HAR VISST I OVER ETT ÅR: Toppidrettssjef Jarle Aambø ble informert om Vukicevic-saken i juni ifjor. Siden den gang har han ikke snakket med andre enn Vukicevic selv om saken.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR VISST I OVER ETT ÅR: Toppidrettssjef Jarle Aambø ble informert om Vukicevic-saken i juni ifjor. Siden den gang har han ikke snakket med andre enn Vukicevic selv om saken. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Toppidrettsjefen holdt Vukicevic-saken for seg selv i over ett år

Anså det som en sak mellom friidrettsforbundet og Antidoping Norge.

(Dagbladet): Da Dagbladet først kontaktet toppidrettssjef Jarle Aambø i juni ifjor, fortalte vi toppidrettssjefen at en profilert norsk trener hadde innrømmet overfor oss at han hadde stilt spørsmål om bruken av ulovlige dopingpreparater. Da han litt senere fikk vite av Dagbladet at treneren var Petar Vukicevic, hadde han en samtale med den nå permitterte friidrettstreneren.

- Der hadde jeg en samtale med ham om denne kommunikasjonen, men jeg vil ikke si noe mer om samtalen enn det. Jeg har ikke noe referat eller noen dokumentasjon på den samtalen, men jeg sa til ham det samme som jeg sa til dere da, at jeg umiddelbart syntes det var en unormal kommunikasjon, forteller Aambø til Dagbladet.

Friidrettsforbundet visste
Toppidrettssjefen har altså visst om Vukicevic-saken siden ifjor sommer, men syntes ikke at samtalene med Petar Vukicevic ga noen grunn til å gå videre med saken.

- Litt senere ble jeg kjent med at Norges Friidrettsforbund hadde kjennskap til saken, og at Antidoping Norge hadde fått oversendt mailkorrespondansen. Da anså jeg saken som et forhold mellom Antidoping Norge og friidrettsforbundet, sier Aambø.

- Jeg gjorde ikke noe mer etter det.

- Hvem i friidrettsforbundet visste om dette?

- Det vet jeg ikke.

- Men du må kunne si noe om hvem i friidrettsforbundet som hadde kjennskap til saken?

- Kjetil Hildeskor (generalsekretær, red.anm.) har bekreftet at de kjente til saken, sier Aambø.

- Du var aldri i tvil om du burde kontakte partene i saken selv?

- Nei, sier Aambø, før han legger til:

- Men hva de andre hadde av konkret informasjon, vet jeg ikke.

Spurte aldri om kontakten
Som kjent la Antidoping Norge saken bort fordi de mente den var foreldet. Friidrettsforbundet har hele tiden hevdet at de ikke har visst om saken i det hele tatt. Men Aambø fikk nok en gang Petar Vukicevic på sitt bord da han ble innstilt som offisiell trener for sin datter, Christina Vukicevic under sommerens OL i London.

- Nå ble jo det litt spesielt siden Christina ikke dro, og heller ikke Petar. Men et uttak til OL går også på en innstilling fra særforbundene. Jeg gikk ikke inn og endret på det, sier Aambø.

- Burde du gjort det?

- Det blir å spekulere, men det er klart at saken har fått en helt annen alvorlighetsgrad. Hadde jeg visst det jeg vet i dag kunne det blitt en helt annen case, men vi hadde ikke noe mer kommunikasjon om saken.

I møtet med Aambø fortalte Vukicevic selv om mailkorrespondansen han visste Dagbladet satt på. Overfor Aambø skal Vukicevic ha hevdet at mailene var manipulert, men Aambø visste likevel at Vukicevic hadde innrømmet å ha spurt om doping.

- Spurte du hvem han hadde vært i kontakt med?

- Jeg spurte aldri direkte om hvem, sier Aambø.

- Og om jeg hadde fått navnet ville jeg ikke visst hvem vedkommende var uansett.

På besøk hos Olympiatoppen
Mannen med dopingkunnskapene er altså Vukicevic-vennen Srdjan Djordjevic. Djordjevic var på besøk hos Olympiatoppen senest i oktober i år, uten at toppidrettssjefen visste at han var mannen som ga dopingråd.

- Han var en kort tur innom, men jeg vet ikke hva han gjorde på Toppidrettssenteret. Det var Petar som inviterte, men vi har ikke opplysninger om at noen av våre folk har hatt kontakt med ham, sier Aambø.

- Hva tenker du om din egen framtid som toppidrettssjef på bakgrunn av denne saken?

- Det har jeg ikke reflektert over. Vi har gjort det vi har ment er riktig i forhold til lover og regler. Nå er jeg, som alle andre, opptatt av at alt i denne saken kommer på bordet, så avventer vi behandlingen videre.

Friidrettspresidenten innrømmer
Også friidrettspresident Svein Arne Hansen kjente til Vukicevic-saken i fjor. Han innrømmer at han burde tatt den mer alvorlig.

Ledelsen i Norges Friidrettsforbund fikk i likhet med Jarle Aambø kjennskap til Vukicevic-saken for over et år siden, men mente da at den ikke var alvorlig nok til å undersøkes nærmere.

- Jeg har ikke snakket direkte med Petar om saken, men jeg kjente til den gjennom min generalsekretær, Kjetil Hildeskor, som ble informert i mai i fjor om saken. Petar sa at det var en konflikt med ekskona, så Hildeskor så ikke noe alvor i det, sier Svein Arne Hansen til Dagbladet.

- Men dere burde kanskje undersøkt dette nærmere?

- Ja, men at noen sier at noen har juksa med et eller annet... Man kan ikke begynne å undersøke det. Det er rykter, men vi må ha mer håndfaste ting.

- Viftet det vekk
- Så det er ikke deres jobb å sjekke om dere har noen i rekkene som kan ha drevet med noe ulovlig?

- Jo, men hvor mye tror du folk sier til meg i løpet av året om forskjellige ting? Men vi tok kanskje ikke saken alvorlig nok den gangen, men saken ble vurdert ut fra den informasjon vi hadde. Det er mulig. Petar sa at han ikke tok det alvorlig. Han viftet det vekk, og det er den forståelsen vi har hatt av det.

- Vil dere ta liknende saker mer på alvor i framtida?

- Som sagt var vår vurdering basert på den informasjonen vi hadde, Altså, hele verden er helt ny nå. Det har skjedd mye. I tillegg er dette fra 2001-2003, det er folk veldig flinke til å ikke nevne.

- Dagbladet har omtalt årstallene hele veien.

- Ja, men det er de som later som om dette var i går.

- Konflikt
Også generalsekretær Kjetil Hildeskor innrømmer at han var kjent med saken:

- Petar informerte om at Dagbladet hadde kontaktet ham om en sak som gjaldt spørsmål om doping, og han sa at det var en konflikt med ekskona, vi hadde heller ikke sett noen mailer slik Dagbladet og Antidoping Norge hadde. Vi regnet med at hvis dette var en sak, så ville Dagbladet kontakte oss om saken. Derfor la vi ikke noe mer i det den gangen.

- Hvorfor gjorde dere ikke noe mer da dere fikk en slik beskjed av en trener i deres rekker?

- Petar forklarte at det var en konflikt med ekskona. Det var, sånn han framstilte det, og ikke den alvorlighetsgraden. Det ble et spørsmål og ikke mer enn det. Vi regnet med at vi ville bli kontaktet hvis det var noe hold i dette.