Toppdommer i to idretter

Han ble kåret til årets dommer i ishockeyligaen forrige sesong. Nå er Svein-Erik Edvartsen også blitt toppdommer i fotball.

Den unge mannen fikk sin debut i førstedivisjon da Skeid møtte Tromsdalen på Voldsløkka 11. august, og dermed er Svein-Erik Edvartsen toppdommer i to idretter: fotball og ishockey.

Mens kameratene benker seg foran fjernsynet for å følge Luis Figo og Zinedine Zidane, har Edvartsen mest glede av å se på Anders Frisk, Urs Maier og Pierluigi Collina.

- Jeg håpet Italia skulle bli slått ut av fotball-VM. For da fikk jeg se Collina dømme finalen, innrømmer Svein-Erik Edvartsen.

Kometkarriere

Den unge Hamar-mannen har hatt en kometkarriere i dommerdrakta. Som ishockeydommer startet han da han var 14. I fjor dømte han 22 kamper i hockeyserien og ble kåret til årets dommer av spillere, trenere og media.

- Jeg er ikke Norges beste dommer, men det er hyggelig at spillerne mener det, sier Edvartsen til Dagbladet.

Fotballkarrieren ble kort, men som dommer er han på vei oppover. 15 år gammel blåste han i fløyta for første gang på gressmatta. Nå er han fast dommer i 2. divisjon. Men tegn tyder på at han ikke stopper der. Førstedivisjonsdebuten gikk så bra at han ble satt opp i kampene Lørenskog- Ørn Horten og Åsane- Tromsø. Dermed må han regnes som toppdommer også i fotball.

Den unge dommeren gjør ikke noe spesielt for å forberede seg til kampene på et høyere nivå.

- En kamp er en kamp. Men jeg er ikke så proff at jeg ikke gleder meg, sier han. Hvilken idrett han vil satse på i framtida, har han ikke bestemt seg for.

- Om vinteren synes jeg ishockey er morsomt - om sommeren fotball, sier han. Men ambisjonene er det ingen ting i veien med - i hvert fall ikke på isen.

- I ishockey er målet å bli internasjonal dommer. I fotball har jeg bare satt meg små mål foreløpig, sier Edvartsen.

Én ting er i hvert fall sikkert:

- Om jeg dømmer 6. divisjon eller er Fifa-dommer. - Jeg slutter tvert hvis jeg ikke synes det er gøy. Da klarer du ikke være god, mener 23-åringen.

Respekt

Til tross for alderen har Svein-Erik Edvartsen allerede rukket å vinne respekt som dommer. Da han dømte hockeylaget til Vålerenga for tredje gang på rad i vinter, kom kaptein Atle Olsen bort til ham tidlig i kampen og sa: «Edvartsen, du har dømt oss i to kamper og vært god. Nå synes jeg du er jævla dårlig».

- Jeg svarte at jeg var helt enig, men at jeg trengte hjelp fra ham som kaptein til å få orden på banen. Da ble han overrasket, men det hjalp. Mange av de jeg dømmer, spilte topphockey før jeg ble født. Da nytter det ikke å være arrogant, sier Edvartsen til Dagbladet.

Feil spor

- Er du en masochist av natur som velger dommergjerningen?

- Alle dommere har kanskje et snev av masochisme i seg, men det er ikke kult å få kjeft, sier dommeren. Han har fulgt sesongens dommerdebatt med stor interesse.

- Når kritikken går over i rein persontrakassering, er vi på feil spor. De fleste innrømmer det dersom de har dømt dårlig. Og husk at den som dømmer dårlig hver gang, dømmer ikke lenge.

GOD PÅ IS OG GRESS: Svein-Erik Edvartsen er i full aksjon som toppdommer både i ishockey og fotball. - Om vinteren synes jeg ishockey er morsomt - om sommeren fotball, sier Edvartsen, som ikke vil velge seg en favorittidrett.