OVERLEGEN: Tora berger kunne unne seg et fall, men gikk likevel til topps på kveldens sprint. Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix
OVERLEGEN: Tora berger kunne unne seg et fall, men gikk likevel til topps på kveldens sprint. Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpixVis mer

Tora Berger falt - men gikk til topps på sprinten

Skiskytteren gjorde rent bord i verdenscupen.

Selv ikke fall i siste sving hindret skiskytter Tora Berger (31) i å gjøre rent bord i verdenscupen.

Lesjingen suste inn til karrierens 18. verdenscupseier etter en strafferunde på sprinten i svenske Östersund lørdag. Lillesøster Berger har dermed vunnet begge sesongens individuelle renn i verdenscupen hittil.

I siste sving skled skiskytterdronningen på skaren og måtte ned på kne. Likevel holdt løpet til seier med 16,9 sekunder til gode på ukrainske Olena Pidhrusjna.

- Innimellom er det isete partier i løypa, og løypemannskaper raker over snø som gjør det vanskelig å oppdage disse stedene, sa Berger til NRK.

Hun tapte trolig fem sekunder på fallet.

714 dager To dager tidligere ble det triumf på normaldistansen etter første feilfrie 20-skuddsserie på 714 dager. På sprinten ble hun litt for ivrig på tredje skudd stående i standplassvinden.

- Det kom litt vind som tok i kroppen på den stående serien. Jeg ble litt ivrig på det tredje skuddet, og det gikk av litt fort. Men den liggende serien var bra, mente Dombås-løperen.

Kun Ole Einar Bjørndalen (93), Emil Hegle Svendsen (28) og Liv Grete Poiree (22) er nordmenn med flere verdenscupseirer i skiskyting enn OL- og verdensmester Berger.

For første gang i hennes elleve år lange verdenscupkarriere er lillesøster Bergers hovedmål å bli sesongens jevnt over beste skiskytter. Forrige kvinnelige norske verdenscupvinner var Liv Grete Poiree i 2004.

Skal målet nås, må enkeltblundere tidligere sesonger erstattes med listetopper.

Så langt, så gjort.

VM-dronning Åtte og en halv måned er gått siden lesjingen ble VM-dronning med tre gull (normaldistanse, fellesstart og blandet stafett) og en bronse (kvinnestafett) i tyske Ruhpolding.

Landslagsvenninnen Fanny Welle-Strand Horn tangerte karrierens nest beste verdenscupplassering med 11.-plass lørdag. Fortsatt er niendeplassen på sprint i Holmenkollen i mars 2011 toppen.

Synnøve Solemdal var bare sekundet unna bestetiden i langrenn, men bommet på fire skudd og ble nummer 21. Verdenscupdebutant Hilde Fenne (19) imponerte med 30.-plass.

Søndag er det duket for jaktstart.

(NTB)