Topptrenerne tror på Start

Flertallet av trenerne i Tippeligaen tror det blir Start som får sprette sjampisen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For første gang siden Viking vant serien i 1991 er ikke Rosenborg gullkandidat, og Tippeligatrenerne er like spente som folk flest på hvem som skal ta over tronen. De fleste av dem innrømmer at de holder en knapp på Start, mye på grunn av hjemmebanefordelen.

Her er gutta som skal avgjøre i dag - vurdert av Dagbladet

Start (4-3-3)

Rune Nilssen

Ingen keepere på øvre halvdel har sluppet inn flere. Men Nilssen har hatt flere gode redninger, og samarbeidet med forsvarsrekka er godt.

Steinar Pedersen

Svært solid og sikker høyreback, som sammen med Rune Nilssen er eneste Start-spiller som har spilt samtlige minutter i år. Får trolig enda mer ansvar på dødball med Borgersen ute.

Atle Roar Håland

Svært god og smart forsvarsdirigent. Binder det defensive sammen med ro, rutine og smittsom trygghet. Solid i lufta, sikker langs bakken, og raskere enn mange tror.

Lars Martin Engedal

Inn for suspenderte Borgersen. Har 43 aldersbestemte landskamper - det sier sitt om potensialet. Må snart ta det siste steget opp blant stjernene, og det skjer fort når han får være skadefri en hel sesong.

Marius Johnsen

Fantastisk gjennombruddssesong, med landslagsdebut som resultat. Bedre i vår enn i høst, men fortsatt svært viktig for gullkandidaten - både foran og bak. Lagets toppscorer. Syk i oppladninga, spiller uansett.

Fredrik Strømstad

Ballsikker og svært løpsvillig. Har i år etablert seg blant Tippeligaens beste midtbanespillere, og i høst har han også funnet veien til nettmaskene. Tre mål siste seks kamper.

Johannes Hardarson

Spilte alle kampene fram til Bjarte Lunde Aarsheim kom i sommer, ble da plassert på benken. Spiller på det enkle, jevn og trygg. Aldri dårlig, men heller ingen matchvinnertype.

Kristofer Hæstad

Har tilført norsk fotball en ny dimensjon med sine defensive ferdigheter. Ekstremt god som førsteforsvarer, løper svært mye - og går til så det suser.

Alex Valencia

Kanskje Starts viktigste offensive brikke. God på hodet, løpsvillig, fintesterk og med et millimeterjustert høyrebein. Topper lista over målgivende i Tippeligaen.

Todi Jónsson

Scoret fire mål på sine tre første kamper. Men det var kanskje i overkant fra den færøyske spissen, som langt fra var i toppform - og som siden ikke har scoret. God til å holde på ballen.

Stefan Bärlin Svinger voldsomt i prestasjonene. Men har bevist for Start-fansen at han besitter målteft og gjennombruddskraft - selv om de klapper litt slappere for svensken nå enn i vår.

Totalt: 49

Vålerenga (4-4-2)

Arni Gautur Arason

Tabben mot Rosenborg overskygger ikke Arasons flotte sesong. Har vært blant Tippeligaens aller beste keepere i runde etter runde, og har mye av æren for at VIF fortsatt har los på gullet.

David Brocken

For ofte blitt gjort til syndebukk når Kjetil Rekdal har gjort tidlige bytter. Har en god pasnings- og skuddfot, som han har fått vist alt for lite av denne sesongen. Litt mye trøbbel defensivt.

Ronny Johnsen

Har vært skadefri omtrent hele sesongen, og da er det ikke mange midtstoppere i Norge som er bedre. Ikke fullt så rask som før, men er smart, rutinert og kan alle tjuvtriksa i boka.

Kjetil Wæhler

Kanskje Tippeligaens raskeste midtstopper. Vanskelig å passere, og besluttsom i det meste han foretar seg. Kaptein, men kan miste hodet når presset er stort - som da han ble utvist mot Brugge for å ha slått en motspiller.

Freddy dos Santos

Som regel solid defensivt, og er også en back med offensive kvaliteter når han våger. Svinger for mye i prestasjonene. Sleit med litt feber i går.

Ardian Gashi

Har ikke klart å ta det steget mange kanskje håpet han ville ta i år, og har havnet i skyggen av Grindheim. En arbeidsmaur som i sine beste stunder holder landslagsnivå, men må bli mer stabil.


Christian Grindheim

Har slått gjennom med dunder og brak. Komplett midtbanespiller med teknikk og løpskraft - og ofte de kloke valgene. Blir tidvis litt heit i toppen, men trenger høyt tenningsnivå for å være god.

Thomas Holm

En av Kjetil Rekdals poteter, som alternerer mellom midtbane og back. Fikk være med landslaget til Midtøsten i vinter, men har blitt litt borte denne sesongen. Gjør sjelden en dårlig kamp, men glitrer heller ikke.

Magne Hoseth

Totalt sett skuffende. Var ute av form da han kom, og har slitt med å tilpasse seg spillemåten i Vålerenga. Har vist gryende form de siste ukene - og kan fort være banens beste spiller mot Odd.

Steffen Iversen

Scorer for lite til å være spiss på et topplag - bare fire spillemål på 20 kamper. Er uansett den Vålerenga-spilleren motstanderen frykter mest. En matchvinnertype.

Morten Berre

Fantastisk vårsesong, og var en periode toppscorer i Tippeligaen med 9 mål på 12 kamper. Har ikke scoret siden 27. juni. Uforutsigbar dribler med gode innlegg. Mer stabil enn på lenge.

Totalt: 48 poeng

Viking-trener Roy Hodgson er blant dem som har størst tro på sørlendingene:

-  Sammen med oss, har jo Start og VIF vært de dårligste lagene den siste måneden, så alt kan skje. Men om jeg skulle velge, ville jeg heller trent Start enn Vålerenga foran denne runden. De har fordelen med å spille foran et stort hjemmepublikum. Jeg tror Start vil være mest sinte om de ikke vinner, sier Hodgson.

- Jeg tror Start vinner, og mener det er fortjent ut fra ressursene de har hatt til rådighet i år. Vinner de, vil det stille en del faglig interessante spørsmål foran neste sesong _ ikke minst dette med treningsmengde. De har også større offensiv slagkraft enn VIF, mener Lyns assistenttrener Hans Knutsen.

Bodø/Glimt-trener Ola Haldorsen tror også på Start:

-  Fordi Start har et lag som scorer mye mål på hjemmebane, og Vålerenga har slitt med å få mål i det hele tatt, sier han.

Det samme sier sjefene i Brann og Odd.

-  Fordi de har en fordel allerede, og jeg tror de slår Fredrikstad hjemme. Da har jeg liten tro på at Vålerenga scorer så mange som de må, sier Brann-trener Mons Ivar Mjelde .

LØFTER SEG:  Tippeligatrenerne tror Kristofer Hæstad og Start løfter seg så mye at det blir hjemmeseier og nok mål mot Fredrikstad til å forsvare serieledelsen. Foto: Aleksander Nordahl
LØFTER SEG: Tippeligatrenerne tror Kristofer Hæstad og Start løfter seg så mye at det blir hjemmeseier og nok mål mot Fredrikstad til å forsvare serieledelsen. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

-  Jeg tror vi slår Vålerenga og Start slår Fredrikstad, da blir Start seriemestere, sier Gaute Larsen i Odd.

Drillo tror på Enga

Også Ham-Kam-trener Ståle Solbakken mener vekta kan tippe begge veier.

-  Nå har jeg tippet begge veier så mange ganger at jeg ikke gidder en gang til. Men det er jo fordel Start da, de er i førersetet, sier Solbakken.

Men noen tror og håper også Vålerenga tar siste stikk.

-  Vi sier Vålerenga, fordi Start bare vannet halve banen sin og fordi vi holder med vår tidligere kaptein Amund Skiri, sier Aalesund-trener Ivar Morten Normark .

Det samme gjør Fredrikstad-trener Egil Drillo Olsen .

-  Ja, vi sitter jo med nøkkelen selv, vi som møter Start. Jeg tror Vålerenga vinner, holder dem som en ørliten favoritt. Jeg tror også at de vinner med de tre nødvendige målene dersom Start vinner med ett, sier Drillo.

Tromsø-trener Steinar Nilsen mener gullkampen fortsatt er helt åpen, og har heller ingen ønsker om hvilket av lagene som skal trone øverst på tabellen rundt klokken 20.00 i kveld.

Fantastisk sesong

-  Helt ærlig, så vet jeg ikke. Start hjemme er veldig vanskelig. Jeg tror nok de vinner sin kamp, men om det blir med nok mål i forhold til Vålerenga vet jeg ikke. Synes begge lagene har gjort en fantastisk sesong som de kan være stolte av, selv om det sikkert vil føles sårt med det samme for det laget som kommer ut med sølv, sier Nilsen.

Lillestrøm-trener Uwe Rösler sier rett ut at han ikke kunne brydd seg mindre om hvem som vinner serien i år.

-  For meg er det helt irrelevant. Jeg håper det blir spennende kamper for alle som skal se på, og regner med at det er det beste laget som ender på toppen, sier Rösler med et smil.

Molde-trener Bosse Johansson ønsker ikke å uttale seg om gullstriden i det hele tatt.

-  Jeg har bare vært i Norge i syv måneder, jeg har ikke noe forhold til noen av lagene og ingen formening om hvem som bør vinne, sier han.

Det vil heller ikke assistenttrener Bjørn Hansen i Rosenborg - laget som skyves ned fra tronen.

-  Det blir ren bingo, og jeg er ingen tipper. Men vi får håpe det beste laget vinner.

-  Vi skal tåle å tape et år, så får vi se om andre tåler å vinne, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer