VIL HA ENDRING: Toppidrettssjef Tore Øvrebø mener friidretten må ha mer fellesskap framover for å få mer støtte fra Olympiatoppen. Evaluringa etter VM i Beijing blir tøff. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
VIL HA ENDRING: Toppidrettssjef Tore Øvrebø mener friidretten må ha mer fellesskap framover for å få mer støtte fra Olympiatoppen. Evaluringa etter VM i Beijing blir tøff. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIXVis mer

Toppidrettssjef varsler tøff evaluering:- Friidretten må endre seg

Tore Øvrebø mener friidretten må ha mer fellesskap framover.

(Dagbladet): Friidretts-VM i Beijing har hatt flere nedturer enn oppturer for de elleve norske friidrettsutøverne som forsvarer Norges farger i Kina. Det bekymrer Olympiatoppen.

Ezinne Okparaebos og Isabelle Pedersens semifinaleplasser på 100-meteren og korthekken, er de eneste oppturene i et magert mesterskap.

I tillegg er Henrik Ingebrigtsen, som snublet ut av 1500-meteren i natt, den eneste av utøverne i Beijing som, ifølge toppidrettssjef Tore Øvrebø, har et tett samarbeid med vårt fremste faglige idrettsmiljø. Resten av utøverne holder på på siden av det.

- Vi er ikke så tungt inne i friidretten faglig sett nå, og det har litt bakgrunn i at Henrik er den eneste utøveren vi har et tett samarbeid med, sier Øvrebø til Dagbladet.

Mer fellesskap Ett år før OL i Rio er det med andre ord betydelig avstand mellom Olympiatoppen og deres ressurser, og Norges beste friidrettsutøvere. Uten at Øvrebø ønsker å felle noen dom over friidretten nå, varsler han likevel en tøff evaluering i etterkant av VM i Beijing.

- Nå er de midt i et mesterskap, og det ville være uproft av oss og sitter her og skyte på dem uten at de får vært i dialog med oss, sier Øvrebø.

- Men idretten ønsker å jobbe med større fokus på fellesskap, mer enn det friidretten har fått til de siste åra. Der er vi nå.

Utydelig landslag Toppen av nedturer står Ida Marcussen og hennes trener Lucas Udelhoven for, med det dårligste mesterskapsresultatet Marcussen har oppnådd i sjukamp siden Berlin-VM i 2009. I kjølvannet av det dårlige resultatet blir det også oppvask etter at Udelhoven selv meldte inn formen til Marcussen før VM, og ble trodd på at hun hadde oppnådd gode resultater i et barne-stevne i Sør-Korea.

Det hadde hun ikke.

I Dagbladet tirsdag gikk sportskommentator Esten O. Sæther knallhardt ut mot friidrettsforbundets organisering.

- Et VM uten et tydelig landslag er mest av alt en advarsel om at noe er fundamentalt galt med elitearbeidet i norsk friidrett, skrev Sæther, og fikk svar av sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen på Facebook.

- Sæther berører noen sentrale momenter som er viktig for utvikling av norsk friidrett, mens på andre områder blir det bare rør. Jeg foretrekker utvikling av norsk friidrett, skriver Nilsen.

Mindre grupper Mulighetene for å få til den utviklingen blir i stor grad avgjort etter VM-avslutningen i Beijing søndag.

- Nå må de få gjennomføre mesterskapet, så skal vi være aktive i evalueringen etterpå. Der skal vi komme med innspill og råd for hvordan de kan endre seg framover for å oppnå bedre resultater, sier Tore Øvrebø til Dagbladet.

- Ser du for deg at Olympiatoppen kommer til å være tyngre inne i friidretten framover?

- Jeg vil ikke forskuttere noe, vi må se hvordan disse prosessene går, men friidretten må endre seg i retning av mer fellesskap i stedet for små grupper.