FEST: Da den sveitsiske toppklubben FC Basel feiret 125-årsjubileum ble herrelaget servert treretters middag, mens kvinnelaget solgte lodd og spiste smørbrød på bakrommet. FOTO: Ennio Leanza / Keystone / AP / NTB Scanpix
FEST: Da den sveitsiske toppklubben FC Basel feiret 125-årsjubileum ble herrelaget servert treretters middag, mens kvinnelaget solgte lodd og spiste smørbrød på bakrommet. FOTO: Ennio Leanza / Keystone / AP / NTB ScanpixVis mer

Toppklubbens jubileumsfest sjokkerer: - Helt utrolig

Herrelaget fikk treretters middag, mens kvinnelaget fikk smørbrød på bakrommet og solgte lodd.

Det var duket for storstilt fest da den sveitsiske storklubben FC Basel skulle markere sitt 125-årsjubileum. Både nåværende og tidligere trenere, ansatte i klubben og til og med supportere var til stede for å feire begivenheten.

Klubben hadde mye å feire. Deres lange og stolte historie inneholder blant annet tolv seriemesterskap og ni cupseire. De opptrer jevnlig i Champions League, og har hatt superstjerner som Mohamed Salah og Xherdan Shaqiri i laget sitt.

Også Norges Mohamed Elyounoussi spilte for klubben fram til han ble solgt til Southampton i sommer.

Men mens de 1250 gjestene mesket seg med treretters middag, gikk klubbens kvinnelag rundt i lokalet og solgte lodd. Og i forbindelse med arbeidet, ble de servert smørbrød på bakrommet, ifølge sveitsiske Prime News.

- Utrolig

Det var ikke dette de forventet da treningen deres ble avlyst på festdagen, ifølge avisa.

- De var ikke der som gjester, de var der bare for å jobbe. De fikk ikke servert middag med de andre, bare smørbrød, sier avisas journalist, Christian Keller til CNN.

- Det er helt utrolig, sier en av representantene i den sveitsiske forbundssamlingen, Elisabeth Schneider-Schneiter.

- Jeg er også forbauset over reaksjonen til de unge kvinnene - at de ikke sa noe på det.

- Bryter med grunnloven

Scheineder-Scheneiter ble sjokkert over nyheten, og mener også det bryter med Sveits' grunnlov.

- Jeg vil si at FC Basel er et veldig, veldig dårlig forbilde for samfunnet, fordi vi har en grunnlov som stadfester likestilling mellom kvinner og menn. Når de gjør som de gjør, bryter det med grunnloven. Som en politiker vil jeg si at det er veldig forvirrende.

Som svar på tiltale, uttaler FC Basel at de snakket med kvinnelaget på forhånd av gallaen, og sier at de var «glad for å kunne være til hjelp», og at inntektene gjennom loddsalget vil gå til ungdoms- og kvinnelaget.

- Mange av våre ansatte hjalp til på forskjellige måter under jubileumsfesten. Dette inkluderer også kvinnelaget, skriver klubben i en uttalelse til CNN. De opplyser også om at det vil bli arrangert en ny fest for alle lagene og klubbens ansatte til neste år.

Likestilling

Likestilling mellom kjønnene i fotballen har lenge vært et hett tema. I oktober la tidligere generalsekretær i NFF, Karen Espelund, fram en rapport som tok et knusende oppgjør med hele den norske fotballbevegelsen.

Da skattelistene for 2017 ble offentliggjort i november viste det seg at gjennomsnittslønna til Rosenborg-spillerne lå på 2,6 millioner kroner, mens den samlede inntekten til alle LSK Kvinner-spillere var på 2,3 millioner kroner, ifølge VG.

Det betyr at seriemesterne på herresidens gjennomsnittsinntekt var høyere enn seriemesterne på kvinnesidens samlede inntekt.

«Kvinnemysteriet»

I det siste har Dagbladet gjennom artikkelserien Kvinnemysteriet rettet fokus mot ulikheter mellom kjønnene i idrettsverdenen. For ei uke siden kunne vi avsløre at ingen idrettsnasjoner er mindre likestilt mellom kjønnene enn Norge, målt i resultater.

- Det er verre å være jente enn gutt i norsk idrett. Veldig mange jenter gir seg tidlig, sa Heidi Weng til Dagbladet.

Denne sa flere norske brytere til Dagbladet at kvinner også diskrimineres i Norges Bryteforbund. Bryteren Signe Marie Fidje Store mener at kvinnelige brytere i Norge ikke får de samme sjansene og den samme støtten som menn.