Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Galopptrener Are Hyldmo i ulykke

Topptrener sparket i hodet av hest

- Jeg trodde jeg skulle se ut som en kjøttkake resten av livet.

EN UKE ETTERPÅ: Dette bildet er tatt en uke etter ulykken. Are Hyldmo er på bedringens vei. Men må belage seg på en lang tid med kjevelås. Foto: privat
EN UKE ETTERPÅ: Dette bildet er tatt en uke etter ulykken. Are Hyldmo er på bedringens vei. Men må belage seg på en lang tid med kjevelås. Foto: privat Vis mer

Mandag for to uker siden skulle galopptrener Are Hyldmo (59) laste inn en hest på biltransporten sin.

Så gikk det veldig galt.

Den tre år gamle hesten sparket bakut og traff Hyldmo i kjeven og munnen.

- Det gikk så fort. Jeg så ikke hva som skjedde. Plutselig lå jeg på bakken og spyttet tenner mens blodet fosset. Jeg tenkte bare at nå blir jeg seende ut som en kjøttkake resten av livet, forteller Are Hyldmo til Dagbladet.

Både over og underleppe hadde sprukket.

Han forteller at hesten hadde begynt å rygge, og Hyldmo gikk bak for å få hesten til å gå rett vei.

- Jeg har holdt på med dette noen år og visste egentlig godt hva jeg gjorde. Men sparket kom helt uten forvarsel, sier championtreneren som har vunnet Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane hele fem ganger.

59-åringen startet opp som trener allerede i 1983. Han vant sitt første Derby med hesten Winning Flush allerede året etter. Are Hyldmo er en av de mest anerkjente trenerne i norsk galoppsport.

Flaks

ANERKJENT: Are Hyldmo er en av de mest anerkjente trenerne i norsk galoppsport. Her er han sammen med hesten Holiday Reading. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media
ANERKJENT: Are Hyldmo er en av de mest anerkjente trenerne i norsk galoppsport. Her er han sammen med hesten Holiday Reading. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media Vis mer

Nå priser han flaksen. At dette kunne gått så mye verre. Det samme sier kollega Hallvard Soma som trener hesten Theatrical Oscar som leverte sparket. Han så ulykken på nært hold.

- Are hadde flaks. Sparket sneiet litt unna ham. Hadde det blitt en ren treff, så kunne dette endt fatalt. Han var ved bevissthet hele tiden, sier Soma som så hele situasjonen.

Han forteller om en egentlig grei hest.

- Dette var et rent uhell. Hesten som er tre år er egentlig veldig grei å ha med og gjøre, sier Soma.

Det var under forberedelser for en tur til løp på galoppbanen Bro Park utenfor Stockholm at ulykken skjedde.

Are Hyldmo hjelper kolleger med transporter til baner utenlands.

- Jeg smattet litt bak hesten for å få den til å bevege seg framover. Så må den ha blitt irritert eller skremt av noe. Det er vanskelig å si, sier Hyldmo som snakker gjennom en kjevelås.

Tre brudd

Tre kompliserte brudd i overkjeven er operert på Drammen Sykehus. Hyldmo ble først transportert til Bærum Sykehus. Der ble skaden vurdert som såpass alvorlig at ferden gikk videre til Drammen Sykehus for operasjon.

Hyldmo skryter av hvordan han ble mottatt av helsevesenet.

- Hele veien ble jeg tatt hånd om så bra som det overhodet er mulig. Jeg er veldig takknemlig for det. Det ga meg en støtte som var verdifull i den vanskelige situasjonen, sier Hyldmo.

I BEDRING: Are Hyldmo ser slik ut i dag. Han ser lyst på det. Foto: privat
I BEDRING: Are Hyldmo ser slik ut i dag. Han ser lyst på det. Foto: privat Vis mer

Kjevelås

Han må belage seg på å ha kjevelåsen ut juli måned.

- Det blir å spise og drikke gjennom sugerør, sier han.

Det er bare noen stubber igjen av to fortenner. Tre tenner gikk. Men det bekymrer ham ikke så mye.

- Uansett så kan tenner fikses på. Det får bli som det blir. Det beste er at jeg skal bli helt frisk. Og at det nå ser ut til at det bare blir noen små arr i ansiktet og på leppene. Jeg så jo ut som jeg hadde dobbelt hareskår, sier Are Hyldmo.

FULLT FIRSPRANG: Nick Bull skulle ta med den pensjonerte travhesten Shamrock ut på en rolig mosjonstur, men Shamrock hadde helt andre planer for turen. Video: Jukin Media / Nick Bull Vis mer