KANDIDAT: Cecilia Brækhus seiret mot Anne-Sophie Mathis i høst. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KANDIDAT: Cecilia Brækhus seiret mot Anne-Sophie Mathis i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Toppliste uten Therese og Petter

Alt er ikke som det pleier i vintersportslandet Norge.

Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

KANDIDATER: Håndballjentene tok gullet i sommer-OL i London 2012. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KANDIDATER: Håndballjentene tok gullet i sommer-OL i London 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

DET SKULLE KANSKJE ikke vært mulig, men vi synes det var riktig:

Vis mer

• • Kandidatlista til Folkets Idrettspris 2012 er uten de to mest profilerte norske idrettsutøverne.

KANDIDAT: Marit Bjørgen vant v-cupen i langrenn i 2012. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KANDIDAT: Marit Bjørgen vant v-cupen i langrenn i 2012. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

De siste årene har Therese Johaug og Petter Northug dominert teten i alle type undersøkelser om hjemlige idrettsstjerners popularitet og tiltrekningskraft. Med god grunn er disse to enerne på det nasjonale sponsormarkedet; Therese og Petter markedsfører på hver sin måte det beste i norsk idrett.

KANDIDAT: Bartosz Piasecki ankommer Gardemoen etter å ha vunnet sølvmedalje i fekting under OL i London.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
KANDIDAT: Bartosz Piasecki ankommer Gardemoen etter å ha vunnet sølvmedalje i fekting under OL i London. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Men det holder altså ikke til en plass på årets tetliste.

IKKE NOMINERT: Therese Johaug. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
IKKE NOMINERT: Therese Johaug. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

DEN VRAKINGEN FORTELLER om den nye bredden i norsk toppidrett. Vintersportsgiganten Norge er der fortsatt, men snø og is sørger ikke lenger alene for de aller beste prestasjonene. Blant de 12 utøverne vi har plukket ut, er bare tre hentet fra vinteridrettene.

KANDIDAT: Suzann Pettersen har vunnet to LPGA-turneringer i år. Foto: Scott Halleran/Getty Images/AFP
KANDIDAT: Suzann Pettersen har vunnet to LPGA-turneringer i år. Foto: Scott Halleran/Getty Images/AFP Vis mer

Det valget reflekterer selvsagt en sesong preget av sommer-OL i London og en vinter uten ski-VM. Likevel skjer det en mer grunnleggende endring. Nye internasjonale utøvere kommer i øvelser med bare marginal norsk tradisjon. Det har allerede skjedd med Cecilia Brækhus i proffboksing for jenter og Magnus Carlsen i sjakk, og nå kommer Bartosz Piasecki og fektingen etter.

IKKE NOMINERT: Petter Northug jr. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IKKE NOMINERT: Petter Northug jr. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

PLUSSER DU Suzann Pettersen fra det lille toppmiljøet i norsk golf på den lista, blir det tydeligere å se at mange av de aller beste når verdenseliten ganske så alene. Kanskje har de en nær trener, kanskje har de spesielt ivrige foreldre; men mest av alt har de seg selv og sin egen drivkraft.

KANDIDAT: Magnus Carlsen topper verdensrankingen. Foto: AP  / Alvaro Barrientos
KANDIDAT: Magnus Carlsen topper verdensrankingen. Foto: AP / Alvaro Barrientos Vis mer

Det gjør at en 1500 meter-løper utenfor det etablerte elitemiljøet i friidrett plutselig kjemper om medalje i OL. Henrik Ingebrigtsens røffe kamp med seg selv er selve bildet på hva det koster å komme helt til topps i en verdensidrett. Det var noe northugsk over løping til Henrik i London. Sånn kommer vi ikke utenom Petter Northug likevel når vi skal forklare det aller beste i norsk toppidrett.

VI KOMMER visst ikke utenom håndballjentene heller selv om de resultatmessig sett visstnok har hatt sin svakeste sesong på 27 år. Det holdt nå likevel til OL-gull midt i den verste kritikken. Slik setter disse jentene uansett standard i sin sport.

KANDIDAT: Tommy Urhaug ble paralympisk mester i bordtennis etter seieren mot  kineseren Ningning Cao i finalen i klasse 5.
Foto: JONAS EKSTRØMER / NTB scanpix
KANDIDAT: Tommy Urhaug ble paralympisk mester i bordtennis etter seieren mot kineseren Ningning Cao i finalen i klasse 5. Foto: JONAS EKSTRØMER / NTB scanpix Vis mer

Det er vrient å sammenligne verdenseneren i en ganske liten lagsport med de oppsiktsvekkende resultatene til Roy Johansens ishockeylandslage eller Per Joar Hansens U21 lag i fotball.  Ofte blir håndballjentene trukket fram fordi de holder oppe en så stor og viktig del av norsk sportskultur. Det er et bra nok argument.

VM-DRONNING: Tora Berger reiste hjem fra Ruhpohlding-VM med tre gull. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
VM-DRONNING: Tora Berger reiste hjem fra Ruhpohlding-VM med tre gull. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

ELLERS ER DISKUSJONEN om de ulike idrettsheltenes prestasjoner vrien nok. For er ikke Ole Gunnar Solskjær fortsatt det mest kjente norske navnet ute i verden i en sesong der han forsvarte Moldes seriegull? Og er det i det hele tatt mulig å lage en norsk toppliste uten Aksel Lund Svindal fra den mest presisjetunge vinteridretten?

KANDIDAT: Eirik Verås Larsen jublet for OL-gull i London. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KANDIDAT: Eirik Verås Larsen jublet for OL-gull i London. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Selv synes jeg det er lettest å forsvare plassen til Tommy Urhaug. Bordtennis-gullet hans i Paralympics er både historien om den ubendige viljen, om en idrettsgren som har skjønt hva det betyr å gi alle sjansen og om ren sportslig kvalitet.

Til vanlig sørger millioner av kinesere for at et stadig rikere og mektigere Kina vinner som de vil i de fleste klasser i landets nasjonalsport. Tommy Urhaug ville det annerledes og klarte det. Stort bedre norsk idrett er det ikke mulig å se i 2012.