VERDENS BESTE: Her går Tora Berger inn som verdensmester på fellesstart i Ruhpolding i mars. 31-åringen ble VM-dronning i Tyskland. Foto: Bjørn Langsem
VERDENS BESTE: Her går Tora Berger inn som verdensmester på fellesstart i Ruhpolding i mars. 31-åringen ble VM-dronning i Tyskland. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Tora Berger takker ungjentene for suksessen

Har presset henne til å bli verdens beste.

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

(Dagbladet): Tora Bergers store mål før 2011/12-sesongen var å ta sin første individuelle VM-tittel, og etter mesterskapet i Ruhpolding var konklusjonen ganske enkel: Gjett om hun klarte det. Tre gull, sier sitt, og derfor er hun nominert til Folkets idrettspris.

DRONNING: Tora Berger banket hjemmefvaoritten Magdalena Neuner, og ble VM-dronning i Ruhpolding. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DRONNING: Tora Berger banket hjemmefvaoritten Magdalena Neuner, og ble VM-dronning i Ruhpolding. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det har vært veldig mye bra i 2012, så absolutt. Jeg har fått til enda mer enn jeg hadde sett for meg, det må jeg innrømme, sier hun til Dagbladet.

Gode ungjenter
Berger innrømmer samtidig at lagvenninnene skal ha litt av takken. Løpere som Synnøve Solemdal (23), Tiril Kampenhaug Eckhoff (22) og Elise Ringen (22) har tatt store steg de siste par årene.

- De pusher meg på hver eneste trening, og er ivrige på å bli bedre hver eneste dag. De skal nok ha litt av takken for at jeg har kommet dit jeg har, sier hun.

Før VM i Ruhpolding hadde den tyske stjernen Magdalena Neuner, som nå har lagt opp, satt seg mål om å vinne seks gull av seks mulige, men da hadde hun ikke regnet med 31-åringen fra Lesja.

UNGJENTENE KOMMER: Berger (t.h.) tok VM-bronse sammen med ungjentene Fanny Welle-Strand (f.v.), Elise Ringen og Synnøve Solemdal under VM. Foto: Bjørn Langsem
UNGJENTENE KOMMER: Berger (t.h.) tok VM-bronse sammen med ungjentene Fanny Welle-Strand (f.v.), Elise Ringen og Synnøve Solemdal under VM. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Berger vant nemlig både 15-kilometeren og fellesstarten individuelt, og i tillegg sikret hun nok et norsk gull, på mixed-stafetten. Lesja-jenta gikk også inn til en bronsemedalje på kvinnestafetten.

Det gjorde at 31-åringen, og ikke hjemmefavoritten Neuner, ble VM-dronning. Og da var hun vanskelig å komme utenom da Dagbladet skulle plukke ut de nominerte til Folkets idrettspris. Det setter hun pris på.

- Det er veldig hyggelig å bli nominert til en sånn pris. Det er jo mange store idrettsutøvere i Norge, sier hun.

Superstart
Berger har i tillegg til suksessen i VM, fått en svært god start på verdenscupen denne sesongen, og der kommer hennes neste mål inn i bildet: Vinne gultrøya sammenlagt.

Hun er imidlertid litt usikker på hvorfor hun er blitt verdens beste så sent som i en alder av 31 år.

- Det ligger mange år med trening, og etter hvert mye erfaring bak. Jeg vet ikke om jeg nødvendigvis har jobbet hardere enn andre over lang tid, men jeg har nok hatt glede av å ta små steg hele veien. Det er jo andre som blir stjerner med en gang.

- Du virker nå å være enda sterkere i fjor. Hvor ligger motivasjonen?

- Den indre motivasjonen min er at jeg hele tiden har lyst til å bli litt bedre. Selv om det gikk bra i VM i Ruhpolding, visste jeg at jeg kunne bli enda bedre.

Norske Synnøve Solemdal vant lørdagens 10 kilometer jaktstart, mens Berger ble nummer to.

• I dag står stafett, nettopp sammen med lagvenninnene, på programmet uten verdenscupen i Hochfilzen.