Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

To uker til seriestart i Eliteserien

Toppfotballen skyter seg sjøl i skuddbeinet med seriestart i april

En uke før landskampåret starter med VM-kvalifisering i Belfast spilles det fortsatt treningskamper i Norge. Som om toppfotballen tror det er mulig å være litt gravid.

JUBEL: Jakob Glesnes jubler sammen med lagkameratene etter mål mot Sogndal. Foto: Digitalsport
JUBEL: Jakob Glesnes jubler sammen med lagkameratene etter mål mot Sogndal. Foto: Digitalsport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN/SANDVIKA (Dagbladet): Vi skriver 18. mars, Strømsgodset herjer med Sogndal (5-0), Vålerenga ser gode ut mot Sandefjord (4-0) og det er fortsatt to uker igjen til seriestart.

Uavhengig av den tidlige våren, det er nemlig ikke været i bakkant av enda en mild vinter i Sør-Norge dette handler om - hvorfor er norsk toppfotballs konkuransessong bare sju og en halv måned lang når de vi konkurrerer mot spiller i ti?

Og hvorfor gjør vi det (enda) vanskeligere for oss sjøl når ambisjonene og det store målet er større talenteksport for å bedre økonomien i klubbene, Champions League, Europa League og et konkurransedyktig landslag som kan være med og kjempe om EM og VM-sluttspill?

Hvorfor jobber norsk toppfotball imot mulighetene?

Og ikke med?

TORSDAG SPILTE BRANN og Haugesund 1-1 i Spania. Fredag vant Rosenborg 4-1 over Ranheim mens Odd tapte 1-0 hjemme for Arendal på Skagerak Arena. I dag, parallelt med de allerede nevnte kampene i Drammen og på Kadettangen i Sandvika har Molde spilt 1-1 mot Malmö FF i Spania, Lillestrøm har slått Mjøndalen 2-1 mens Viking og Sandnes/Ulf spilte 3-3 i Stavanger.

For mange av lagene er det treningskamp sju, åtte eller ni siden vintertreninga startet i januar, og alle er allerede stappmette av kamper som ikke betyr noe.

Når det overordnede målet er de allerede nevnte internasjonale ambisjonene er det ganske meningsløst.

SØNDAG OM EN uke spiller Norge VM-kvalifisering og årets første landskamp mot Nord-Irland. Sju av spillerne - fem fra Rosenborg en fra Odd og en fra Malmö selv om svenske prioriteringer ikke har noe med denne diskusjonen å gjøre - er ennå ikke i sesong når avsparket går i Belfast. Og sper du det selvpåførte handikappet inn i landslagsmiksen som forteller om en tropp der en av spillerne (Markus Henriksen) knapt har begynt å trene fotball igjen etter skaden han pådro seg for to måneder siden, og plusser på med problemet som også gjorde vondt verre for Per-Mathias Høgmo, manglende spilletid for flere av de landslagsaktuelle, da sitter du igjen med betydelige fragmenter av bildet som forklarer norsk toppfotballs internasjonale problemer.

Seriestart i april, en faktor norsk toppfotball faktisk kan gjøre noe med, bedrer ikke situasjonen.

PRIORITERINGENE RUNDT ANDEDAMMEN, som etter 25 år med Norsk Tipping som hovedsponsor nå heter Eliteserien, er problemet. Selv om alle innen toppfotballen er enige i at landslaget er viktig, og det klappes i hendene når internasjonale målsettinger formidles fra talerstolen på fotballtinget - å leve drømmen om internasjonal konkurransedyktighet krever mer enn bare enn å tenke den og nikke anerkjennende til festtaler.

Og derfor, tilsynelatende fordi majoriteten av de 32 klubbene som til enhver tid kan gjøre noe med konkurranseforholdene egentlig bare vil ha toppfotball light, og knapt det så lenge hensynet til bredden i toppen er viktigere enn toppen, så gjør vi det vanskeligere for oss sjøl når vi burde gjort det lettere.

Det er dumt det.

DET BURDE IKKE vært seriestart istedenfor treningskamper denne helga. Eliteserien burde vært sparket i gang forrige helg eller helga før det. Og igjen, det handler ikke om været. Blir det alt for ille kan man gjøre som man gjør i andre fotballspillende vinterland, utsette en kamp eller to. For det som nå skjer i Norge, der vi i juni og juli spiller bare seks serierunder (!), er tre kamper den første uka. Der laget som kommer verst ut, Vålerenga, må spille sine tre første seriekamper mandag 3. april,(Viking H), torsdag 6. april (Haugesund B) og søndag 9. april (Sandefjord H).

Om det kampoppsettet er det bare en ting å si:

Riktig god bedring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!