Toppdommerne frykter trenerhetsen

Anders Frisk gir seg som dommer etter å ha blitt utskjelt av Chelsea-sjef José Mourinho. Roy Helge Olsen frykter liknende tilstander i Norge.

Olsen mener at enkelte Tippeligatrenere tilhører Mourinho-kategorien, og han er redd de kan bidra til at norske toppdommere ender opp med samme beslutning som Frisk.

-  Nå teller alt. Det er blodig alvor i hver kamp og presset på dommerne er mye større, forteller dommer Roy Helge Olsen. Han har mangeårig erfaring fra norsk toppnivå og tror dommere i Norge kan komme til å oppleve sjikane av den art Frisk har blitt utsatt for.

-  Mange av oss har mottatt mye dritt både under og etter kamp, og det er klart dette kan forverres. Vi er langt fra skånet for dette i Norge, sier Olsen.

Verre de siste åra

UEFA mottok i går brevet med toppdommer Anders Frisks oppsigelse etter at han har mottatt gjentatte trusler mot både ham og familien, og etter at han ble skjelt ut av Chelsea-sjef José Mourinho sist uke.

Ifølge Olsen må trenerne ta en stor del av ansvaret for sjikaneringen av dommere i Norge. Dette har blitt verre de siste åra, og med trenerpersonligheter som Tom Nordlie, Ståle Solbakken, Kjetil Rekdal, Nils Arne Eggen og Otto Ulseth i Tippeligaen trenger ikke årets serie avvike fra trenden.

-  Jeg vil ikke nevne noen navn, men det er et par trenere i Tippeligaen som ødelegger for de andre.

Huden full

Hva mener du?

-  Noen er veldig «flinke» til å vise med kroppsspråk hva de mener om avgjørelser under kampene, og er ofte høyrøstede etterpå. Når topptrenere kritiserer, virker det legitimt. «Dette har man lov til,» tenker folk, og så opplever 15-åringer å bli kjefta huden full under lilleputtkamper, forteller Roy Helge Olsen.

-  Men det er stor forskjell: Flinke trenere holder kjeft og tar kritikken på kammerset etterpå, men det er noen som alltid skal gå rett til media, sier han.

Er det slik at dommerne frykter problemer rundt spesielle trenere?

-  Ja, absolutt. Enkelte trenere betyr problemer, men som regel er det ferskingene de lar det gå utover.

Mentale rådgivere

-  Det hviler et stort ansvar på de norske trenerne, de må være bevisst sitt ansvar som rollemodeller, sier dommerkonsulent i NFF, Rune Pedersen, som mener norske dommere er godt forberedt på tøffe forhold i førstedivisjon og tippeliga.

-  Vi bruker eksterne veiledere, mediefolk og mentale rådgivere.

Men:

-  Alle typer situasjoner kan man ikke forberede seg på.

Kan bli utestengt

Nå kan det ifølge UEFA bli aktuelt å utestenge trenere fra fotballen i et drastisk forsøk på å begrense skadevirkningene.

-  Inntil nå har vi reagert med forargelse på respektløse uttalelser fra trenere mot dommere. I framtida kan det bli nødvendig å utestenge disse trenerne i et forsøk på å beskytte dommerne, sier UEFA-president Lennart Johansson.

-  I NFFs sanksjonsreglement åpnes det for å straffe personer som setter fotballen i vanry, forsikrer Rune Pedersen.

Dommerkollegaene til Anders Frisk sitter heller ikke stille og ser på hva som skjer. I Tyskland er dommerne forberedt på å gå ut i streik for å markere avsky.

Dommerstreik

-  Vi kan ikke bare stå som handlingslammede og se på. Dommerne kommer til å vise sin solidaritet på en måte som aldri før er vist i denne standen. Jeg er virkelig ingen venn av streik som virkemiddel, men nå tvinges vi til å vurdere kraftige tiltak, sier dommersjef Volker Roth.

Samtidig forsøker UEFA å overtale Anders Frisk til å endre beslutningen om å legge opp.

-  Vi trenger folk av hans kaliber og kvalitet, sier talsmann William Gaillard i UEFA.

HEFTIG: Det kan gå en kule varmt på sidelinja når for eksempel Ham-Kam-trener Ståle Solbakken forklarer linjedommeren reglene. Dommer Roy Helge Olsen frykter Mourinho-tilstander i Norge, uten at han nevner Solbakken.
BETENT: Toppdommer Anders Frisk har trukket seg - og Chelsea-manager José Mourinho (under) har bidratt til beslutningen. Roy Helge Olsen (nederst) frykter noe liknende vil skje i Norge.