Toppidretten får mer penger

Olympiatoppen får mer penger og redder OL-satsingen i Athen. Toppidretsjef Bjørge Stensbøl var glad etter praten med kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i går.

Roeren Olaf Tufte, padleren Eirik Verås Larsen, seileren Siren Sundby, taekwondoutøver Nina Solheim og de andre som skal innfri målsettingen om sju medaljer i Athen, kan løfte hodet og se framover.

- Vi har allerede nå hatt såpass kontakt at vi aner konturene av noe som kan vise seg som en mulighet til å forberede gullkortene våre til Athen, sier Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

Humøret står i kontrast til da toppidrettssjefen for seks dager siden satt og fordøyet et budsjettkutt på 22,7 millioner kroner og snakket om «den mørkeste dagen i Olympiatoppens historie».

- Mer positiv i dag, Stensbøl?

- Langt mer positiv.

La saken død

Han hadde en god og oppklarende samtale med Svarstad Haugland i går. Mandag kveld sto hun harmdirrende på NRK og beskyldte Stensbøl for å fare med «løgn» og «sprøyt» etter at toppidrettssjefen hadde henvist til «politikernes kutt» da han forklarte hvorfor skihopperne ikke får fem øre neste år.

- Jeg la i premissene for intervjuet med NRK at jeg ikke kom til å kommentere Kulturdepartementet. I introen til intervjuet sier NRK likevel at jeg går ut mot Kulturdepartementet, sier en oppgitt Stensbøl.

Med «politikerne» mente han nemlig aldri Svarstad Haugland og departementskollegene.

- Da jeg snakket om politikerne, mente jeg idrettspolitikerne. Men hun ble forledet av NRK til å tro at jeg snakket om politikerne i Kulturdepartementet. Derfor kan hun ikke klandres for at hun omtalte dette som løgn og sprøyt. Hun uttalte seg på bristende forutsetninger, sier Stensbøl.

Og dette var begge to skjønt enige om i går.

- Vi la saken død, og det setter jeg pris på. Hun viser størrelse som rydder opp i dette, sier Stensbøl til Dagbladet.

Møtes over helga

Forsoningsviljen går dessuten utover eventuelle NRK-misforstålser. Etter å ha banket løs på hverandre i dagevis - uten å rikke seg en millimeter - er begge parter nå såpass nedpå at det lar seg gjøre å snakke fornuft.

- Vi er over i en konstruktiv fase og er også invitert til videre samtaler med departementet. Men idrettspresident Kran er bortreist noen dager. Derfor vil dette først skje over helga, sier Stensbøl.

Ekspedisjonssjef Paul Glomsaker lettet litt mer på sløret:

- Jeg tror vi skal finne løsninger for toppidretten, og tror vi skal få til noe konstruktivt slik at det ikke skal gå ut over den nærliggende satsingen. Vi jobber med det, sier han til NTB.

Infosjef Kjell Solem i Kulturdepartementet ville i går ikke kommentere Stenbøls uttalelser utover dette:

- Det er positivt at man er positive, sier Solem, som skulle videreformidle Dagbladets ønske om å snakke med Svarstad Haugland. Hun ringte aldri opp igjen.

FORNØYD: Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl snakker ikke lenger om «den mørkeste dagen i Olympiatoppens historie». Det han i utgangspunktet mente var et massivt budsjettkutt for toppidrettssatsingen, ser ut til å ordne seg etter dialog med kulturministeren. Her er Stensbøl i OL i Salt Lake City i 2000.