Tør ikke å trosse FIS

Hoppjentene Anette Sagen (19) og Line Jahr (20) har skrinlagt planene om å snikhoppe i Vikersundbakken i forbindelse med skiflygingen 5. til 7. mars. Hvis de hopper, vil Vikersund bli uten verdenscuprenn i åra framover.

Kathrine Pedersen

- Vi har fått beskjed om å være «snille» jenter. Hvis vi hopper, har FIS (Det internasjonale skiforbundet) sagt at Vikersund ikke vil bli tildelt verdenscuprenn i overskuelig framtid. Det vil vi ikke at skal skje, sier Anette Sagen og Line Jahr til Dagbladet.

En kamerat av Anette som har meldt seg på som prøvehopper, har lovet å låne bort startnummeret sitt, slik at verdens beste hoppjente skal få sjansen til å hoppe 200 meter.

- Jeg skal hoppe skiflyging før jeg gir meg, men ikke denne vinteren. Verken Line eller jeg vil ødelegge for Vikersund som arrangør. Samtidig synes jeg det er både synd og skam at FIS ikke lar oss slippe til på lik linje med gutta, sier Anette Sagen.

Arrangøren får svi

Torbjørn Yggeseth, formann i FIS' hoppkomité, bekrefter indirekte at FIS har truet jentene til å holde seg unna Kontinentalcuprennet 5. til 7. mars.

- Både Norges Skiforbund og Vikersund har fått beskjed om at jentene ikke får hoppe. Setter de utfor likevel, er det arrangøren som vil få blemma. I ytterste konsekvens kan det resultere i at Vikersund blir kuttet ut som v-cuparrangør, sier Torbjørn Yggeseth til Dagbladet.

Han kaller kontinentalcuprennet 5. til 7. mars for Vikersunds store eksamen.

- Blir det et bra renn, styrker det Vikersunds sjanser til å få v-cuprenn igjen. Kanskje allerede neste år, sier Torbjørn Yggeseth.

I mellomtida skal Anette Sagen, Line Jahr og Henriette Smeby konkurrere i Holmenkollen søndag 29. februar. Da er Anette forhåpentlig bra igjen i ryggen, og på ny rekordjakt.

- De siste dagene har jeg vært til behandling grunnet stiv og øm rygg. Jeg hoppet 127,5 meter i Kollen 1. februar, og har mer å gå på. Hadde jeg ikke trukket meg i avslutningen, kunne det nok blitt 130 meter. Jeg er alltid på rekordjakt, og mener Kollen i hvert fall tåler hopp på 132 meter, sier Anette Sagen.

Sagen trekkplaster

17 hoppere deltar i søndagens Kollen-hopprenn.

- Nå skal vi vise verden at Norge også har gode hoppere på kvinnesida, sier Kollen-general Rolf Nyhus til Dagbladet.

- Vi har arrangert hopp for kvinner fire år på rad, første gang i 2000. Anita Sagen er favoritt, og et stort trekkplaster for oss som arrangør. Jeg tror mange vil komme for å se henne hoppe søndag, sier Rolf Nyhus.

SNILLE JENTER: - Vi har fått beskjed om å være «snille» jenter, sier Anette Sagen (t.h.) og Line Jahr. Derflor hopper de ikke i Vikersund neste helg.