Toppidrett om 10 år

Bjørge Stensbøl vil at barna våre skal trene mer og hardere. Det han egentlig spør om, er om vi vil ha norsk toppidrett i framtida.Norske barns fysiske tilstand er elendig, og i stadig forfall - målt ut fra tidligere generasjoner.

Og det er med det utgangspunktet en må se Bjørge Stensbøls utspill om at ungene våre må trene mer. Mye mer.

Stensbøl provoserer. Sikkert med vilje. Men egentlig gjør bare jobben sin når han peker på uangripelige fakta: Norske barn generelt er altfor passive. Så passive at de er sjanseløse til å bli idretts-enere i framtida.

At de er så passive at de kan påregne helseproblemer altfor tidlig i livet, er langt mer alvorlig, men strengt tatt ikke Stensbøls bord.

Stensbøl driver med norsk toppidrett, og skal han ha noe å stelle med om noen år, trenger han påfyll av talenter. Stensbøl vet bedre enn de fleste hva som kreves for å nå toppen i dag. Og når han samtidig vet hvordan det står til med norske barns fysiske nivå, går ikke regnestykket opp.

Derfor sier han fra.

Selvsagt kan - og skal - det diskuteres hvor tidlig barn må spesialisere seg. Og selvsagt kan det diskuteres hva 20 timers ukentlig trening egentlig innebærer.

Men det kan knapt diskuteres at Stensbøl har et poeng, godt eller ikke.

Det er ikke snakk om 20 timer med blodsmak i kjeften. Og fordeler du mengden på ei uke, sitter du med tre timer per dag. Tre timer med litt organisert trening, men mest skilek, klatring i trær og triksing på løkka. Slikt har aldri skadet noen. Og det er fortsatt litt tid igjen til lekser og dataspill.

Stensbøl provoserer med utspillet sitt. Pressemeldingene og avskyresolusjonene fra diverse grupperinger strømmet på i hele går.

Jeg tror det var det Stensbøl ville. Ved å gå kraftig og spissformulert ut vet han at han vekker reaksjoner. Jeg tror Bjørge Stensbøl er ute etter å få i gang en debatt.

En debatt om framtidas norske toppidrett.

Spørsmålet er rett og slett: Er det viktig å ha norske toppidrettsutøvere om 10-15 år?

Jeg skulle mene at svaret er ja.

Det Bjørge Stensbøl forteller med utspillet sitt, er at neste generasjons toppidrettsutøvere ikke kommer rekende på ei fjøl av seg sjøl.

Det koster å nå toppen.

Kanskje koster det til og med litt barnesvette.