SNUDDE KAMPEN: Roar Strand og Rosenborg snudde kampen mot Start, og vant 2-1. Dermed topper trønderne Tippeligaen igjen, med én kamp mer spilt enn Molde. Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX
SNUDDE KAMPEN: Roar Strand og Rosenborg snudde kampen mot Start, og vant 2-1. Dermed topper trønderne Tippeligaen igjen, med én kamp mer spilt enn Molde. Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIXVis mer

Toppscorer Tettey sendte RBK til topps

Snudde kampen mot Start.

||| KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Start - Rosenborg 1-2.

Alexander Tettey er nå i samme liga som Daniel Nannskog og Sigurd Rushfeldt. Midtbanespilleren har scoret tre mål og topper dermed måljegerlista.

Og han kunne faktisk hatt ett til, om han hadde puttet på storsjansen mot Brann rett før slutt i forrige runde.

Da ble han ikke matchvinner, men det ble han i kveld - da han scoret andremålet i Rosenborgs snuoperasjon.

- Vi var én mann mindre, men var enige om å kjøre på med kontringer - og så klarte vi det. Dette er utrolig deilig, sier Tettey til NRK.

Lustig utvist
Rosenborg-trener Erik Hamrén er stolt av den innsatsen spillerne hans la ned på det grønne kristiansandsgresset i kveld.

- I dag har vi gjort en meget god innsats og når du vinner fotballkamper vinner du alltid fortjent, så kan en heller si at Start i dag taper ufortjent, sier Hamrén til Dagbladet.no.

Det var Start som kom best i gang hjemme på Sør Arena, men den første store sjansen var det Rosenborg og Alejandro Lago som sto for, med et hodestøt i stolpen etter innlegg fra Marek Sapara etter syv minutters spill.

Rosenborg koblet etter hvert et lite grep om midtbanen, mens hjemmelaget sin strategi så ut til å være lange baller på Bernt Hulsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de lange ballene ledet til en corner fra høyre, som unggutten Espen Børufsen slo med sin venstrefot. Etter en stuss i feltet havnet ballen i hånden på Rosenborgs svenske høyreback Mikael Lustig, og dommer Per Ivar Staberg hadde ikke noe annet valg enn å peke på straffemerket. Lustig fikk i tillegg marsjordre.

Straffesparket satte Start-kaptein Geir Ludvig Fevang sikkert nede til venstre for Rosenborg-keeper Alexander Lund Hansen og Start var i føringen med 1-0.

Koblet grepet
Etter utvisningen koblet Start grepet og kom til flere farligheter med Bernt Hulsker, som var en konstant trussel mot Rosenborg-forsvaret.

Rosenborg på sin side flyttet Alexander Tettey ned som høyreback for å demme opp for hjemmelaget.

Start fosset imidlertid fram og etter snaut 40 minutter var det bare en udyktig Hulsker som unngikk å øke til 2-0 alene med Lund Hansen.

- I førsteomgang hadde vi sjeldent god kontroll, vi styrer fullstendig, og vi burde ledet 2-0 til pause, sier Start-kaptein Geir Ludvig Fevang til Dagbladet.no.

I LEDELSEN: Geir Ludvig Fevang sendte Start i ledelsen på straffe. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
I LEDELSEN: Geir Ludvig Fevang sendte Start i ledelsen på straffe. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer

Hulsker selv var enig:

- Vi skulle ha drept kampen i førsteomgang, slår han fast.

- Burde byttet før
Rosenborg-trener Erik Hamren så at noe måtte gjøres og tok ut en for dagen usedvanlig blek Trond Olsen til fordel for veteranen Roar Strand for å vinne tilbake midtbanen.

- Vi burde tatt av Trond Olsen tidligere. Den sentrale midtbanen opptrådte for utspredd en periode, og da måtte han ofres, sier Hamrén om den disponeringen etter kampen.

Førsteomgang ble avsluttet med et Start-frispark fra Christian Bolanos i tverrliggeren.

Snudde med Iversen
I andreomgangen var Rosenborgs ti mann betydelig mer med på notene, og både Sapara og Per Ciljan Skjelbred meldte seg på, slik at Rosenborg vant midtbanen og tok kommandoen i kampen.

Start var likevel vel så farlige da de kom på sine kontringer.

Rosenborg satte innpå Steffen Iversen for Anthony Annan og viste dermed at de ikke hadde til hensikt å reise poengløse fra Sørlandet.

- Dette var noe vi hadde snakket om i pausen. For å få skikkelig trykk på Start må vi sette innpå en spiss til, men vi kunne ikke gjøre det for tidlig. Da hadde vi blitt utslitt, for det koster å spille med en mann mindre, begrunnet Hamren etter kampen.

Omsider fikk Rosenborg uttelling for trykket. Rade Prica kombinerte fint med Iversen og skjøt et skudd som slo innom en Start-forsvarer og i mål etter 74. minutters spill.

- Selv om dette er en lagidrett er det selvfølgelig fint å score, sier Prica til Dagbladet.no

Bare seks minutter seinere var det Alexander Tettey som ble servert av Iversen. En stuss fra lyslyggen havnet på foten til Tettey, som plassete ballen mellom beina på Start-keeper Kenneth Høie og i mål til 2-1.

To målgivende
Etter kampen var det liten tvil om hvem som var dagens mann.

- Når Steffen (Iversen) har to målgivende må en kunne si at han avgjør kampen, sier Rade Prica, som scoret sitt første i Rosenborg-drakta.

Bernt Hulsker var enda klarere i talen.

- Hadde ikke Steffen Iversen kommet inn så hadde vi vunnet, mener han.

Selv var Iversen kledelig beskjeden:

- Det var lagmoralen som avgjorde i dag. I pausen ble vi enig om at vi skulle gå ut og ta skikkelig tak. Nå er det uansett påskefri, så da kunne løpe oss tomme i dag, oppsummerer han.

Effektive RBK
Etter noen hektiske sluttminutter hvor hjemmelaget hadde noen farligheter klarte trønderen å ro i land seieren og de kan feire påske på tabelltoppen med én kamp mer spilt enn Molde.

- Vi la oss bakpå og kontrollerte mot slutten, sier en fornøyd Iversen med smil om munnen.

Ved hans side sto Start-trener Knut Tørum og så i bakken, mens han skuffet måtte forklare nederlaget.

- I dag er jeg fornøyd med alt unntatt effektiviteten. Rosenborg derimot er utrolig effektive og avgjør kampen på det, sier han.

- Hva skal dere gjøre med det?

- Det handler om ferdigheter, så det er bare å øve mer og løfte prestasjonene enda et hakk. Vi har klare oppgaver å jobbe videre med.

I kveld var det like klart hvem som var vinner og taper, men Tørum evner selv i nederlagets stund å se bak resultatet.

- Vi må bare ta vare på den gode følelsen, avslutter han, selv om den gode følelsen sjelden hatt større bismak.