Toppkusk støtter slakt av farlig travhest: - Folk oppfører seg sjukt

Sjokkert over reaksjonene på sosiale medier.

(Dagbladet): Fredag ble travhesten Torpa Nils avlivet. Det skapte en storm på sosiale medier.

Det ble rene lynsjestemningen mot den velkjente travkusken Jomar Blekkan.

Foranledningen er at hesten hadde sparket Blekkan ut av sulkyen før et travløp på Leangen i Trondheim mandag kveld.

Det resulterte i et komplisert brudd like over håndleddet for den velkjente kusken.

Blekkan opplevde flere personangrep på sosiale medier og mot sin egen mobiltelefon fra rasende mennesker utover fredagen, etter at slaktingen ble kjent.

- Det er helt forferdelig. Folk kaller meg for det verste. Og noen ønsker til og med at det verste skal skje meg, sa Blekkan til Dagbladet.

Støttet avgjørelsen Men så viste det seg at Blekkan ikke hadde vært delaktig i det hele tatt med å fatte avgjørelsen om at hesten skulle slaktes.

- Det eneste jeg har gjort er å støtte avgjørelsen, sa Blekkan til Dagbladet fredag kveld.

- Farlig nok Nå får Det Norske Travselskap og Leangen Travbane som sto for prosessen, samt Jomar Blekkan full støtte fra toppkusken Tom Erik Solberg.

- Jeg støtter avgjørelsen hundre og ti prosent. Vi trenger ikke slike hester. Det vi driver med er farlig nok som det er, sier Tom Erik Solberg til Dagbladet.

Han er nærmest sjokkert over hvordan folk har oppført seg på sosiale medier med personangrep mot Jomar Blekkan.

- Folk oppfører seg helt sjukt. Dette har vist fram den mørke siden av sosiale medier som en mobbesentral, sier Solberg.

Han fortsetter:

- Jeg er blitt overrasket over de som har ytret seg kraftigst. Hvor lite de egentlig har greie på travsport. Hesten har gjort det samme tidligere. Den var rett og slett farlig, sier Solberg.

- Slakter ku Solberg trekker en sammenligning:

- Det er rart dette her. Hvis en bonde har ei melkeku som ikke leverer, blir den slaktet. Så går vi andre i butikken, kjøper kjøttet og spiser det med glede. Ingen reagerer på det, sier Solberg.

Han har følgende å si til de som har uttrykt seg kraftigst.

- De kan godt sette seg en halv meter bak en slik hest. Så får vi se hvor tøffe de er.

Jomar Blekkan har mottatt mye kritikk fordi hesten ikke var utstyrt med såkalt slagreim foran løpet mandag. Og at han har gjort et dårlig forarbeide før hesten ble handlet inn som en såkalt folkehest. En hest som fikk flere hundre eiere. Et prosjekt for å skaffe nye hesteiere inn i travsporten.

- Jeg skal ikke gi meg inn på om Blekkan hadde gjort et dårlig forarbeide eller ikke. Men det jeg kan si er at en slagreim ikke hadde hindret en slik hest fra å sparke. Det kunne forhindret at kusken ble truffet kanskje, men ikke at hesten slo, mener Solberg.

- Hårreisende Utover lørdagen har Jomar Blekkan mottatt flere støtteerklæringer.

Daglig leder Robert Jakobsen på Leangen Travbane sa til Dagbladet fredag at kritikken mot Blekkan var meningsløs.

- En mann som har viet sitt liv til travsporten skal ikke oppleve dette. Det er hårreisende hva som foregår på sosiale medier for tiden, sa Jakobsen.