Topptrenerne tror på norsk VM-jubel

- Har vist at de kan hevde seg.

KIEL (Dagbladet.no): De norske landslagsgutta fløy høyt etter fire seire på rad, blant annet mot sterke lag som Danmark og Island.

Så ble det et skikkelig magaplask mot Sverige og onsdag et nytt tap borte mot VM-favoritt Frankrike.

Plutselig ble det tydelig at Norge er avhengig av at alt klaffer for at Gunnar Pettersens menn skal slå de beste. Kanskje en grei påminnelse å få før VM-starten, og ikke i mesterskapet.

Dagbladet.no har snakket med flere eliteserietrenere. De tror Norge har gode sjanser i Tyskland, om nøkkelspillerne holder seg friske og skadefrie - og spiller opp mot sitt beste.

Tror på kvartfinale

- Norge kommer til kvartfinalen, sier Ole Gustav Gjekstad.

Drammen-treneren er faktisk ikke i tvil. Til tross for de to nesestyverne Norge nå har blitt påført, har han ikke mistet trua på gutta.

- Det er et stykke igjen opp til de aller beste, men Norge har vist tidligere i år at de kan hevde seg. Jeg synes stallen er bredere i år enn tidligere, og det avgjørende for oss blir gode målvakter, godt forsvarsspill og å forvalte kontringene, sier Gjekstad.

STOR VINNERVILJE: Klarer håndballgutta å være like engasjerte på banen som Gunnar Pettersen er på benken, bør forutsetningene være de aller beste for norsk VM-suksess. Foto: Erling Hægeland
STOR VINNERVILJE: Klarer håndballgutta å være like engasjerte på banen som Gunnar Pettersen er på benken, bør forutsetningene være de aller beste for norsk VM-suksess. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Haugaland-trener Mika Nurmi mener det kan gå «hur som helst». Det betyr alt fra flopp til topp.

- Det blir seier mot Angola i den første kampen, og også mot Ungarn - selv om den kampen kan vippe begge veier. Jeg tror også Norge slår Danmark, sier Nurmi.

Og da er i så fall kjempestarten i boks, og Norge er sikret to poeng inn i mellomspillet.

Avhengig av nøkkelspillere

Thomas Frantzen, trener i Stord, mener at den norske troppen er litt for tynn. Han trekker fram Steinar Ege og Johnny Jensen som spillere i verdensklasse, men synes Norge har for få spillere i den kategorien.

- Jeg håper jeg tar feil, men stallen virker ikke sterk nok. Norge spilte veldig bra mot Danmark, men gjennom et langt mesterskap er nok laget litt for avhengig av de to spillerne, sier han.

- Stallen er nok litt tynn er jeg redd, og det er ikke bra at flere av de norske nøkkelspillerne har slitt med småskader i forkant av mesterskapet, sier Nurmi.

Også Simen Muffetangen mener at landslaget er avhengig av at enkeltspillere slår til. Men han mener ikke det nødvendigvis er noe stork svakhetstegn.

Topptrenerne tror på norsk VM-jubel

- Det er positivt at Norge har fått fram disse nøkkelspillerne. Alle nasjoner er avhengig av enkeltspillere i et mesterskap. Norge kan overraske og nå langt, hvis Steinar er på topp og 6-0-forsvaret sitter, sier Kragerø-treneren.

Kan snu på 1-2-3

Norge scoret bare 22 og 21 mål mot henholdsvis Sverige og Frankrike. Det holder sjelden til seier i håndballen i dag.

- De har slitt litt med rytmen i angrepsspillet. Men vi skal ikke tenke så mye på Frankrike-kampen. De er regjerende europamestere og vi møtte dem i Paris. Spillerne har vært gjennom en tøff oppkjøring, så dette kan snu seg på 1-2-3, sier Muffetangen.

Eliteserietrenerne trekker alle fram at det er bra for Norge at det nå blir en gradvis stigning i kampprogrammet. Norge VM-åpner mot antatt svake Angola, før relativt tøffe Ungarn kommer i den neste kampen og så avsluttes gruppespillet mot bronsevinnerne fra Sveits-EM, Danmark.

Det blir forhåpentligvis en ren gruppefinale.

- Gull til Frankrike

I mellomspillet vi da Norge i så fall trolig møte Spania, Kroatia, Russland og Egypt.

Da blir det straks tøffere.

Kroatia blir av eliteserietrenerne Dagbladet.no har snakket med trukket fram som et av lagene som kan vinne gull. Det samme kan Tyskland, som spiller på hjemmebane, og Spania.

- Men den aller største favoritten er nok Frankrike. De har en veldig bra startoppstilling, men også stjerner på benken, sier Frantzsen.

- Frankrike har det mest komplette forsvaret, og det kan bli helt avgjørende, tror Gjekstad.

<B>KVARTFINALE:</B> Drammen-trener Ole Gustav Gjekstad tror Norge blir blant de åtte beste lagene i VM.
TROR PÅ NORGE:</B> Men Kragerø-trener Simen Muffetangen påpeker at Norge er avhengig av at Steinar Ege og nøkkelspillerne leverer opp mot sitt beste.