Toppfotballkrigen som snart vil eksplodere

Det er ikke lenger et spørsmål om hvem som er i seng med hvem i maktens vepsebol på toppen av norsk fotball. Men om hvem som stikker først.

DET VAR EN GANG: Den andre medieavtalen var i boks og alle aktører var blide og fornøyde med seg selv og hverandre.  Sånn er det ikke lenger. For det har rent mye vann (hoder) i elva siden dette bildet ble tatt for snart tre år siden (07.07.08.) Og det kan fort blir fler. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
DET VAR EN GANG: Den andre medieavtalen var i boks og alle aktører var blide og fornøyde med seg selv og hverandre. Sånn er det ikke lenger. For det har rent mye vann (hoder) i elva siden dette bildet ble tatt for snart tre år siden (07.07.08.) Og det kan fort blir fler. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

Oslo - søndag 16. januar

HVEM SKAL BESTEMME fordelingen av TV-pengene, hvem spiller på lag når avgjørelsene skal tas og hvem blir felt og byttet ut fordi noen er nødt til å tape både prestisje og makt? Og: Er det ikke snart noen som vil reise seg mot det gamle vedtaket som forteller at Rosenborg og Brann har en selvfølgelig rett til å spille hjemme 16. mai? Og hvor store er de interne motsetningene i de 32 toppklubbenes interesseorganisasjon — for ikke å snakke om interessekonflikten mellom Norsk Toppfotball (NTF) og Norges Fotballforbund (NFF)?

Det er ikke bare på banen det skal kjempes denne sesongen.

Den tøffeste kampen blir spilt i dress.

MENS TRENERE OG spillere har rørt på seg en ukes tid og så smått er i gang med oppkjøringa og forberedelsene til sesongen som starter om 64 dager (62 til fredagstjuvstarten på MAX) skjer det langt viktigere og mer dramatiske ting på den administrative sida i norsk fotball. Der foregår det en kynisk og bitter kamp ingen av aktørene ønsker synliggjort. Men frende er frende verst, også i fotballen, og ingen maktkamp har vantette skott mot omverdenen.

Det eneste som overrasker meg er at ingen har ropt sin misnøye fra hustakene for lenge siden.

NTF, NFF, KLUBBER, TV-aktører, administrasjoner, direktører, formenn og andre toppledere — you name them. Hvem som har et horn i siden til hvem har etter hvert utviklet seg til  et sammensurium av personlige motsetninger og agendaer. Så trodde du at uenigheten og maktkampen i norsk fotball var over med Karen Espelunds avgang og fjorårets presidentvalg med et påfølgende nytt fotballstyre — tro om  igjen.

Det kan faktisk virke som om det er verre enn noen gang.

HADDE DET BARE vært butikk de dype motsetningene handlet om kunne man diskutert problemstillingene åpent og tatt demokratiske avgjørelser til det beste for fotballen. Men det er ikke det. Konflikten(e) i toppen av norsk fotball er nå på et nivå der veldig mye er blitt personlig.  Og i en tid der alt burde handle om å (for)bedre den økonomiske situasjonen i alle ledd av toppfotballen, er ingen ting verre enn et.

Når makt og egeninteresse blir viktigere enn gjerning er man på ville veier.

NOEN HAR FORREGNET seg på veien til det punktet man befinner seg i dag. I spillet om makt og fordeling av felles midler er det aktører som ikke har kjent igjen fargen på draktene, som har tatt medspillere for gitt og som ikke har skjønt betydningen av ordet integritet. For det er ikke bare bokstaver som setter navn på og synliggjør den fremste lederegenskapen av dem alle — integritet er (heldigvis) noe som sitter dypt i enkelte mennesker.

Og de lar seg ikke kjøpe.

Uavhengig av sakens maktbalanse.

Og gammelt kameratskap.

MANGEL PÅ KONTINUITET og erfaring på ledersiden i norsk toppfotball er et problem i denne saken. Det er for mange ledere som er ferske og usikre. Det er for få (om noen) som hever stemmen og tar igjen med makta. Men alle fugler synger og noen har fortalt meg at det som føles som nok i dag, fort kan føles som mer enn nok.

Derfor vil bli det en taper.

Og det er ikke nødvendigvis sånn at det er den (tilsynelatende) sterkeste som vinner.

PS! (Til faste lesere): Manchester City tok tabellteten etter 4-3 over Wolves og skapte med det en viss balanse i galskapen i Dagbladets sportsredaksjon. Det takker jeg Carlos Tevez for. Og i ettermiddag skal Dimitar Berbatov prøve å gjenskape ubalansen når United møter Tottenham.

Om han får spille da.
 

TØFF SESONG I VENTE: Her sitter toppen av makta i norsk fotball. Fotballpresident Yngve Hallén (t.v.) og toppfotballsjef Niels Røine både rundt og under dem er motsetningene så mange at det vil bli en meget tøff sesong. Leder for klubblisennemnda Jan Løkling i midten.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
TØFF SESONG I VENTE: Her sitter toppen av makta i norsk fotball. Fotballpresident Yngve Hallén (t.v.) og toppfotballsjef Niels Røine både rundt og under dem er motsetningene så mange at det vil bli en meget tøff sesong. Leder for klubblisennemnda Jan Løkling i midten. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer