kvitfjell i Ringebu i 2008, har krav på erstatning etter behandlingen han fikk på Ullevål sjukehus, ifølge et vedtak fra Norsk pasientskadeerstatning, datert 30. august i år.

Lanzinger fikk et åpent brudd i leggen, og etter flere operasjoner ble beinet amputert.

Kritikk av arrangørene En kirurg fra Østerrike mente at det var en skandale at det ikke var ett redningshelikopter i alpinbakken. Lanzinger måtte fraktes ned med pulk fra fjellet, og ble først fløyet til sykehuset i Lillehammer med et VIP-helikopter.

Lillehammer frikjent I etterkant mente Lanzinger at det tok for lang tid før han ble fraktet til sykehuset, og at han fikk mangelfull kirurgisk behandling på Ullevål.  Nå har altså Norsk Pasientskadeerstatning behandlet saken, og de konkluderer med at Lanzinger har krav på erstatning fra sykehuset.

Behandlingen han fikk ved Lillehammer sykehus er ikke gjenstand for erstaning, mener Norsk pasientskadeerstatning.

Måtte amputere Pasientskadeerstatningen mener det foreligger en pasientskade som følge av svikt ved ytelse av helsehjelp, og mener derfor at Lanzinger har krav på erstatning som følge av amputasjon i venstre bein.

I sin behandling av saken, skriver pasientskadeerstatningen at «legene ved å ikke anlegge ytterligere bypass på pulsårene i benet, så ble pasienten fratatt muligheten til å få et best mulig resultat». Videre skriver de at «tvilen med tanke på om man ville klart å redde benet, vil komme Lanzinger til gode».

 

MÅTTE AMPUTERE Matthias Lanzinger. Foto: Kerstin Jönsson/AP
MÅTTE AMPUTERE Matthias Lanzinger. Foto: Kerstin Jönsson/AP Vis mer