Tør ikke reise hjem etter dette

Den iranske bokseren Sadaf Khadem (24) avbestilte fly hjem etter beskjed.

FEIRET SEIER: Sadaf Khadem poserer med en pokal etter at hun beseiret franske Anne Chauvin under et boksestevne i Frankrike 13.april. Foto: NTB Scanpix
FEIRET SEIER: Sadaf Khadem poserer med en pokal etter at hun beseiret franske Anne Chauvin under et boksestevne i Frankrike 13.april. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kvinners rettigheter i Iran har vært et omdiskutert tema. I fjor var det en rekke demonstrasjoner i landet. Bildet av ei ung, iransk jente som tok av seg hijaben og holdt den opp på en stang ble selve symbolet på aksjonene.

Under fotball-VM i Russland i fjor avslørte også et ID-kort den virkelige hverdagen til en kvinnelig iransk supporter på tribunen. Journalist og blogger Mina Ghabel Lunde skrev: «Det er et presist bilde på hvordan det er å være kvinne i Iran.»

Turte ikke dra hjem

Presset fra regimet fikk også Sadaf Khadem merke denne uka.

Lørdag forrige uke skrev hun sportshistorie, da 24-åringen ble den første kvinnelige iranske bokseren til å gå en offisiell kamp. Hun slo franske Anne Chauvin i en amatørkamp i Frankrike.

I etterkant har den iranske kvinnen avlyst turen hjem til Irans hovedstad Teheran.

BBC skriver at 24-åringen var på vei til flyplassen Charles de Gaulle i Paris da hun fikk beskjed om at det var utstedt en arrestordre på henne i hjemlandet.

Grunnen skal, ifølge BBC, være påkledningen Khadem brukte da hun bokset.

Vi har sett det tidligere i mesterskap at iranske kvinner går «egne veier» i bekledningen. Under ski-VM i 2015 gikk landets representanter for eksempel med skjørt for å dekke seg til.

Kvinnelige iranske sportsutøvere må dekke til hår, nakke, armer og legger når de konkurrerer.

Droppet ekstrautstyr

Khadem valgte å gå i et helt klassisk bokseutstyr i kampen på lørdag. Hun hadde på seg en rød shorts, grønn topp, blå hansker og en blå boksehjelm.

- Jeg gikk en helt vanlig kamp i Frankrike, men jeg hadde på meg shorts og T-skjorte. Det er helt normalt i verden, men jeg har tråkket over reglene i Iran, sier Khadem til BBC.

- Jeg hadde ikke på hijab, og jeg hadde en mann som trener. Det er noen mennesker som ikke ser mildt på det, fortsetter hun.

BBC skriver at iranske myndigheter verken har bekreftet eller avkreftet arrestordren, men lederen for det iranske bokseforbundet, Hossein Sorri, benekter at den kvinnelige bokseren blir arrestert hvis hun drar hjem:

- Hun er ikke medlem av en organisert forening, og i forbundets øyne er det hun gjør privat, sier Sorri.

Nye regler

24-åringen måtte dra utenlands for å gå sin første kamp. Til tross for at hun hadde godkjenning fra myndighetene, ville de at både dommeren og juryen skulle være kvinner hvis kampen skulle gå i Iran, skriver BBC.

Tidligere i år bestemte det internasjonale bokseforbundet seg for å tillate bruk av hijab og religiøse plagg i kamper. Det skrev de selv i en pressemelding.

Khadem ble altså ikke nektet å gå i en bestemt bekledning, men valget hun tok gjør at hun nå er usikker på framtida.