I HUMØR: Petter Northug sprudler mindre enn to uker før VM i Val di Fiemme. Foto: Tormod Brenna
I HUMØR: Petter Northug sprudler mindre enn to uker før VM i Val di Fiemme. Foto: Tormod BrennaVis mer

- Toppfarten er høyere nå. Jeg har utviklet den år for år

Northugs advarsel til rivalene.

SEISER ALM (Dagbladet): To uker før VM lader Petter Northug og deler av VM-troppen opp i Seiser Alm i 1800 meters høyde. Her finpusses formen, teknikken justeres og dagene går ellers stort sett med til spising og soving.

I går kjørte gutta noen sprintdrag, og en mann imponerte spesielt: Petter Northug.

- Han er fryktelig sterk nå, sier teknikktrener Steinar Mundal til Dagbladet.

Råeste noen gang Og Mundal er en mann som vet hva han snakker om. Han har fulgt Northugs utvikling gjennom alle år, og bruker ikke superlativer i tide og utide. Når det gjelder Northug, gjør han et unntak, og er ikke vanskelig å be en gang.

- Det Petter gjorde på skøytesprinten i Sotsji sist helg, er vel det råeste som er vist i skøytesprint noensinne. Han hadde så kontroll, i alle heat. Ingen matchet akselerasjonen hans, og i alle fall ikke toppfarta, sier Mundal.

- Han treffer så perfekt med teknikken sin, og det gir en fartsøkning og toppfart som konkurrentene så langt har manglet.

- Høyere toppfart - Petter begynner å bli voksne, men har likevel klart å utvikle seg?

- Ja, helt klart, han har en høyere toppfart nå enn i fjor. Det skyldes målbevisst trening, både fysisk og teknisk. Og så er jo Petter slik at han aldri er helt fornøyd selv om han vinner. Han leter alltid etter forbedringspotensial.

- Og det har han funnet?

- Det ser slik ut, ja.

Northug selv er ikke direkte uenig i trener Mundals beskrivelse av egenskapene hans.

- Jeg traff ekstra godt borte i Sotsji. Og da går det jo fort, sier han med et lite smil.

Lettere å slappe av - Men det er klart at den sprinten der borte ga meg en god følelse og en bekreftelse på at det går rett vei. Jeg fant det ekstra giret jeg trenger for å få det til å gå veldig fort, sier Northug til Dagbladet.

- Dessuten hadde jeg en god følelse på tremila der bort også. Den beste følelsen jeg har hatt på distanse i hele vinter faktisk.

- Hvor viktig er det?

- Veldig viktig. Når jeg har den vissheten i hodet, at teknikken stemmer og formen er god, så slapper jeg mer av. Da er det mye lettere å gjøre de riktige tingene her også. Det er liksom veldig greit å føle at ting stemmer, sier Petter Northug.

- Sotsji-sprinten var fristil, i VM i Val di Fiemme er det klassisk sprint. Spiller det noen rolle?

- Ikke så mye. Er man i form, så er man i form.

- Og det er du?

- Det begynner å kjennes bra ut nå, ja.

Holder farten - Mundal sier toppfarten din er høyere nå enn noensinne. Akselerasjonen også, stemmer det?

- Aksen er jeg ikke så sikker på. Jeg var nok kjappere da jeg var 18—19 år, men det er ikke så gæli nå heller. Jeg vant jo noen av startene i Sotsji, det har ikke vært så vanlig før.

- Og toppfarten?

- Den er nok høyere nå. Jeg har utviklet den år for år. Særlig evnen til å holde høy fart under avslutningen av løpene. Det føler jeg at har forbedret seg, og det er jo akkurat mot slutten av løpene der flere går sammen at det lønner seg å ha høyere fart enn de andre.

- Du regner med å få bruk for toppfarten i VM?

- Jeg gjør nok det. Jeg blir ikke overrasket om både sprinten, tremila, teamsprinten, stafetten og femmila avgjøres med spurt. Og den som får opp høyest fart da, ja, den vinner jo, sier Petter Northug til Dagbladet.

PÅ HUGGET: Petter Northug har høyere maksfart enn noen gang før. Foto: Tormod Brenna
PÅ HUGGET: Petter Northug har høyere maksfart enn noen gang før. Foto: Tormod Brenna Vis mer