Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liam Treadwell

Topputøver (34) død

En britisk stjerne-jockey er funnet død, bare 34 år gammel.

DØD: Rytteren Liam Treadwell er berømt i England for sine bragder på hesteløpsbanen. Nå er han funnet død. Foto: NTB scanpix
DØD: Rytteren Liam Treadwell er berømt i England for sine bragder på hesteløpsbanen. Nå er han funnet død. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jockeyen Liam Treadwell er død, melder flere britiske medier, som BBC.

Treadwell ble funnet død i sitt hjem i Shropshire. Politiet stempler dødsfallet som «uforklarlig», men uttaler, ifølge The Guardian, at det «på dette stadiet ikke er noe som tyder på at andre har vært involvert i dødsfallet.»

Slet med depresjon

I et BBC-intervju i 2016 åpnet han opp om at han følte seg deprimert, delvis som følge av at han slet med ettervirkningene av en hjernerystelse etter et fall fra hesten.

TRAVLØP: Under en oppvarming til et svensk V75-løp blir en hest pisket av en kusk. Video: Expressen / ATG Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Fallet skjedde ifølge The Guardian under et løp i Wales i 2016 - hvorpå Treadwell ble liggende bevisstløs i fire minutter.

I månedene etter fallet led han, ifølge avisen, av hodepine, kortvarig hukommelsestap og konsentrasjonsproblemer.

Problemene holdt ham utenfor sporten i et halvt år, men skal ha preget ham mye lenger.

- Familien min og nære venner fortalte at jeg hadde forandret meg som person, sa han i et intervju med Telegraph i fjor.

ÅPEN: Treadwell var åpen om sine psykiske og fysiske problemer, som delvis oppsto etter et stygt fall fra hesten. Foto: NTB scanpix
ÅPEN: Treadwell var åpen om sine psykiske og fysiske problemer, som delvis oppsto etter et stygt fall fra hesten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han fortalte i intervjuet med BBC han gikk til en sportspsykolog som oppmuntret ham til å se de gode løpene sine på TV.

Treadwell lyttet til rådet og sa at han pleide å se på løpene fra de gode tidene.

Det var nok av løp å ta av.

I løpet av karrieren har Treadwell 300 seire, blant dem i Cheltenham-festivalen, og ikke minst den historiske triumfen i Grand National i 2009.

Tidenes overraskelse

Treadwell sto for en av Grand Nationals største overraskelser noensinne da han seiret med hesten «Mon Mome» i 2009 i det som er ett av verdens mest berømte hesteløp. Oddsen sto i 100-1.

- Alt jeg kan si i denne stunden, er at det ikke er til å tro, sa han, ifølge The Guardian.

BRAGDEN: Fra Grand National i 2009, da Treadwell seiret sensasjonelt med hesten "Mon Mome". Foto: NTB scanpix
BRAGDEN: Fra Grand National i 2009, da Treadwell seiret sensasjonelt med hesten "Mon Mome". Foto: NTB scanpix Vis mer

Treadwells trener den gang, Venetia Williams, forteller til BBC at dødsfallet er «et enormt sjokk».

- Jeg tror vi alle trodde at han var på et bra sted nå, etter å ha vært gjennom noen tøffe tider tidligere, sier hun - og fortsetter:

- Vi delte den absolutt beste dagen i mitt liv, og jeg tror det var den beste dagen i hans liv også, sier hun og sikter til den utrolige bragden i Grand National.

- Han var en stor del av karrieren min, og det gikk ikke en dag uten at jeg tenkte på ham, sier eks-treneren.

TRENEREN: Treadwell sammen med eks-treneren Venetia Williams, som uttrykker sorg og sjokk etter dødsfallet. Foto: NTB scanpix
TRENEREN: Treadwell sammen med eks-treneren Venetia Williams, som uttrykker sorg og sjokk etter dødsfallet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hylles

Hyllester og kondolanser strømmer inn fra hele hesetløpsverden etter Treadwells død. På baner i Storbrittania ble det i går holdt ett minutts stillhet for ham.

Den tidligere jockeyen Mick Fitzgerald sier til BBC:

- Du visste aldri at han var der. Han var ikke en som ropte. Han ville bare gjøre det beste han kunne, og at han nå er borte er bare forferdelig trist for alle involverte.

Treadwells kollega Tom Scudamore sier det slik, ifølge The Guardian:

- Han visste aldri hvor god han var, men merittlisten hans beviser det.

Treadwells mor og far, Mark og Lorraine, og broren Nathan, sier følgende i en uttalelse gjengitt av BBC:

- Vi er totalt knust av at det som har skjedd. Hjertene våre er ødelagte. Vi ber vennligst om at alle respekterer vårt privatliv i de kommende dagene, slik at vi kan begynne å bearbeide tapet vårt.

The Injured Jockeys' Fund - som var en forening som støttet skadde jockeyer - og det britiske Jockeyforbundet for profesjonelle ryttere, har kommet med en uttalelse, hvor de også hyller rytterens åpenhet om sine mentale utfordringer.

- Han var høflig, morsom, snill og modig, og han snakket ektefølt og veltalende om sine psykiske problemer både i pressen, men også i våre egne kretser. Det er hjerteskjærende at dette har skjedd, og tankene og bønnene våre er med Liams familie, venner og alle som kjente og støttet ham, skriver de, i følge Daily Mail og BBC.

AKTIV TIL DET SISTE: Treadwell var aktiv på hesteløpsbanen senest denne sesongen, og står med ti seire. Totalt i karrieren hadde han 300 seire med hestene han red. Foto: NTB scanpix
AKTIV TIL DET SISTE: Treadwell var aktiv på hesteløpsbanen senest denne sesongen, og står med ti seire. Totalt i karrieren hadde han 300 seire med hestene han red. Foto: NTB scanpix Vis mer

Treadwells nåværende trener, Alastair Ralph, bekrefter dødsfallet overfor The Sun.

- Vi fant ham i morges. Det er fremdeles veldig rått og brutalt. Det er bare forferdelig. Han led av en depresjon og det hadde pågått i minst et par år, sier Ralph til avisen.

TØFFE TIDER: Treadwell blir i dag hyllet for å ha vært så åpen om sine problemer. Foto: NTB scanpix
TØFFE TIDER: Treadwell blir i dag hyllet for å ha vært så åpen om sine problemer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Treadwell trakk seg fra profesjonell ridning i februar 2018. Ved siden av hodeproblemene han slet med etter fallet, følte han seg ukomfortabel med presset han la på seg selv i forbindelse med konkurranser, ifølge The Guardian. Han skal også hatt det tøft privat, blant annet etter en skilsmisse, ifølge The Sun.

Men Treadwell kom tilbake til sporten som han elsket. Han red inn til ti seire senest i forrige sesong, og han var mellom annet med på årets Cheltenham Festival i mars.

BRUTALT ÆRLIG: Steffen Iversen er brutalt ærlig i dokumentaren «Steffen - arven etter Ivers» på NRK. Video: NRK/Monday. Vis mer

Berømt for tennene

Treadwell var berømt for andre ting også. BBC-intervjueren Clare Balding spøkte i sin tid om det karakteristiske, tannløse smilet hans på TV.

Balding ba senere om unnskyldning for at hun sa at han «burde ha råd til å gå til tannlegen», men Treadwell lo av kommentaren og ble belønnet med et nytt sett gratis tenner av en tannlege.

I dag er BBC-reporteren blant dem som hyller jockeyen:

- Jeg er bunnløst trist over å høre om Liam Treadwells død. Hjertet mitt går ut til familien og alle vennene hans. Han var den vakreste fyren med en nydelig sans for humor, og jeg vet hvor mye IJF (The Injured Jockey Fund, red.anm.) har støttet ham de siste årene. Det er en tragedie å ha mistet ham så ung, skriver Balding på Twitter, ifølge The Sun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!