Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Toppidrettssjefen får kritikk av OL-legende Andreas Thorkildsen

- Setter krav de ikke følger. 

FORSVARER OL-PROSESSEN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø presenterte den tredje og siste delen av troppen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORSVARER OL-PROSESSEN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø presenterte den tredje og siste delen av troppen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): Det har vært et massivt press mot de nasjonale OL-kravene som kunne blitt brukt for å holde profiler som Henrik Ingebrigtsen (25), Ezinne Okparaebo (28) og Isabelle Pedersen (24) hjemme fra Rio-lekene. I dag fikk imidlertid alle grønt lys av toppidrettssjef Tore Øvrebø (50) under presentasjonen av Norges tredje og siste uttak.

Dét er Andreas Thorkildsen (34) glad for, men den dobbelte OL-gullvinneren er samtidig kritisk til måten Olympiatoppen jobber på. Thorkildsen mener de nasjonale kravene, som har holdt flere norske stjerner i uvisshet om egen deltakelse helt frem til i dag, har skapt unødvendige utfordringer for utøverne.

- Olympiatoppen gjør det rart for seg selv ved å sette krav som de uansett ikke følger. Det de gjorde på uttak nummer to, var å åpne for skjønn. Derfor var det ikke en overraskende tropp, men jeg ville ikke skapt et usikkerhetsmoment så tett opp mot et OL. Det er bedre å vite tidlig om man skal dra til OL eller ikke for å kunne bygge en formtopp. Å vite noe for seks uker siden kontra i dag, er en stor fordel, sier Thorkildsen til Dagbladet.

SKEPTISK: Andreas Thorkildsen mener OL-prosessen kan bli bedre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SKEPTISK: Andreas Thorkildsen mener OL-prosessen kan bli bedre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Tar ikke selvkritikk

Ingebrigtsen-brødrene Henrik og Filip, Vebjørn Rodal og den norske presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet Svein Arne Hansen er blant andre som også har ytret seg kritisk til de norske reglene.

Øvrebø, den øverste lederen for OL-troppen, avviser imidlertid at han har latt seg prege av presset.

- Jeg vil si at dette uttaket har forløpt helt sånn som jeg hadde forventet, forteller Øvrebø til Dagbladet.

Toppidrettssjefen forsvarer også strategien.

- Alt evalueres jo, men det som er viktig med de kravene er at de var utarbeidet for å legge en list på hva det å komme blant topp 12 i OL vil si i prestasjon. Det var poenget, sier Øvrebø til Dagbladet.

Vil sikte høyt

- Så du ser ikke for deg å gå bort fra de nasjonale kravene i framtiden?

- Vi må hele tiden operasjonalisere overfor og i samarbeid med idrettene hva det vil si å kunne ha en sjanse å komme blant de 12 beste. Det vil vi fortsette med. I hvilken form, får vi se, men så lenge jeg får anledning til å påvirke norsk toppidrett så skal vi ha lista høyt. Vi skal ikke falle ned i noe sånn «det gjelder å komme med»-kvalifiseringstankegang. Det vil jeg ikke være med på.

At utøvere som allerede har klart det internasjonale kravet har vært nødt til å toppe formen tidligere enn ønsket for å ta det norske, ser heller ikke Øvrebø på som et stort problem. Det forklarer rogalendingen slik:

- En følge av det å ha fokus på prestasjon er at du bygger opp en form for å prestere i OL. Så er det sånn at for de beste, så er det lett å komme til OL. For de som ikke er så gode, er det veldig vanskelig.

- Altfor sein målsetting

I OL har Norge en ambisjon om å gjøre det bedre enn i London i 2012. Det betyr enten fem medaljer eller fire i edlere valører enn for like mange år siden. Målsettingen er ikke oppsiktsvekkende i seg selv, men i likhet med TV 2-ekspert Johan Kaggestad reagerer Thorkildsen negativt på tidspunktet for offentliggjøringen, som var i november i fjor.

- Det er altfor seint. Det er ikke en målsetting, det er en statusoppdatering. Den skulle vært satt og innarbeidet seks måneder etter London-OL. Man får ikke gjort noe de 100-200 siste dagene før et OL som er av betydning. Sånne målsettinger må legges mye, mye tidligere, sier Thorkildsen.

- Kan vi gå glipp av medaljer på grunn av det?

- Ikke nødvendigvis, men det er lettere for en del utøvere å vite at de har en «backing» i fire år og ikke bare de seks siste månedene før OL. Jeg mener man allerede om et par måneder bør legge klare planer for det som skal skje inn mot OL i Tokyo i 2020, sier den tidligere spydkasteren.

Samtidig ser Thorkildsen en norsk tropp med et bra potensial, men som til gjengjeld har veldig få medaljekandidater. Kaggestad tror på sin side at Norge bare tar to medaljer. Det vil i tilfellet bety vårt dårligste mesterskap på 52 år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!