Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

UEFA- OG FIFA-rankingen lyver ikke:

Toppfotballen har sviktet seg selv, den nye kursen er Elitefotball Norge

Når NFF-styret igjen skal behandle Elitefotball Norge bør de forberede seg med å lese NTFs akademiklassifiseringsrapport. Den er like skremmende som den er opplysende og nyttig.

FORSLAG: Generalsekretær i Norges Fotballforbund Pål Bjerketvedt (t.h.) har komme med et forslag om å opprette toppfotballselskap. Her sammen med fotballpresident Terje Svendsen under fjorårets fotball-EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSLAG: Generalsekretær i Norges Fotballforbund Pål Bjerketvedt (t.h.) har komme med et forslag om å opprette toppfotballselskap. Her sammen med fotballpresident Terje Svendsen under fjorårets fotball-EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ER DU AV den oppfatning at toppfotballen i Norge har hatt spillerutviklingen på stell er jeg nødt til å skuffe deg. Svaret er nei.

ER DU AV den oppfatning at Norges Fotballforbund og norske toppklubber til en viss grad rosemaler situasjonen og snakker mer enn de handler er jeg også nødt til å skuffe deg. Svaret er ja.

MEN ER DU av den oppfatning at NFFs handlingsplan er meningsløst ambisiøs med tanke på avstanden mellom det som sies og det som de facto gjøres – den som handler om EM- og VM-sluttspill for landslag herrer A, minst en klubb i Europa Leagues gruppespill hvert eneste år og minst en klubb i Champions Leagues gruppespill hvert annet år – er du spot on.

Det er mange grunner til at Norge har falt på rankingene siden vi hadde tidenes norske drømmelandslag i 2000.

Forskjellen mellom liv og lære er den viktigste.

DET ER DERFOR det ønskede toppfotballselskapet – Elitefotball Norge – er så viktig. Det er derfor Lars Lagerbäck ber Norge om å finne ny kurs. Det er derfor Drillo sier NTF (Norsk Toppfotball) er viktigere enn NFF når det gjelder norsk fotballs framtid. Og det er derfor fotballstyret må lytte til generalsekretær Pål Bjerketvedts argumentasjon og sørge for at Elitefotball Norge blir en realitet, uavhengig av gamle sår, prestisje og ønsker om lederskap og kontroll under en fane.

Norsk toppfotball trenger en stor og viktig seier for å kunne snu skuta.

Elitefotball Norge, om selskapet kommer seg på beina, vil være den triumfen.

GRUNNENE TIL AT jeg oppfordrer NFF-styret til å lese NTFs akademiklassifiseringsrapport er mange. Og brutalt selvransakende. At herrer A ikke har vært i sluttspill på 18 år, at vi bare har hatt ett lag i Champions League innenfor de ti siste årene (2007/2008), mens målet om Europa Leagues gruppespill bare er oppnådd ved fire anledninger har vi riktignok bak øret. Akkurat som fallet på rankingene. Men erkjennelsen "Vi er ikke lenger gode nok, vi henger ikke med, vi må endre måten vi utvikler unge spillere på" har du ikke hørt, i hvert fall ikke fra offisielt fotballhold, før nå.

Når faglig leder for Norsk Toppfotballsenter, Espen Olafsen, også kan siteres på "For første gang har utviklingsarbeidet fått behørig plass i de fleste toppklubbenes styrerom" bør alle som bryr seg om norsk toppfotball skjønne at jernet endelig er varmt.

Alle vet hva det betyr.

GJENNOM ÅTTE ÅR har NTFs toppfotballsenter besøkt, lært og hentet referanser fra 24 land, 114 klubber, 19 fotballforbund, to ligaforeninger, et ishockeyforbund og et håndballforbund. Alt fra topp seks i England til Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Paris Saint-Germain, Ajax, FCK, Brommapojkarna og Stjernen på Island er besøkt. Materialet man sitter på er ikke bare enormt. Det er også ekstremt kvalitativt. Og fordi nye midler er frigjort – i fjor vedtok NTF at 300 millioner kroner fra den siste medieavtalen skulle gå til spillerutvikling i den neste seks års perioden – vil det være fotballfaglig galskap, for ikke å snakke om fotballfaglig selvmord, om ikke NFF ser viktigheten, nødvendigheten og omfavner denne muligheten.

Vi har jo bare en toppfotball i Norge.

Klarer man ikke denne gangen heller å bli enige om hvordan den skal forvaltes, utvikles og forbedres kan man like gjerne legge ned hele greia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!